Annons

Mercedes-Benz och Siemens tar fram ny digital energi-tvilling för hållbar fabriksplanering

AUTOMOTIVE. Förra veckans stora händelse för de flesta spelare på PLM-, automations- och smart factory-områdena var förstås den gigantiska tyska Hannover Mässan. Ett av de mest välbesökta ”båsen” var inte oväntat Siemens som lär ha haft runt 100 000 besökare under veckan.
Mycket hos Siemens handlade om hållbarhet och lokomotiv i detta spår var nyheten att man tillsammans med Mercedes-Benz har utvecklat en ”Digital Energy Twin” för att underlätta framtiden för hållbar fabriksplanering inom fordonsindustrin.
- Genom att noggrant modellera drift- och energianvändnings-scenarier möjliggör Digital Energy Twin snabbare och mer transparent beslutsfattande i de tidiga planeringsfaserna, konstaterade Siemens styrelseledamot och CEO för Smart Infrastructure-bitarna, Matthias Rebellius. Han tillade: "Detta visar hur vi på Siemens kombinerar den verkliga och digitala världen för att driva skalbara, hållbara framsteg inom industrier, och representerar ett spännande första steg mot en integrerad process för optimerad planering, byggnadsdrift och produktion."
Konsekvenserna av denna innovation kan föra hållbarhetssträvande inom automotive hur långt som helst. Hållbarhet handlar ju inte bara om att alla ska börja köra elbilar, utan att man också¨på tillverkningssidan kan nå netto-noll-nivåer. Veckans nyhet från Siemens skapar ett intressant läge för möjligheterna att ta sig till dessa nivåer. I demoon av lösningen framhöll Siemens att det man nu tagit fram är, ”designat för att stödja ambitionen att driva alla helägda produktionsanläggningar för Mercedes Benz över hela världen på 100 procent förnybar energi till 2039.” Det innovativa Digital Energy Twin-koncepetet, hävdade man, ”förbättrar, förenklar och påskyndar fabrikens tidiga energiplaneringsprocessen för både brownfield- och greenfield-anläggningar, vilket minskar planeringen tid avsevärt.”
Den digitala energi-tvillingen man tagit fram visar också potentialen hos Siemens affärsplattform för hela koncernen, Xcelerator, som f ö också är namnet på bolagets PLM-portfölj, vars konceptuella upplägg och sömlösa integration över hela värdekedjan, är en tung poäng som också spelas i affärsplattformen..
Från Mercedes Benz sida var Arno van der Merwe, VP för produktionsplanering Mercedes Benz Cars också precis lika entusiastisk som Siemens-folket: - The Digital Energy Twin är vårt svar för att framgångsrikt visualisera, analysera och hållbart optimera energieffektiva byggprocesser. Genom detta innovativa tillvägagångssätt drar vi nytta av en bättre förståelse för befintliga fabriksbyggnader och omvandlar dem till levande smarta byggnader. Tack vare denna transformativa teknologi maximerar vi deras potential och sätter framtidsinriktade standarder för energieffektiv och hållbar byggnadsanvändning i Mercedes-Benz globala produktionsnätverk, sa han.

Vad bidrar Siemens med i samarbetet? Bland annat kombinerar Siemens värdefulla kunskaper om koldioxidutsläpp och energitvilling-domänen. Detta inte minst baserat på fordonskunskapen, som man bl a fått genom att sedan 2015 stå för de tunga PLM-verktygen gällande CAD (NX) och cPDm/PDM-systemet som baseras på Siemens Digital Industries välkända Teamcenter-plattform, inklusive Tecnomatix-mjukvaran för produktionssidan. Alla inslag i bolagets Xcelerator portfölj.

Bred implementering inom Mercedes Benz i sikte
I det fortsatta samarbetet kommer Siemens att tillhandahålla utbildning och stöd, underhålla och kontinuerligt utveckla Digital Energy Twin-lösningen, eftersom den är positionerad för bred implementering i Mercedes-Benz globala produktionsnätverk.

Baserat på beteendemodeller av byggnader, teknisk utrustning och energigenerering, ansluter Digital Energy Twin, som designats och testats i Mercedes-Benz fabrik Sindelfingen, Tyskland, på ’Factory 56’, ingångar som väderdata, lastprofil-simulering, byggnads-/tillgångsval och dimensionering.
Lösningen går bl a ut på att man simulerar ett fysiskt energisystem och verifierar föreslagna planeringsscenarier för energianvändning, ger rekommendationer om hur man kan optimera önskade resultat, inklusive energieffektivitet och tillhörande kostnadsbesparingar, samt utsläppsminskningar.

Energibesparingar på mellan 15-20 procent kan uppnås
Den medskapade Digital Energy Twin visar också, menar man, potentialen hos Siemens Xcelerator, en öppen digital affärsplattform som accelererar digital transformation, vilket gör det möjligt för kunder och partners att gemensamt utveckla skräddarsydda produkter och lösningar för olika branscher.

Som PLM&ERP News tidigare rapporterat, etablerade Siemens och Mercedes Benz ett strategiskt partnerskap 2021 för hållbar bilproduktion, vilket möjliggör samarbete för att främja digitaliseringen av hållbara produktionsmetoder.

Allmänt kan tilläggas att digitala energitvillingar är en viktig del av Siemens portfölj för att stödja industrikunder i att uppnå sina mål för hållbarhet och koldioxidutsläpp. Siemens tillkännagav t ex nyligen att de arbetar med en annan stark internationell partner för sin globala Net Zero Production-färdplan, genom att använda en digital energitvilling för att simulera energianvändning och identifiera var energibesparingar kan göras vid 15 bryggerier över hela världen.

Siemens uppskattar att energibesparingar på mellan 15-20 procent kan uppnås på varje plats, med en genomsnittlig CO₂-minskning på 50 procent per plats.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title