Annons

Nordiska Siemens-partnern IDEAL GRP redan i Europatopp … men nye CEOn ser ännu ett lyft på vägen mot Industri 4.0

Tro nu inte att det är någon enkel match att ta sig till den perfekta versionen av Industri 4.0. Så är det inte. Det går absolut, men måste få plats inom ramarna för en stegvis implementerad process, som precis som allt annat måste få mogna i en takt som gör att människor, maskiner och kompetens kan absorbera konceptet.

I DAGENS DYNAMISKA MILJÖ LEVER MAN INTE LÄNGE PÅ GAMLA MERITER
Å andra sidan ska man vara klar över att den här typen av processer nu påbörjats på flera håll inom verkstadsindustrin och den som missar tåget och försöker att klara sig på gamla meriter över tid, tar vissa risker.
Hur ser det ut, vad är det som förändrats i detta, frågar jag Dick Nyström.
– Flera saker, säger denne rutinerade PLM-man. Men den övergripande bilden är att Siemens köper de teknologier som behövs, de integrerar dem och tar fram verktygen. Vår uppgift blir att utveckla praktiken kring hur det nya ska användas.

Samtidigt, konstaterar han, händer det extremt mycket på kort tid vilket ytterligare skjuter på behovet av kompetens kring det nya, som ska fås att spela effektivt ihop med det man redan har.
– Vi talar om sånt som digitala tvillingar och trådar, industriellt IoT (IIoT), produktionssimulering, lågkod-baserade appar som förenklar styrning och processhantering, som knyter ihop och ger kontroll över tillverkningen. Sånt kräver förståelse för hur det hela ska och kan sjösättas i verkligheten på verkstadsgolvet och då anpassat till varje kunds eller användares individuella behov. Det är vi på partnersidan som känner kunderna och vet vad som kan förbättras och hur det ska göras för att skapa bra produktionsekonomi hos dem, förklarar Nyström och tillägger:
– Allt det här reflekteras i ett tryck från våra användare. De vill veta hur det nya kan användas, hur det kan bidra till snabbare ”time2market” och vi vet hur. Sen är det förstås också så att du idag varken vill eller kan sälja in något som inte har en bevisad teknisk kapacitet och en positiv och snabb ROI. Man kan lägga ner de pengar som behövs, men man vill också snabbt få tillbaka och betalt på sina satsningar.

SECO TOOLS ÄR EN AV IDEAL GRPS MÅNGA INDUSTRIKUNDER. Bolaget ingår i Sandvik Group i affärsområdet Sandvik Machining Solutions och är en av världens största leverantörer av verktyg för fräsning, svarvning, hålbearbetning och verktygssystem. På CAM-sidan jobbar man i beredningen med ett ”Master Model-koncept”, där alla steg i beredningsprocessen är associativt kopplade till originalmodellen som kommer från kund eller designavdelning. Detta möjliggör automatisk överföring av ändringar, snabb och enkel hantering av nya revisioner och mycket annat. Hur man bl a arbetar tillsammans med IDEAL GRP, i praktiken på verkstadsgolvet, berättar i ett webinar IDEAL GRPs Henrik Jaxner, ”CAM Solution Architect”. Man har i samarbete med SECO Tools jobbat kring en ny operation kallad ”Multi Axis Roughing”; vilket är en simultan 5-axlig grovfräsningsoperation som hjälper inte bara SECO Tools, utan även flera andra kunder att reducera både maskin- och programmeringstid. Klicka på rubriken nedan för att komma direkt till webinaret: ”IDEAL GRP and SECO Tools shows multiaxis roughing 

