Annons

Kraftig ökning av antalet robotar i svensk industri: ”En historisk milstolpe,” skriver SWIRA

…men trots en 13-procentig ökning 2023 faller Sverige i den globala statistiken ifråga om robottäthet. Robotiseringstrenden fortsätter att uppvisa en kraftfull global tillväxt, enligt International Federation of Robotics (IFR) senaste World Robotics-rapport. Den globala totalsiffran för 2023 innebär att antalet registrerade enheter uppgår till 4 281 585 enheter verksamma i fabriker över hela världen 2023; en ökning med 10 procent från året innan.
"Den nya World Robotics-statistiken visar en all-time high i antalet industrirobotar som automatiserar produktionen runt om i världen", säger Marina Bill, ordförande för IFR. "Den årliga installationssiffran på 541 302 enheter 2023 är den näst högsta i historien och bara 2 procent lägre än rekordet från 2022 med 552 946 installerade enheter.”
De här siffrorna innebär att för tredje året i rad överstiger antalet robotinstallationer en halv miljon enheter, enligt IFR. Per region installerades 70 % av alla nyinstallerade robotar 2023 i Asien, 17 % i Europa och 10 % i Amerika.
Även för svenskt vidkommande ser det ur en synvinkel bra ut med en ökning 2023 på 13 procent, vilket gör att det totala antalet enheter i svensk industri uppgår till 17 436. Men detta till trots har Sverige sjunkit i statistiken från att tidigare haft en ledande position till femte plats när det gäller robottäthet i tillverkningsindustrin. Robottätheten, är ett relativt mått som visar antalet operativa robotar per 10 000 anställda i tillverkningsindustrin, och är ett kritiskt mått på industrins automationsgrad och industriella effektivitet. Globalt sett har Sverige här nu fallit till en femteplats och ligger efter Danmark, Japan, Kina och Sydkorea. ”Denna utveckling markerar en betydande utmaning för Sveriges konkurrenskraft inom den allmänna tillverkningsindustrin,” menar den svenska robotorganisationen SWIRA.
Men SWIRA noterar på pluskontot också att, ”Sverige stärker sin position som en av världens mest automatiserade länder. Under 2023 nådde antalet nya robotinstallationer i Sverige ett rekordhögt antal på 1 849 enheter, en ökning med 13 procent jämfört med föregående år.” En siffra som man också menar utgör, ”en historisk milstolpe för svensk industri.”
Men som sagt baksidan, menar SWIRA, är att, ”nedgången i Sveriges position kan påverka landets förmåga att konkurrera effektivt inom tillverkningssektorn.”
Organisationen skriver vidare att det i Sverige är fordonsindustrin och dess underleverantörer som 2023 står för den största ökningen, med hela 440 nya robotinstallationer – en imponerande uppgång på 85 procent jämfört med 2022.

Siffrorna för 2023 i Sverige innebär att fordonssektorn nu har gått om metallindustrin som den största användaren av robotteknik, där i det senare industrisegmentet installationerna minskade med 25 procent till 428 enheter. Gummi- och plastindustrin såg också en viss nedgång med 233 nya installationer, en minskning med 7 %. De flesta robotinstallationer under året skedde inom hantering och maskinbetjäning (1 374 enheter, en ökning med 24 %), följt av svetsapplikationer (223 enheter, en ökning med 20 %).

Fordonsindustrin gick under 2023 om metallindustrin (bilden) som den största användaren av industrirobotar i Sverige.

Kina den största robotmarknaden
Globalt och i absoluta tal är Kina alltså den största marknaden, med 276 288 nya robotinstallationer under 2023, vilket motsvarar 51 % av det globala antalet. Andelen inhemskt tillverkade robotar i Kina har ökat till 47 %, jämfört med 28 % under det senaste decenniet. Kinas operativa robotbestånd var nära 1,8 miljoner enheter år 2023. Efterfrågan på industrirobotar i landet förväntas fortsätta öka kraftigt under 2024.

  • Vidare är Japan världens näst största industrirobotmarknad, med 46 106 installerade enheter under 2023. Sydkorea är den fjärde största marknaden där installerade 31 444 robotar under samma år.
  • Tyskland är den största robotmarknaden i Europa, där ökade robotinstallationerna med 7 % till 28 355 enheter. 
  • I USA installerades 37 587 robotar, vilket var en minskning med 5 %. Efterfrågan från fordonsindustrin sjönk med 15 %, medan metall- och maskinindustrin ökade sina installationer med 8 %.
Kina är den största globala robotmarknaden, med 276 288 nya robotinstallationer under 2023, vilket motsvarar 51 % av det totala globala antalet.

Accelererad tillväxt spås för 2025
IFR skriver i utsikterna för den närmaste framtiden att de förväntar sig att den globala ekonomiska nedgången kommer att bottna i år, 2024, med globala robotinstallationer som planar ut till 541 000 enheter. Den förväntar sig att tillväxten kommer att accelerera under 2025 och fortsätta under 2026 och 2027. Det finns inga tecken på att den övergripande långsiktiga tillväxttrenden kommer att upphöra inom en snar framtid, hävdade IFR.

För svensk del menar SWIRA i sin kommentar att den sjunkande positionen ifråga om robottätheten, ”kan påverka landets förmåga att konkurrera effektivt inom tillverkningssektorn och understryker behovet av ökade investeringar i automation och teknologisk innovation. För att återta en ledande position krävs strategiska satsningar och politiska initiativ som främjar utvecklingen och implementeringen av avancerad robotteknik inom industrin.”
I sin prognos över de närmast kommande åren skriver SWIRA:

Trots en förväntad nedgång i efterfrågan på robotar under 2024, förutspås en återhämtning och en måttlig tillväxt i efterföljande år. Det beräknas att Sveriges BNP kommer att växa med 0,6 % under 2024 och accelerera till 2,6 % år 2025. Investeringar inom fordonsindustrin, som tillkännagivits för 2024 och 2025, väntas bidra till denna tillväxt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title