Annons

Mer om Sandviks ambitioner att bli ledande inom CAM: Köpet av Cimatron och Gibbs CAM

CAM-marknaden har sedan många år sett tämligen fragmenterad ut när det gäller antalet spelare på området. Det finns enligt analytiker kring hundratalet utvecklare av mjukvara, men förutom möjligen Mastercam är det egentligen ingen som är globalt dominerande. Noteras kan vidare att när det gäller CAM-, NC- och CNC-relaterade intäkter inkluderar de viktigaste konkurrerande företagen – förutom CNC Softwares Mastercam, som Sandvik nu har köpt – de aktörer som nämns på listan nedan.
Denna lista som alltså förändrades dramatiskt av Sandvik, när bolaget nu i juli köpte investmentbolaget Batterys CAM-innehav. I affären ingår Cimatron och Gibbs CAM.
Så här ser det ut när det gäller de viktigaste icke-PLM-plattformsbundna konkurrenterna:
• Delcam (ägs av Autodesk)
• Vero Software, inklusive till exempel den vanliga programvaran Edgecam (Hexagon)
• Spring Technologies (Hexagon)
• DP-technologies (Hexagon)
• NDES

– CAM i spelar en avgörande roll i den digitala tillverkningsprocessen, säger Sandvik-chefen, Stefan Widing.

AVGÖRANDE ROLL I DEN DIGITALT STYRDA TILLVERKNINGSPROCESSEN
Precis i början av juli tecknade Sandvik sålunda ett avtal med Battery Ventures om att köpa Cambrio, en ledande aktör med integrerade lösningar inom CAD/CAM-mjukvara för tillverkningsindustrier som fordons-, transport-, energi-, medicin- och flygindustri.
Det nyförvärvade bolaget kommer att, precis som förra veckans annonserade köp av Mastercam och CNC Software, att redovisas inom Design & Planning Automation-divisionen. Denna division sorterar under affärsområdet ”Sandvik Manufacturing and Machining Solutions”.
− Detta är i linje med vår strategi att växa organiskt och genom förvärv inom området för avancerad tillverkning, specifikt med fokus på industriell mjukvara, industriella metrologilösningar och 3D-printing. Cambrio kommer att möjliggöra ett breddat erbjudande som täcker mer av kundernas totala tillverkningsprocess, kommenterade Widing saken.
Han sa vidare att Sandviks strategiska ambition är att erbjuda kunderna mjukvarulösningar som möjliggör automatisering av den totala värdekedjan vid komponenttillverkning – från design och planering till produktionsberedning, tillverkning och kvalitetssäkring.
– CAM i spelar i detta en avgörande roll i den digitala tillverkningsprocessen, där den möjliggör automatiserade lösningar från design till maskinbearbetning.

− Genom att addera Cambrios produkterbjudande kommer vi att kunna hjälpa våra kunder att öka produktiviteten ytterligare i den bredare värdekedjan, kommenterade Mathias Johansson, chef för Design & Planning Automation, en division inom Sandvik Manufacturing Solutions.

KLIVET IN I HETLUFTEN
Genom förvärven av Cambrio och CNC software kliver Sandvik direkt in i områdets absoluta hetluft och etablerar en viktig position på CAM-marknaden, vilken inkluderar både specifik verktygstillverkning och mer generell maskinbearbetning. Detta kommer att komplettera det existerande kunderbjudandet inom Sandvik Manufacturing Solutions.
Cambrios produktportfölj inkluderar GibbsCAM, med fokus på fräsning och svarvning, Cimatron, som är specialiserad på formgjutning, och SigmaNEST, som är avsedd för effektiv metallbearbetning och nesting.
− Genom att addera Cambrios produkterbjudande kommer vi att kunna hjälpa våra kunder att öka produktiviteten ytterligare i den bredare värdekedjan. Vi delar en gemensam ambition att automatisera arbetsflöden och göra våra kunder mer effektiva och hållbara. Jag ser fram emot att välkomna Cambrio teamet till Sandvik, säger Mathias Johansson, chef för Design & Planning Automation, en division inom Sandvik Manufacturing Solutions.

Cambrio är baserat i Ohio, USA, och har 375 medarbetare. 2020 hade bolaget en försäljning på 628 miljoner kronor (68 miljoner dollar) med en rörelsemarginal som är något utspädande för Sandvik Manufacturing and Machining Solutions.

VAD VILL STEFAN WIDING et alliances MED SIN CAM-SATSNING?
Så, vad vill Stefan Widing, Mathias Johansson och Sandvik egentligen med sina CAM-investeringar? Klart är att det långt ifrån bara handlar om att bredda kundstocken, även om detta kommersiellt sett inte allas skadar.
Bakgrunden skulle kunna beskrivas så här:
CAM är inte en isolerad ö, den är en del av en komplex PLM- och IT-automationsstödd smart tillverkningsprocess. Hur påverkar detta framtiden för de enskilda spelarna på området. Mycket; så här kan en relevant bild av vart vi är på väg när det gäller produktframtagning, tillverkningsteknologier som CAM inkluderat, se ut:
Tänk dig att utvecklingsteamet är klart med produktutveckling, och de kan bara ”skjuta” en digital tvilling – en 3D -modell av den utvecklade produkten – till en annan digital tvilling av inte bara produktionslinjen, utan också av de enskilda maskinerna på linjen som kommer att utföra tillverkningsarbetet.
Tänk dig att du kan använda den digitala tvillingen av produkten som skapats på ett sådant sätt att produkten ”själv”, baserat på produktutvecklingsarbetet, kan berätta exakt hur verktygsbanorna ska se ut, vilken CNC-maskin som ska användas, hur och med vilken material en framtida produkt ska flöda genom produktionslinjen. Tänk dig att du kan simulera hela processen.

Detta är vad dagens proaktiva PLM-ledare inom smart tillverkning tänker sig, inklusive framför allt Siemens Digital Industries CEO, Tony Hemmelgarn, som redan har redo att använda koncept relaterade till denna vision. Dessutom är PTCs CEO, Jim Heppelmann, tillsammans med PTCs automationspartners CEO, Rockwells Blake Moret och Ola Rollén, CEO på Hexagon, alla bland dem som tänker och utvecklar lösningar i denna riktning. Sandvik och Stefan Widing sällar sig nu till denna framåtsyftande skara.

Det är onekligen spännande att Stefan Widing och Sandvik tar upp dessa kastade handskar och visar att man tänker sig en stor roll bland framtidens tillverkande företag. Det blir en tuff utvecklings- och integrationsresa, men Sandvik kan klara det och inte bara vidmakthålla sin konkurrenskraft, utan också expandera verksamheten kraftfullt.

VILL DU VETA MER OM CAM, SANDVIK OCH UTVECKLINGEN PÅ PLM-MARKNADEN?

Missa inte att läsa Verdi Ogewells analys av detta på vår amerikanska systersajt, engineering.com, genom att klicka på den länkade rubriken nedan:
CAM in the PLM Market: Why Sandvik Bought the World’s Largest CAM Software

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title