Annons

Köper GitHub: Microsoft utvidgar makten över programkodarna

Efter någon vecka präglade av rykten kommer bekräftelsen: Microsoft köper GitHub för 65 miljarder kronor. GitHub är en webbtjänst för koddelning och samarbetstjänster. Totalt beräknas bolaget ha 28 miljoner utvecklare i sin community och närmare 85 miljoner kodregister.
- Vi har alltid satt utvecklarna i första rummet, säger Microsoftbasen, Satya Nadella. Tillsammans med Github menar jag att vi slår ännu ett slag för utvecklarfrihet, öppenhet och innovation. Vi är medvetna om att vi har ett ansvar för communityn i och med detta avtal och vi ska göra vårt bästa för att varje utvecklare ska få hjälp att bygga, innovera och lösa världens viktigaste utmaningar

Till saken hör att Microsoft har sedan länge anammat Git-protokollet och använder det i sin Visual Studio Team Services-produkt – en lösning som f ö tidigare konkurrerat med GitHubs företagtjänster. Genom starka GitHubs position visavi utvecklare har Microsoft i stor utsträckning också själva lutat sig mot tjänsten. Det finns t o m de i företaget som hävdar att man redan idag är den största bidragsgivaren till GitHub.

Men emedan Microsofts hållning mot öppen källkod har förändrats under de senaste åren, kommer många open source-utvecklare att hålla en noggrann koll på vad företaget tänker göra med GitHub efter förvärvet. Det finns traditionellt inom GitHub en viss misstro mot jätten Microsoft, vilket i skenet av Microsofts historia är begripligt. Den s a s ”ideologiska” motsättningen som ligger inbyggd i oberoende- och open source-ideologin kontra den kommersiella jättens hunger efter vinster, gör att ett slags David mot Goliat-syndrom ligger i sakens natur. Därav Microsoftchefen lite försiktiga uttalande om ansvaret mot communityn, som citerades i ingressen.

Gigantiskt utvecklaregister. På sista raden innebär GitHub-köpet att Microsoft får nära kontakt med ett gigantiskt utvecklarregister med medlemmar över hela världen. För att kunna skapa tillväxtkraft i en redan dominerande jätte som Microsoft krävs just den här typen av affärer. Genom att utveckla strategin att köpa communities når man de volymer som krävs för att bolagsköpen inte bara ska bli en droppe i havet. Microsofts tidigare köp av Linkedin är ett bra exempel på detta. Samtidigt är det av stor vikt för Microsoft, som har krav på sig att täcka och kunna hantera tekniklösningar som bolaget inte skapat, breddar sina kapabiliteter att kunna göra detta.

Chris Wanstrath (fr v), Githubs CEO och medgrundare; Nat Friedman, Microsofts VP för utvecklingstjänster; Satya Nadella, Microsofts CEO; och t h Microsofts CFO.

Det faktum att Microsoft installerar en ny VD för GitHub är i  sammanhanget också en indikation på att företagets strategi för att integrera GitHub kommer att likna den kring LinkedIn. En talesperson från Microsoft säger:
– GitHub kommer behålla sin position som  egen aktör och kommer att fungera oberoende för att tillhandahålla en öppen plattform för alla utvecklare inom alla branscher.

Hittills ingen vinst för GitHub. Om GitHub ska slutligen konstateras att man trots sin popularitet hos företagsanvändare, enskilda utvecklare och i open source-projekt har bolaget ännu inte nått vinstnivå. Man kan därför utgå ifrån att denna nivå ännu legat en bra bit fram i tiden. Vilket kan vara skälet till att man till slut tog förvärvsvägen istället för att satsa på en IPO.

GitHubs huvudinkomstkälla idag kommer från kontoupplägget. Dessa möjliggör lagringsalternativ och ett antal andra funktioner som företag behöver, med prissättning som sträcker sig från 7 till 21 dollar per användare och månad. De som bygger offentliga- och open source-projekt kan använda funktionerna gratis.

Medan många stora företag använder GitHub som valfri koddelningstjänst, står man också inför en hel del konkurrens på området, inte minst genom produkter som GitLab och Atlassian’s Bitbucket, samt ett brett utbud av andra företagscentrerade code hosting-verktyg.

Men för Microsoft har köpet av GitHub hur som helst ett stort värde eftersom det är en närmast perfekt plattform för bolagets egna ambitioner att vara plattformen för varje utvecklare.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title