KUNDERNA VILL LÖSA UTMANINGAR – INTE KÖPA VARUMÄRKEN
I detta perspektiv är det därför knappast intressant att bara sälja in nya programlösningar i parti och minut. Den tiden är försvunnen, om den ens i IDEAL GRPs fall har funnits.
Dagens företag vill ha lösningar som gör att helheten i produktframtagningskedjan fungerar. Bara en mjukvara, eller bara en konsulttjänst, löser kanske inte problemet, utan här kan man behöva nytt helhetstänkande, etablera ny metodik och bygga lösningsorienterat nätverkande, där flera aktörer tillsammans kan lösa utmaningar eller problem.
– Absolut, säger Hartikainen. Att lösa kundens problem är en viktig poäng, vilket ofta också innebär att vi måste söka och utöka synergier i kundernas och det egna bolagets ekosystem. Vi är inte den enda leverantören i miljön på kundernas verkstadsgolv eller i deras R&D-miljöer. Världen är en gång för alla inte monolitisk, utan ofta mycket diversifierad och för kunderna är inte det mest intressanta vilket varumärke det står på de produkter och lösningar de behöver för att utveckla produktionseffektivitet.
En bra partner måste vara hos kunderna, förstå dem, deras ekosystem och deras tekniska utmaningar på djupet och lösa dessa genom att kombinera kompetenser. Man ska vara en partner som kan ge snabb och kontinuerlig support.
– Precis, det är där vi vill vara, konstaterar IDEAL GRPs CEO. Vi är drygt hundratalet medarbetare idag, men fler händer och hjärnor behövs och vi planerar för ytterligare 20-30 nya medarbetare. Trycket från kundsidan är hårt och i dagens snabbt förändrade och dynamiska miljöer, där smart, allt mer digitaliserad produktutveckling och sömlöst kopplad tillverkning ska knytas ihop och dessutom integreras med ERP-systemen, är siktet inställt på att växa ihop med våra kunder.

NYCKELAKTÖR INOM DEN GRÖNA EKONOMIN. ELLWEE – en annan av IDEAL GRPs kunder – är verksamma inom fordonsindustrin. Bolaget är specialiserat på tillverkning och utveckling av eldrivna fyrhjulingar och bedriver verksamhet med ett flertal produktionsanläggningar runtom på den svenska marknaden. ELLWEE har siktet inställt på att bli en nyckelaktör i den gröna ekonomin och det är bl a i skenet av detta som utvecklingen av nästa generations elfordon ska ses. Fokus ligger på, ”enkel rörlighet inom stads- och trånga områden och samhällen.” ELLWEE grundades under 2015 och huvudkontoret ligger i Trollhättan. På bilden ses Jonas Lindskog, som designar i Siemens CAD-flaggskepp, NX, som tillsammans med PLM-lösningen Teamcenter Rapid Start, installerats och implementerats av IDEAL GRP.

NY PÅ TOPPOSTEN
Hartikainen är ännu tämligen ny på denna toppost i PLM-branschen, som han klev upp på i januari tidigare i år. Till saken hör också att IDEAL GRP bildades i en sammanslagning av tre företag i slutet av 2019: Ideal Product Data Oy, Summ-Systems AB och Pro-STEP OÜ.
Några av IDEAL GRPs kunder inkluderar Sandvik, Metso Outotec, Konecranes, Tomra, Planmeca, Polar Electro, LEGO, Tooltec, Midroc-LKN, Swisslog och Laerdal.
Företaget har sina kunder i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Baltikum och man hjälper via en komplett portfölj av tjänster och lösningar industri- och tillverkningsföretag att utnyttja produkt- och tillgångsdata, utforma och implementera produktlivscykelrelaterade processer (PLM) och optimera tillverkningsdrift (MOM) för att fungera och optimera verksamheten i den hyperkopplade världen. När det gäller mjukvarustödet är Siemens Digital Industries Xcelerator-portfölj alltså huvudplattformen; en stark lösning som nyligen pekades ut av analytikern Forrester som den marknadsledande när det gäller PLM och automation inom diskret tillverkning.

Jaakko Hartikainen tror på kraftfull tillväxt.

