Annons

LÅGKOD/ANALYS: Siemens Mendix-plattform i topp i analytikern Gartner’s senaste ”Magiska Kvadrant”

En spännande trend när det gäller lågkod är att denna typ av plattformar blir alltmer attraktiva även på industrisidan, och då kopplat till PLM, automation och tillverkning. Ofta har dessa lösningar haft sin användning i, och ursprung från, sånt som fintech, bank och finans, men nu breddas intresset och inom industriella verksamheter börjar det bli alltmer tydligt vilken nyttan kan vara. Ett bra exempel rapporterade PLM&ERP News om nyligen: Volkswagen Autoeuropas anläggning i portugisiska Palmela, som fick "Automotive Lean Production Award" i OEM-kategorin.
Så, vad kan lågkod göra inom produkt- och produktionsutveckling på industrisidan, som t ex AUTOMOTIVE och inom AEROSPACE & DEFENSE? Och vilken av marknadens lösningar lever bäst upp till de kapabiliteter man kan begära av en modern lågkod-plattform? Ett intressant svar kommer från respekterade PLM- och ERP-analytikern Gartner i deras senaste s k ”Magiska Kvadrant”: Siemens Digital Industries Software och deras för några år sedan inköpta Mendix-mjukvara är marknadens bäst positionerade lösning med avseende på exekveringskapacitet och vision.
Finessen med denna plattformstyp landar principiellt i ett ökande behov av att flera intressenter ska kunna hantera de allt komplexare digitala kedjorna. För effektivitet på alla platser i hela kedjan krävs enkelhet på ytan, parat med förmåga att hantera komplexiteten därunder. Poängen är att utan jobbig programmering få till anpassade applikationer som kopplar ihop nära nog allt som har med produktframtagning att göra, från kravställning, produktutveckling, simulering, inköp av insatsvaror till produktion och relaterad logistik. I Siemens Mendix kan man skapa applikationer med instrumentbrädor som ger en total översikt via drag’n’drop.
I Gartners senaste utvärdering, ”Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms,” toppar Siemens Mendix klart före Outsystems (Developer Cloud och 011) och Microsofts Power Apps (med AI Builder, Datavberse och Power Automate). I ledarkvadranten finns också ServiceNow, Salesforce och Appian. Men inget av systemen har kommit lika långt som Mendix, vare sig avseende exekveringsförmåga eller vision.
Det ser onekligen ut som mer än en tillfällighet att den prisbelönta Volkswagen-fabriken i Portugal byggde sitt system på just Mendix-plattformn.
Men hur ser detaljerna i de analytiska specialisternas, på Gartner, bedömning ut?

Utgångpunkter i Gartner-analytikerns bedömning var följande:
Gartner definierar applikationsplattformar med lågkod (LCAP) som applikationsplattformar som används för att snabbt utveckla och köra anpassade applikationer genom att abstrahera och minimera användningen av programmeringsspråk. Enterprise LCAPs är en delmängd av denna marknad som riktar sig till en bredare utbud av utvecklare – särskilt företagsutvecklare – och tillhandahåller funktioner som är nödvändiga för applikationsleverans och underhåll i medelstora och stora organisationer. Dessa funktioner inkluderar stöd för hög prestanda, tillgänglighet och skalbarhet av applikationer, katastrofåterställning, säkerhet, API-åtkomst till (och från) företags- och tredjepartsmolntjänster, användningsövervakning, servicenivåavtal och tillgång till teknisk support och utbildning.

LCAPer är kort sagt grunden för ett brett utbud av applikationstyper, applikationskomponenter och processautomation.

Vad bör en bra lågkodplattform tillhandahålla?  
Flera saker, är svaret på frågan i mellanrubriken ovan. Men en grundpelare är att inkludera lågkodsfunktioner för att utveckla en komplett applikation bestående av användargränssnitt för webb- och mobilkanaler, affärslogik och datalagring.

I övrigt pekar Gartner på bl a följande punkter om vad LCAP bör tillhandahålla:

■ Stöd för alla stadier av mjukvaruutvecklingens livscykel, inklusive distribution till flera miljöer, observerbarhet och styrningskontroller.

■ Stöd för synkronisering av ändringar från flera utvecklare som arbetar parallellt.

■ Anpassad API-generering för att skapa paketerade affärsmöjligheter och delade APIer.

■ Anslutningar för de mest populära affärsapplikationerna, plattformarna och databashanteringssystemen.

■ Verktygssatser för testning eller stöd för integration med externa testhanterings- och automationsverktyg.

■ Intern implementering av designsystem eller integration med externa designsystem.

■ Datahubb eller datavävtjänster som tillhandahåller datastyrning och sammansättning.

■ Möjlighet att skapa nya integrationer och kopplingar för externa applikationer och plattformar.

■ AI-assisterad applikationsutveckling, testning och automatisering av affärsbeslut.

Därför toppar Mendix Gartners Magiska Kvadrant

Detta sagt några ord om varför systemen i ledarkvadranten placerats där de ligger. I dagens artikel tittar vi på Siemens Mendix, för att i två kommande gå närmare in på OutSystems och Microsofts lösningar.
Mendix marknadsdifferentiering baseras på enligt Gartner på dess kombinerade stöd till affärsintressenter, medborgarutvecklare, affärsteknologer och professionella utvecklare.
Mendix-plattformen tillhandahåller portföljförvaltning och utvecklingsaktiviteter som är sömlöst sammankopplade. Den erbjuder ett bibliotek med komponerbara tillgångar för olika affärsvertikaler tillgängliga från Mendix Marketplace som apptjänster och lösningar, och specifik inriktning på oberoende mjukvaruleverantörer (ISV).
Cloud Foundry-baserade, AWS-värd Mendix Cloud är standardimplementerings-målet för applikationer utvecklade på Mendix-plattformen. Självhanterade klientinstallationer stöds för Kubernetes-baserade privata moln och lokala datacenter, med verktyg och dokumentation tillgänglig för värd för plattformsspecifika operationer, konfiguration och övervakning.

Högt betyg för Mendix nyckelfunktioner
När det gäller Mendix särskilt starka sidor pekar Gartner på följande punker:

Innovation: Mendix-plattformen stöder AI-copilotutveckling (MxAssist Logic Bot, Best Practice Bot, Validation Bot, Performance Bot), AR- eller VR-aktiverad UX, IoT, digitala trådar, digitala tvillingar och edge computing. Det nya Mendix Solutions Kit riktar sig till ISV:er som bygger adaptiva/hållbara SaaS-applikationer med IP-skydd och

inbyggda mät-/faktureringsmöjligheter.

Produktegenskaper: Mendix fick högt betyg för de flesta nyckelfunktioner, särskilt när det gäller integration och API:er, säkerhet och styrning. Detta bekräftas av recensionerna på Gartner Peer Insights.

Viabilitet: Siemens fortsätter att underblåsa Mendix portföljtillväxt genom att utöka Mendix Platforms marknadsräckvidd och integration över dess IT och OT. Mendix spelar en viktig roll i programvaran

Några saker att se upp med och ha ögonen på är i Mendix-kontexten enligt Gartner de här sakerna:
* Vissa kunder klagar över att priset på Mendix är för högt för deras budgetar och att Mendix prissättningsmodell saknar viss flexibilitet.
* Kunder nämner att de har svårt att hitta skickliga utvecklare, vilket blir en stötesten för komplexa företagsimplementeringar.
* Mendix marknadsföringsbudskap förblir alltför tekniskt och missar därmed möjligheter att effektivt rikta in sig på företagsledare som en av LCAP:s toppköpare.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title