Annons

Minerva PLM: En ny plattform för mindre bolag, byggd på Aras Innovator-teknik

En liten lustifikation i sammanhanget är det att den ”nya” PLM-plattformen heter just Minerva PLM. Inte minst för att ANSYS också döpt sin SPDM-lösning till Minerva, men med prefixet ANSYS (Minerva).

Sämre ”gratisreklam” kan man ju tänka sig. Men bortsett från detta så är det ett intressant strategiskt partnerskap mellan Minerva Group och Aras PLM som nu ser dagens ljus. PLM för mindre bolag har varit, och är, tveklöst en tuff utmaning, som ännu långt ifrån nått sin fulla potential – både relaterat till antal företag som systematiskt tagit till sig teknologin och även med avseende på teknikens kvalitet.
Minerva har förvisso lyckats bra så här långt, men det finns alltså en del kvar att göra marknaden och den nya SMB-dedicerade paketeringen, som Minerva lägger upp på bordet, ser spännande ut. Det är måhända ett lite oväntat steg med en ”egen” plattform, men icke desto mindre innehåller detta en affärslogik som inte på något vis känns onaturlig.

Lösningar som bygger på solid erfarenhet
Detta med att återförsäljare och partners paketerar anpassade lösningar av PLM-plattformar är nu ingen nyhet i sig. Exempelvis har svenska TECHNIA byggt upp en omfattande verksamhet baserad just på sin kunskap när det gäller implementation och drift av Dassault Systemes PLM-plattform, 3DEXPERIENCE. Detta har varit synnerligen framgångsrikt och inneburit – precis som när det nu gäller Minerva PLM – att man skapat lösningspaket, som gör att man dels kan undvika att gå i fällor som tidigare användare gjort och dels förenkla driften av systemet.

Leon Lauritsen, Minerva.

Minervas Leon Lauritsen säger till PLM&ERP News att bakgrunden till utvecklingen när det gäller PLM-plattformar är produkterna blir alltmer komplexa.
– Då behöver tillverkarna nya sätt att utveckla effektivitet och lönsamhet, både för att upprätthålla och utveckla sin konkurrenskraft på marknaden. Aras-plattformen länkar data och processer genom hela produktens livscykel, vilket ger tillverkarna en helhetssyn och gör det möjligt för dem att få mer avancerade produkter ut på marknaden i snabbare takt, säger han.

Flexibel och enkel att uppdatera
Allmänt om Aras Innovator-plattform, och nu då även gällande Minerva PLM, ska sägas att den kombinerar den flexibla, modellbaserade tekniken i Innovator med branschspecifika funktioner som har utvecklats av Minerva under 25 års erfarenhet av implementering av företagsprogramvara.
– Lösningen är ett resultat av ”best practice”, som Minerva-teamet har etablerat under decennier av nära samarbete med kunder i olika branscher och innehåller kunskap och erfarenhet från mer än 100 framgångsrika Aras Innovator-implementationer, konstaterar Asger Thierry.

Aras PLMs Innovator-plattform är en lågkodslösning, vilket innebär att man inte behöver använda mycket kod för att köra och anpassa den, vilket ökar enkelheten i implementering, användning och uppgradering. Innovator är gratis i sin grundversion. Den har också fått uppskattning vid utvärderingar, och för några år sedan uppgraderade CIMdata Aras PLM till en kategorin cPDm-utvecklare känd som ”PLM Mindshare Leaders.” Denna kategori inkluderar utvecklare som Siemens, Dassault, SAP PLM, Oracle, PTC och Autodesk. Hur utvärderar denna välrenommerade analytiker Aras utsikter? ”Generellt sett är vi mycket positiva till Aras utsikter,” kommenterade CIMdatas president Peter Billello. ”Finansieringen som de har fått under de senaste åren har gett dem de pengar som behövs för att växa, samt visar det förtroende som finansmarknaden har i deras förmåga att fortsätta växa och offentliggöra någon gång i framtiden. Deras strategi för att ”landa och expandera” har visat sig fungera i några av de största företagen i världen och borde fortsätta visa god avkastning för dem – inte bara i dessa företag, utan även i andra som ser Aras framgång och betraktar dem för deras egna PLM-implementationer.”

Entusiastisk Aras-chef
Aras-chefen, Peter Schroer, är också han entusiastisk över det som Minerva producerat över tid:
– Vi har sett fantastiska resultat i arbetet med Minerva för att anpassa Aras Innovator till de enskilda kundernas krav och lägga till funktioner präglade av ”best practice”, som de har utvecklat för en mängd olika organisationer på olika marknader, säger Schroer.
Han konstaterar vidare att Minerva är den mest framgångsrika Aras-partnern:
Ja, det har en mycket omfattande implementeringserfarenhet inom en rad branscher, så det var naturligt att utöka vårt partnerskap för att få ut mesta möjliga av Minervas djupa branschvertikala kunskap och ”elasticiteten” i Aras Innovator-plattformen.

Minerva PLM kommer att vara
tillgänglig för utsläpp över hela världen våren 2020
Minerva är som framgår ovan en kraftfullt växande spelare på PLM-marknaden. Bolaget har idag kontor och representation i Danmark (där huvudkontoret också ligger), Sverige, USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och ett kontor som täcker Beneluxområdet.

Bolaget grundades 1995 och Minerva fokuserade ursprungligen på ERP-lösningar, vilket senare under år 2000 utvidgades till  att stödja produktlivscykelhantering, PLM. Sedan dess har man enligt dagens pressrelease hjälpt 100-talet företag att vässa sin verksamhet med Aras PLM-lösningar.
Kundlistan går inte heller av för hackor, eller vad sägs om företag som Airbus, Saab, Lockheed, Carestream, Audi, GE, GM, Honda, Kawasaki, Microsoft och Aeronamic.

En särskild styrka i Minervas PLM-utbud är hightech elektronik och medicinteknik.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title