Annons

Nytt extremt töjbart material och nya färger till Stratasys-printrar

Skandinaviska återförsäljaren av Stratasys 3D-printmaskiner, Protech, rapporterar att man förstärkt materialutbudet ytterligare. Stratasys har lanserat nytt FDM-material, TPU 92A, och nya färger till PolyJet, som Protech nu tagit upp i sortimentet.
TPU är en förkortning av "Thermoplastic Polyurethane Elastomer". Elastomerer, även kallade elaster, är lättrörliga polymerer med egenskapen att kunna töjas avsevärt utan att materialet brister och att de ursprungliga dimensionerna återtas, när belastningen upphör. Men när passar detta material bäst?

Vi börjar med att titta på materialnyheten TPU 92A. TPU är en förkortning av ”Thermoplastic Polyurethane Elastomer”. Elastomerer, även kallade elaster, är lättrörliga polymerer med egenskapen att kunna töjas avsevärt utan att materialet brister och att de ursprungliga dimensionerna återtas, när belastningen upphör. De kedjelika molekyler som bygger upp elastomerer ligger i oordning när elastomeren inte är uttöjd. Om man drar i elastomeren kommer molekylerna att sträckas ut i den riktning som den töjs.

Var elastomerer passar bäst. Traditionella elastomera prototypalternativ, som icke-FDM eller FFF (Fused Filament Fabrication) är inte alltid idealiska i additiv tillverkning. Dessa metoder är ofta tämligen dyra, är geometriskt begränsade, kan ta upp till en vecka att ta fram och kan inte alltid skapa komplexa geometrier. Icke-FDM tillverkningslösningar begränsas vidare i byggstorlek, ger högre totala kostnader för parterna och brukar kräva en extern servicebyrå.
Billigare alternativ, som FFF, är å sin sida arbetskrävande ifråga om borttagning  och är mer begränsat när det gäller de printade parternas komplexitet.
Sålunda, är man ute efter egenskaper som gör att den lösning som ska printas kan sträckas ut kraftigt eller tryckas ihop på samma vis, utan att för den skull förlora form, är elastomerer, som TPU-material, bättre än styva polymerer.

Vad är TPU-material? En polymer med just elasticitet som utmärkande egenskap. TPU är känt för bra kapabilitet när det gäller förlängning, överlägsen seghet och mycket god hållbarhet.
Fördelarna med elastomer-prototyper med TPU 92A är bl a:
• Snabbare printning – elastomerdelar kan man ha i handen på några timmar jämfört med dagar för andra material
• Stor byggstorlek – producerar den storlek man behöver med bättre kapabilitet för prototyper
• Komplexa mönster – nivån av komplexitet med avseende på geometrier är inte möjliga med andra additiva alternativ
• Pålitligt – mycket funktionellt elastomermaterial som på ett tillförlitligt sätt bygger komplexa och noggranna prototyper
• Kostnadseffektivt – bygger alla prototyper i ett enda system med snabba, enkla materialövergångar
• Enkelt att använda – med användarvänlig programvara och snabb inlärningskurva

Elastomer till Stratasys F123-serie. Ingenjörer som behöver stora, snabba, korrekta, funktionella och komplexa elastomerdelar kan skriva ut dem direkt från Stratasys F123 Series 3D-skrivare med FDM TPU 92A-material.
Sammantaget bidrar det nya materialet att ingenjörerna kan designa snabbare och utan begränsningar.
Med TPU 92A kan konstruktörer skriva ut flexibla detaljer med håligheter och komplexa geometrier. Materialet har ett ShoreA värde på 92 och passar flera olika applikationer som t ex funktionstester och produktutveckling.
Materialet är Stratasys första elastomer.

Agilus30 i vitt och nya PolyJetfärger. När det gäller de övriga materialnyheterna noterar Protech att Agilus30 nu finns i vitt. Detta slittåliga modellmaterial är ett utmärkt material för printningar som kräver gummiliknande utseende, känsla och funktion. Agilus30 är en polymerplast som tål upprepade böjningar.

Slutligen: PolyJet’s färgpalett utökas med flera efterfrågade färger. Det transparenta materialet Vivid Color kompletteras med VeroCyanV. Vivid Color används inom flyg- och fordonsindustrin där man önskar skapa t ex  lyktglas och linser med hög kvalité. Även materialet VeroFlex kompletteras med nya färger som VeroFlexVivid Cyan, VeroFlexVivid Magenta och VeroFlexVivid Yellow.
Vivid Color är ett material där VeroMagentaV och VeroYellowV bidrar till intensiva färger i transparens med rött, gult och orange.

 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title