Annons

MES för processindustrin: Siemens släpper nya 4.2-versionen av Opcenter Execution Process

I PLM&ERP News’ nyligen publicerade reportage från Absolut Vodka och bolaget The Absolut Company, spelade en MES-lösning från Siemens Digital Industries en huvudroll i arbetet med att digitalisera fem produktionslinjer i det automatiserade framtagnings-upplägget av den världsledande vodkan. Det handlade om MES-plattformen (Manufacturing Execution Systemes) för processindustrin, Opcenter Execution Process. Denna mjukvara är också en del av Siemens PLM-svit i Xcelerator-portföljen.
Idag har den tyska mjukvarujätten släppt en ny version av Opcenter, 4.2-versionen. Viktiga nyheter är ett vässat ”out-of-the-box-användargränssnitt” med komponenter för vägning och utmatning, inklusive materialval med streckkods-skanning, skalval, nettovikt (typ vikten utan behållaren), viktupptagning och skalfri sättning. Dessa komponenter kallas stegmallar och deras sekvens och övergångar kan ordnas om för att bättre passa vägningsprocessen.
Användarupplevelsen är också förbättrad med bl a en lösning som guidar operatören genom hela processen och upprepar dess flöde tills alla åtgärder har slutförts.

Apropå användarupplevelsen finns fler intressanta nyheter: Opcenter Execution Process 4.2 har bl a en uppdaterad sida för hantering av BOMar (Bill Of Material). Det finns vidare många alternativ för att visa och manipulera data, inklusive en avancerad filterbyggare.

FLERA BOMar KAN KOMBINERAS TILL ”PAKET”
Det uppgraderade användargränssnittet lägger alltså till nya möjligheter på BOM-sidan:
Nu är det möjligt att välja flera BOMar och exportera dem som ett paket, som enkelt kan importeras till en annan miljö, vilket gör det perfekt för ditt projekts utvecklings- och testfas om du snabbt behöver iterera om små förändringar i dina tekniska data.
Den nya fliken för granskningsspår visar alla ändringar som utförts på stycklistan och beskriver vem som gjorde ändringen, när den gjordes och vad som var de gamla och nya värdena i den ändringen.
Förbättringarna av användarupplevelsen gäller även användningen av BOM-artiklarna på andra sidor. Till exempel är det nu mycket lättare att välja objekt från BOM för att skapa krav på en arbetsorder eller arbetsmästare.

VY ÖVER FÖRBRUKADE MATERIALMÄNGDER
Denna version förbättrar också visualiseringen av igångvarande arbeten, ”work-in-process” (WIP), genom att tillhandahålla nya flikar som sammanställer de förbrukade och producerade materialmängderna i varje sammanhang.
Till exempel har sidan för produktionsordrar fått den nya fliken, som visar det förbrukade och producerade materialet för alla arbetsorder som är relaterade till produktionsordern. Med en snabb blick kan användaren se de aggregerade mängderna av varje material från alla arbetsorder tillsammans. På arbetsordersidan finns en liknande vy som visar aggregering av material från alla relevanta operationer.

ATT ANVÄNDA OPCENTER som MOM-LÖSNING
Opcenter Execution Process kan vidare användas som en MOM-plattform (Manufacturing Operations Management), vilket kort kan beskrivas som en samling system för hantering av tillverkningsprocesser från början till slut för att optimera effektiviteten. Med Opcenter möjliggörs sömlös integration, inkluderat sånt som schemaläggning, kvalitet och tillverkningsintelligens, allt ordnat som interaktiva instrumentpaneler för analys av produktionsdata. För ny produktutveckling och introduktion möjliggör Opcenter Execution Process omvandling av recept från ”generiska” specifikationer till detaljerade ”master-instruktioner”, redo för schemaläggning och utförande.

FÖRDEFINIERADE INDUSTRIMALLAR
I en blogg sammanfattar Siemens’ Alessandro Cereseto fördelarna med den nya versionen på följande sätt; Opcenter Execution Process 4.2 ger de här fördelarna:
• Tillhandahåller en toppmodern plattform för att distribuera fördefinierade industrimallar
• Översätter affärsprocesser till kodlös affärslogik med en öppen teknik- och körplattform
• Synkroniserar affärer med tillverkning, inklusive integrering av automatisering och batchkörning
• Levererar just-in-time och intuitivt körstöd för komplexa operationer och sömlös användarupplevelse för produktionsoperatörer på verkstadsgolvet
• Integrerar kvalitetstester i processer på verkstadsgolvet, inklusive sånt som kvalitetskontroll och informationsutbyte med laboratoriepersonal
• Underlättar avancerad planering och schemaläggning av drift och resurser, optimerar användningen av utrustning och öka effektiviteten.

Missa inte att läsa om hur Opcenter används i verkligheten på produktionsgolvet i reportaget (klicka på rubriken nedan för att läsa reportaget på svenska):

På Absolut Vodka är Siemens Opcenter den digitala dirigenten bakom tillverkning i VÄRLDSKLASS

Artikeln är också publicerad på vår amerikanska systersajt, engineering.com, på engelska (klicka på rubriken nedan för att komma till artikeln):

The Digital Conductor Behind World-Class Manufacturing of Absolut Vodka

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title