Tekniken sitter alltså på plats, processkompetensen också. Det är grundpelare som ska bära företaget in i nästa tillväxtfas, där datadrivna affärs- och helhetsprocesser är en nyckel till framgång. I detta perspektiv var det ett logiskt steg att utnämna en ny VD för att slutföra bygget av en ännu starkare affärssida för företaget, konstaterar styrelseordföranden, Terho Valtonen:
– Att ha en erfaren professionell person som Jaakko Hartikainen att leda företaget i uppskalningsfasen är en perfekt lösning för oss, summerar han.
Hartikainen har också en stark historik av transformering och uppskalning av företag till snabb tillväxt. Närmast kommer han från TietoEVRY där han under de senaste fyra åren varit chef för den globala tillväxtverksamheten för kundupplevelser, med över 700 anställda. Före det har han varit VD för Smilehouse.
– IDEAL GRP har sålunda en djupgående bransch- och teknikkunskap, som har bildats under många år av nära samarbete med kunderna. Men det finns i skenet av teknologiutvecklingen en fantastisk möjlighet att låsa upp företagets fulla potential genom att betjäna våra kunder med en ännu bredare portfölj av lösningar och tjänster som kommit nu och som krävs för den transformation som drivs av dataanvändningen, säger Jaakko Hartikainen.

”EN TUFF UTMANING”
Men PLM och automation är allmänt en tuff utmaning i kraft av sin komplexitet, egentligen oavsett vilken annan bransch man kommer ifrån.
– Ja, PLM-området är komplext. Det är en viss startsträcka för att på djupet förstå hur allt hänger ihop, men när man väl är där är det en fantastisk bransch att vara ledare i. Det är också en tekniskt och affärsmässigt spännande tid att verka i och jag ser en stor tillväxtpotential för oss på IDEAL GRP. Vi har, precis som Dick Nyström säger, kompetensen, men behöver också mer folk för att kunna möta efterfrågan effektivt. Verkstadsindustrin, våra både mindre och större kunder har det gemensamma att man vill gå mot processuell sömlöshet. Budskapet vi har kring dessa kapabiliteter börjar idag få fäste ute hos våra kunder.
Framför ögonen ser Hartikainen ett IDEAL GRP i kraftfull tillväxt:
– Allt ser lovande ut. Coronatiderna har varit tuffa för alla, men 2021 har vi sett ljuset i slutet av tunneln. Vi räknar med att nå kring 20 procent i organisk tillväxt under året och intäkter som landar på en bit över 200 miljoner, om utvecklingen går planenligt och Corona-effekterna fortsätter att klinga av, säger han. Vi har en bra, ”krispig” strategi kring allt sånt som kunderna efterfrågar idag med bl a mjukvaruintegration, lättanvända lågkod-plattformar som ökar kontrollen över produktframtagningskedjan, skarpa rådgivningstjänster och inte minst en mycket stark tillväxt i Sverige, som står ut.
Vart det hela leder återstår att se, men ambitionerna är högt ställda:
– Får vi den utväxling vi ser framför oss är en omsättning på en halv miljard kronor inom fem år (50 miljoner euro) ingen omöjlighet, säger Jaakko Hartikainen.
– Siemens mjukvaruportfölj Xcelerator är förstås en nyckel i sammanhanget, tillägger Dick Nyström och tillägger att man är Siemens Digital Industries största partner i Europa och man blev dessutom utsett till ”Top Partner in Nordic 2020”.

HÖG TEKNIKNIVÅ. Ända sedan 1957 har AFC Automotive Components Floby AB (AFC) tillverkat produkter åt fordonsindustrin; produkter som är kända för att produceras enligt branschens högsta standard med avseende på kvalitet, precision och miljöpåverkan. Tekniknivå i fabriken är hög och IDEAL GRP är en viktigt leverantör av lösningar och tjänster i sammanhanget. AFC har en bred kompetens inom bearbetning i olika materialkvaliteter. Aktuella processer ligger inom svarvning, fräsning, borrning, brotschning och slipning. Tillverkning av stora och små serier sker i produktionslinjer eller maskinceller med fleroperationsmaskiner. Kvalitetssäkring av bolagets processer görs enligt den högsta standarden. AFC satsade på NX CAM för att optimera/programmera sina maskiner/produktionslinjer och även direkt kunna ta del av datan som finns i NX för att göra ställblad där det beskrivs vad som sker i varje steg. IDEAL GRP hjälper dem med programmeringsstrategi, postprocessorer, maskinsimulering, bygger upp deras miljö, bygger ställblad, sköter utbildningar och levererar konsult tjänster.  

