Annons

FORDONSBATTERIER: Dassault kliver på tuff utmaning tillsammans med Verkor för att utveckla nästa generations litiumjonlösningar

I pressmaterialet skriver man att 3DX och bolagets kompetensnivå inom avancerad teknologi kommer att vara katalysatorer  för att etablera nya metoder och sätt att förnya hållbarhet inom områden som produkt-, process- och flödessimulering, samt leverantörssamarbete och total kvalitetsledning. Ambitionerna är det alltså inget fel på, men hur kommer man dit man pekar?
Vi ska först notera att det franska industriföretaget Verkor bland annat har dragit in 100 miljoner euro i finansiering på mindre än ett år. Detta var per juni 2021, så mer kan ha tillkommit senare.

Vidare kan konstateras att bolaget har fördelen i sammanhanget att man kan starta från ett tomt ark när det gäller uppbyggnaden av produktframtagnings-lösningar och tillverkningsanläggning.
Ett annat intressant faktum är att Verkor, som leds av Renault Group, också har fått med EQT Ventures på tåget. Pengarna som detta svenska investmentbolag och andra satsat kommer att användas för att finansiera en toppmodern forsknings- och utvecklingsanläggning och pilotlinje för utveckling av högpresterande, hållbara battericeller och smart tillverkning.

Första gigafabriken ska byggas i Dunkerque
Från Verkors sidan menar man att man kan dra nytta av det långsiktiga stöd som Dassault Systèmes utlovat. Man ställer upp med ett tekniskt team, samtidigt som Verkor utvecklar sin expertis på 3DEXPERIENCE-plattformen. På sista raden bygger dessa planer på att nå, ”oöverträffade nivåer av digitalisering” när den första gigafabrik byggs i Dunkerque, Frankrike.
I detta kommer Verkor att använda 3DEXPERIENCE-plattformen för att ta fram de digitala tvillingarna till sina batterier och tillverkningsprocessen, inklusive gigafactory-verksamheten.
– Vårt samarbete med Dassault Systèmes kommer att göra det möjligt för oss att ta itu med hela produktlivscykelprocessen med 3DEXPERIENCE-plattformen, säger Christober Raj, ”Head of Digital” på Verkor.

Låga koldioxidutsläpp
När Verkors första gigafabrik väl byggts kommer den att producera battericeller med låga koldioxidutsläpp, som är designade för att stödja Europas netto-nollmål. Parallellt hävdas att man dessutom ska, ”skapa en europeisk batterivärdekedja av aktörer och lösningar.”
Som en del av denna färdplan Verkor jobba med Dassaults branschanpassade paketlösningar ”High Performance Battery” och ”High-Tech Smart Factory”, båda baserade på 3DEXPERIENCE-plattformen för sömlöst samarbete, modellering och simulering i en virtuell miljö.
– Batterier är en hörnsten i ett mer hållbart Europa. Vår 3DEXPERIENCE-plattform och våra batterisektorlösningar ger batteriinnovation, från deras kemidefinition till design och konstruktion av den mest avancerade gigafabriken, säger Stéphane Sireau, VP för High-Tech Industry på Dassault, och fortsätter.
– När Verkor leder vägen inom denna sektor med sitt ambitiösa gigafactory-projekt, kan vi hjälpa dem att utnyttja virtuella tvillingupplevelser för att påskynda innovation inom utveckling och produktion av hållbara och högpresterande battericeller.

Dassault’s nya livscykelanalys-lösning (LCA)
När det gäller miljösidan ska påpekas att Dassault redan tagit ett antal viktiga steg mot att ta fram bra IT-stöd för att kunna effektivisera utvecklingsprocesserna i detta perspektiv.
Den senaste komponenten i satsningen är lanseringen av en ny livscykelanalys-lösning (LCA), kallad ”Sustainable Innovation Intelligence”. Detta är en viktig förbättring utifrån att syftet med LCA är, utöver att få en uppfattning om miljöpåverkan, också få en uppfattning om de resursflöden som finns. Detta eftersom det då lättare går att se vad man kan göra för att minska miljöpåverkan.
Med Dassaults introduktion av den nya LCA-lösningen, som f ö är helt inbäddad i PLM-plattformen 3DEXPERIENCE, hävdar man att det blir möjligt för företag att minimera miljöpåverkan från de produkter, material och processer de skapar och hjälpa till att driva den cirkulära ekonomin.
Genom integrationen i 3DEXPERIENCE-plattformen finns också förutsättningarna att Sustainable Innovation Intelligence-kapabiliteterna täcker hela värdekedjan, vilket är en grundläggande poäng med LCA.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title