Annons

”Ny paradigm”: ABB tar digital tätplats på transformatorsidan

Hannovermässan är ett bra ställe för globala lanseringar. PLM&ERP News rapporterade igår om Siemens PLMs Manufacturing Intelligence, verktyg för digital tillverkningshantering i molnet, och SAPs motsvarande satsning, Digital Manufacturing Cloud.
Idag går svenska kraft och automationsjätten ABB vidare i det digitala ”lanseringsspåret”: ABB Ability Power Transformer är världens första integrerade lösning för digitalt uppkopplade krafttransformatorer, något som man menar i grunden ändrar hela paradigmen för transformatorer. Alla krafttransformatorer som lämnar ABB:s fabriker kommer inom kort att vara försedda med digital kapacitet som möjliggör fjärrövervakning och dataanalyser av vitala parametrar i realtid. Detta förbättrar tillförlitligheten och ger möjlighet till högre utnyttjande av elnätet och dess tillgångar.

Vi ska inledningsvis alllmänt konstatera att transformatorer har den viktiga funktionen att anpassa spänningsnivåerna: Öka spänningen för effektiv högspänd långdistansöverföring och minska spänningen för distribution och säker användning av konsumenter. De hjälper också till att upprätthålla elkvalité och kontroll.
Klart är också att transformattorer är en klassisk ”distans” för ABB (eller ska vi säga ASEA). Bolaget var först med transformatortekniken redan på 1890-talet och har sedan dess legat i framkanten med revolutionerande innovationer, inklusive världens kraftfullaste likströms- och växelströmstransformatorer på 1,1 respektive 1,2 miljoner Volt. Som världens största tillverkare av transformatorer och tjänsteleverantör har ABB en oöverträffad global installerad bas och en enorm portfölj av kraft- och distributionstransformatorer samt transformatorer för andra specialtillämpningar.

Ability Power Transformerlösningen är utrustad med ett digitalt nav som kan använda en mängd smarta enheter på en modulär plattform med plug-and-play-anslutning. Denna modularitet och skalbarhet framtidssäkrar systemet samtidigt som användare får full kontroll över den digitala resan.

Utrustad med digitalt nav. Detta sagt är dagens presenterade digitala steg ett bevis på att bolaget har den innovativa kraft som krävs för att upprätthålla sin framgångsrika positionering på området.
Den nya Ability Power Transformerlösningen är utrustad med ett digitalt nav som kan använda en mängd smarta enheter på en modulär plattform med plug-and-play-anslutning. Denna modularitet och skalbarhet framtidssäkrar systemet samtidigt som användare får full kontroll över den digitala resan.
– Denna lösning är revolutionerande. Förutom att tillhandahålla konkreta kunskaper på lokal nivå blir det möjligt att utnyttja hela ekosystemet med programvarulösningar och tjänster på stations- och företagsnivå, till exempel vårt branschledande ABB Ability Ellipse Asset Performance Management System, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids.
– Förutom att förbättra effektiviteten och produktlivslängden kommer det nya digitala erbjudandet att stärka tillförlitligheten och minska antalet strömavbrott tack vare förebyggande åtgärder.

Robot för transformatorinspektion. ABB tillkännagav också lanseringen av ABB Ability TXplore, en servicetjänst som använder en nedsänkbar robot för transformatorinspektioner. Den trådlösa roboten kan manövreras igenom en vätskefylld krafttransformator för att utföra snabba, säkra och kostnadseffektiva invändiga inspektioner, vilka kan delas med globala experter på fjärrbasis praktiskt taget i realtid.
Detta är ytterligare ett innovativt steg där ABB är först i världen, och som förbättrar säkerheten, genom att minska risken för personalen, minska stilleståndstiden då inspektionerna görs på ett par timmar istället för dagar och minska kostnaden för inspektionerna med minst 50 procent.

Världens första digitala distributionstransformator. Men det är inte slut på ABB-nyheter där. Bolaget visar också upp något man kallat Ability TXpert, som är världens första digitala distributionstransformator. TXpert tillhandahåller intelligens för att maximera tillförlitligheten, optimera drift- och underhållskostnaderna samt förvalta tillgångarna på ett effektivare sätt. Systemet bygger på plattformen ABB Ability och uppkopplade enheter för att generera information och agera och ta beslut utifrån det. Den här produkten är den första av sitt slag att integrera sensorteknik direkt i transformatorn under tillverkningsprocessen, vilket leder till en högre noggrannhet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title