Annons

KRÖNIKA: Att köpa eller bygga egna applikationer – det är frågan

Att en trend bestämmer hur de allra flesta agerar inom ett område är ett välkänt faktum. Vad gäller applikationer är den starka trenden nu att använda molntjänster när det går. Om det inte går är det populära valet att migrera applikationer som körts lokalt i egna datacenter till publika molnplattformar. Samma resonemang gäller för att köpa färdiga applikationer. Affärssystemet i det egna datacentret byts ut mot ett molnbaserat eller det flyttas åtminstone till drift i molnet.
För många företag är det dock inget alternativ att bygga egna applikationer. Anledningarna till det är många och välkända: det saknas personal för att göra det, det upplevs som för dyrt, det finns en tro att en specialiserad leverantör kan erbjuda bättre funktionalitet, och så vidare.

En enkel tumregel
De här argumenten kan så klart vara relevanta, men jag tycker att många missar att fundera på det kanske allra viktigaste avgörandet. Det kan formuleras som en enkel tumregel: om data är viktiga för en verksamhet – bygg en egen lösning. Och omvänt: om data mer är ett stöd för verksamheten, inte avgörande – köp färdigt.
Det finns en tumregel till som är viktig: ta vara på existerande applikationer som är svåra att byta ut. Att byta ut en välfungerande applikation som använts länge leder ofelbart till att viktig funktionalitet kommer att försvinna. I vissa fall kan det tvinga fram välbehövliga förändringar av processer, men ofta leder det till en sämre fungerande verksamhet.
Tricket är naturligtvis att göra kloka val, vad gäller vad som ska behållas och vilken ny funktionalitet som ska tillföras, inte att byta ut en hel lösning bara för att IT-drift ska migreras till molnet. Men att behålla äldre lösningar kan självklart innebära att de behöver migreras till molndrift av olika orsaker (ekonomi, strategi, kompetensbrist).

Avgörande faktorer för strategival
Det finns ett annat sätt att se på den här diskussionen: om ekonomi och budget, läs kostnader, är helt avgörande för val av strategi för applikationer så kommer funktionalitet, och därigenom affärsmöjligheter, att bli lidande.
Ett motargument till mina tumregler är att det blir för svårt att hantera integrationer mellan olika applikationer om man bygger själv och behåller äldre lösningar. Ja, så kan det vara. Därför behöver man tillföra tekniklösningar som förenklar att lösa integration och interoperabilitet.
Jag pratar så klart i egen sak här, som anställd på en leverantör av dataplattformar. Men resonemangen gäller inte bara dataplattformar. Och dataplattformar, och andra tekniklösningar avsedda att förenkla arbetet med att förvandla en IT-miljö till en fungerande helhet, behövs i allt högre utsträckning även för kunder som köper färdiga, moderna applikationer.
Ju mer komplexa beroenden som finns i IT-miljöer som innefattar allt fler olika typer av delar (moln, lokal drift, etcetera), desto större blir behovet av ett, eller flera, sammanhållande system. Jag tror att vi alla är överens om att tiden för big bang-implementationer av stora applikationer som är avsedda att lösa ”alla” problem är förbi. Nuet och framtiden för IT-miljöer handlar i allt högre utsträckning om att skapa helheter, och ett genuint värde av många olika delar.

Den som lyckas med det kan välja fritt mellan att köpa färdiga applikationer eller bygga egna, beroende på vad som är lämpligast.

Av Johan Nordström,
Sales Executive, InterSystems

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title