HUR SER MJUKVARUPORTFÖLJEN UT?
Detta sagt om kundernas efterfrågan, IDEAL GRPs företagskultur och syn på ”teknikideologin” – hur ser teknikutbudet man satsar på ut? Frågan är intressant och kräver en liten snabbtur genom bilden av hur ett toppmodernt produktionslandskap a la Siemens Digital Industries programmatiskt ser ut. Till saken hör, som nämndes ovan, att Siemens nyligen av respekterade analytikern Forrester i deras grafiska Wave-uppställning (1Q2021), positionerats som klar marknadsledare när det gäller diskret tillverkning. Denna typ av utvärderingar är av betydelse.
Allmänt ska sägas att Siemens gjort det mesta rätt under de senaste åren. Förutom den kommersiellt sensationella alliansen med ERP-marknadsettan, SAP, har mjukvarudivisionens ledare, Tony Hemmelgarn, tryckt på alla de rätta knapparna, vilket speglas i investeringar i väl kopplade PLM- och automatiseringslösningar.
De viktigaste investeringarna på PLM-sidan är de utökade funktionerna inom simulerings- och analysstöd (S&A) med Simcenter, elektronik- och elektrifieringsstöd (EDA) med Mentor och andra relaterade lösningar, och mjukvaruintegrationsstöd (ALM) med Polarion-mjukvaran.
Andra viktiga bitar är det explosivt utvecklade IoT-IIoT-operativsystemet MindSphere och en lovande lågkodplattform, Mendix. Dessutom är mjukvaruportföljen numera tydligare förpackad i Xcelerator-portföljen. Det senare inkluderar alla andra viktiga PLM-verktyg, som Teamcenter (cPDm), NX CAD, Tecnomatix (digital tillverkningsstyrning) och andra.
Drar man ut programutvecklingslinjen till tillverkningsområdet finns det skarpa plattformar för att koppla ihop produktutveckling och produktion i MindSphere, Tecnomatix (Bill of Process, BOP), OpCenter (MES/MOM/PLC) och till exempel TIA-portalen.
Enligt analytikern Forrester är detta idag alltså det bästa man få inom PLM- och automationslösningar i ett samlat paket för diskret tillverkning.

FORMVERKTYG & PRODUKTIONSUTRUSTNINGAR. Mekverken Tool AB konstruerar och producerar formverktyg och produktionsutrustningar samt legotillverkar noggranna mekaniska komponenter i små och medelstora serier. Bolaget har fokuserat på lösningar som gör produktionen enkel, snabb och med noggrann precision. På bilden Mikael Von Elern, VD (blå tröja), och Jesper Kumlin. Mekverken använder NX för både design (CAD) och produktionsberedning (CAM). IDEAL GRP har förutom försäljning varit ansvariga för utbildning och implementation.

DEN NYA TEKNOLOGIN BÖRJAR NU TAS UPP ÄVEN AV DE MINDRE BOLAGEN
Beväpnad med denna arsenal finns det mycket som talar för att IDEAL GRPs utvecklingspotential inte bara ser lovande ut, utan också realistisk. Det är, som Nyström uttrycker saken så att, ”den nya tekniken nu börjat tas upp också bland SMB-företagen, de små- och medelstora bolagen alltså”. Men med reservationen att de inte primärt är ute efter mjukvaror; det är lösningar de vill ha. Sånt som molnet, lågkodlösningar, additiv tillverkning och IoT kommer nu på en bredare front.
– Vi sätter i detta upp produktionsscenen för kunderna och guidar dem som en partner upp i molnet, säger Nyström och betonar samtidigt vikten av långsiktiga relationer.
– Vi är en ”solution provider” och för att få de numera rätt komplexa livscykelkedjorna att fungera är just långsiktigheten oerhört viktig. Vår roll är att sätta den nya teknologins möjligheter i en livscykel-kontext, tillägger han.

På sikt ser IDEAL GRPs strategiska affärsutvecklare en intäktsmodell som till 40 procent baserar sig på tjänster, 40 procent på mjukvara och 20 procent på innovation.
En idealisk bild för vilken konsult som helst, om uttrycket tillåts, som kan leda Dick Nyström, Jaakko Hartikainen och bolagets 100 andra medarbetare mycket långt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title