Annons

Ny mjukvara från SAP gör kontaktsporter säkrare

En ny sportmjukvara som utvecklats av SAP i samarbete med Keytree och Sports & Wellbeing Analytics ska göra kontaktsporter säkrare. Den nyutvecklade PROTECHT-lösningen används i dag inom rugby i form av ett uppkopplat tandskydd, men kan komma att göra också ishockey säkrare efter att kvinnliga ishockeyspelare nu utvärderas i ett projekt.
I Storbritannien har Ospreys Rugby Club testat lösningen under de senaste tolv månaderna. Och nu använder klubbens tränare och fysioterapeuter den insamlade datan för att snabbare identifiera eventuella huvudskador hos sina spelare.

Risken för hjärnskakning och andra hjärn- och huvudskador har länge varit ett problem inom kontaktidrotter som rugby, fotboll och ishockey. Tidigare kunde skador inte övervakas, identifieras och spåras effektivt, men i dag kan idrottslag både träna och spela smartare för att undvika skador.

Uppkopplade tandskydd ger analysdata
Huvudsyftet med den nya uppkopplade PROTECHT-plattformen är att förebygga och övervaka skador – och den kombinerar tandskydd med dataanalys genom IoT-teknik.
Studier visar att nästan 50 procent av alla hjärnskakningar inte upptäcks och att det bara är 5 procent av skadorna som orsakar medvetslöshet. Ett bättre kontrollsystem för huvudskador är därför avgörande för spelarnas hälsa och välbefinnande.
En spelare är ofta osäker på om hen ska rapportera en träff eller förmodad skada – eller inte. Det leder till att spelare ofta inte rapporterar träffar själva. I takt med att skador på huvud, ansikte och nacke blivit mer utbredda, har dessutom ungdomars beredskap att utöva kontaktsporter minskat av rädsla för skador.

Säkrare sportutövning
PROTECHT-lösningen ska hjälpa spelare att känna sig säkra när de utövar sin sport. Lösningen kommer också användas för att förstå idrottares allmänna fysiska påfrestningar. På så sätt kan säkerheten höjas under både träning och spel samtidigt som man förebygger skador. Uppgifterna som samlas in gör det möjligt för tränare att göra välgrundade val så att spelare kan undvika huvudskador och samtidigt spela så effektivt som möjligt.
I Storbritannien är det manliga rugby-spelare som drabbas av flest antal hjärnskador. Där kommer nu de uppkopplade tandskydden att användas först. På sikt ska SAP-lösningen kunna tillämpas för alla typer av kontaktsporter som t ex fotboll, hockey och boxning.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title