Risken för hjärnskakning och andra hjärn- och huvudskador har länge varit ett problem inom kontaktidrotter som rugby, fotboll och ishockey. Tidigare kunde skador inte övervakas, identifieras och spåras effektivt, men i dag kan idrottslag både träna och spela smartare för att undvika skador.
Uppkopplade tandskydd ger analysdata
Huvudsyftet med den nya uppkopplade PROTECHT-plattformen är att förebygga och övervaka skador – och den kombinerar tandskydd med dataanalys genom IoT-teknik.
Studier visar att nästan 50 procent av alla hjärnskakningar inte upptäcks och att det bara är 5 procent av skadorna som orsakar medvetslöshet. Ett bättre kontrollsystem för huvudskador är därför avgörande för spelarnas hälsa och välbefinnande.
En spelare är ofta osäker på om hen ska rapportera en träff eller förmodad skada – eller inte. Det leder till att spelare ofta inte rapporterar träffar själva. I takt med att skador på huvud, ansikte och nacke blivit mer utbredda, har dessutom ungdomars beredskap att utöva kontaktsporter minskat av rädsla för skador.
Säkrare sportutövning
PROTECHT-lösningen ska hjälpa spelare att känna sig säkra när de utövar sin sport. Lösningen kommer också användas för att förstå idrottares allmänna fysiska påfrestningar. På så sätt kan säkerheten höjas under både träning och spel samtidigt som man förebygger skador. Uppgifterna som samlas in gör det möjligt för tränare att göra välgrundade val så att spelare kan undvika huvudskador och samtidigt spela så effektivt som möjligt.
I Storbritannien är det manliga rugby-spelare som drabbas av flest antal hjärnskador. Där kommer nu de uppkopplade tandskydden att användas först. På sikt ska SAP-lösningen kunna tillämpas för alla typer av kontaktsporter som t ex fotboll, hockey och boxning.