Annons

CAE: Ola Rolléns Hexagon vässar MSC inom 3D-printing och simulering

När det gäller tillverkningsteknologier - vare sig det handlar om subtraktiva lösningar, som CAM, eller additiva som 3D-printing - är svenska Hexagons satsningar inom PLM målmedvetna och har en heltäckande inriktning. Under Ola Rolléns ledarskap har bolaget i detta hänseende gått från klarhet till klarhet och det är ingen tillfällighet att han kallats ”The New King of CAM” i fackpressen.
Nu har den svenske industriimperiebyggaren slagit till igen: Hexagon meddelade igår att man köper den tyska "startupen" inom 3D-printing och simulering, som stöder skapande och optimering vid additiv tillverkning. Det nya bolagets verksamhet skall läggas in inom ramen för Hexagons CAE-bolag MSC och placeras inom Manufacturing Intelligence-divisionen.

Med köpet av Vero 2014 och CAE-bolaget MSC 2017 har det svenska bolaget satsat hårt på att täcka väsentliga delar inom smart produktframtagning – med lösningar för allt ifrån från CAD- och simulering i produktutvecklingsfaserna (MSC) till subtraktiv (”borttagande”) material bearbetning och mätning/validering av de bearbetade enheterna på sitt traditionellt starka metrologiområde.
Men man har också tagit de första stegen även inom additiv tillverkning. När man nyligen släppte den senaste versionen av Edgecam, 2019 R1, var exempelis den största nyheten att man adderade kapabiliteter för 3D-printing och additiv tillverkning.

Optimerad design av en hjulbärare utförd med hjälp av AMendates mjukvara.

AMendate placeras i MSC-hägnet
Men utvecklingen kräver att man satsar vidare inom den mycket lovande 3D-printingteknologin. Utmaningen ligger i att täcka hela spektrumet av teknologier, mjukvaror och metodologier som tillhör det additiva området. En viktigt bit i detta handlar om just simulering och optimering för att användarna ska kunna nå effektiva nivåer av hållfasthet, tillverkningsbarhet, kvalitet och liknande. Inte minst betydelsefullt är simulerings- och analyskapabiliteter när man ska utveckla programvaror för generativ design, alltså lösningar där mjukvaran – efter att försätts med uppgifter om vilka krav på exempelvis hållfasthet man har – ”själv” tar fram en lösning.
Hexagons Manufacturing Intelligence-division meddelande om att man ingått ett slutgiltigt avtal om köp av AMendate, en tyskbaserad start-up med simuleringslösningar som stöder generering och optimering av konstruktioner inom additiv tillverkning, ska ses som ett steg på vägen i denna resa. Den nya teknologin kommer att placeras inom Hexagonägda simulerings- och analysdottern MSC. Det senare bolaget adderar därmed en teknologi som växer i betydelse och som fyller ett behov på ett område där MSC tidigare inte utmärkt sig.

En tydlig marknadssignal
Köpet är också allmänt viktigt för Hexagon, som med investeringen tydligt markerar att man inte tänker nöja sig med enbart rollerna som framstående CAM-, CNC- och metrologispelare (”industriell mätning”), utan tar sikte på hela bredden av insatslösningar som krävs för toppmoderna ”smart factory-lösningar”.
– AMendate förvärvet adresserar direkt och kan ta hand om och lösa ett stort hinder för företag som flyttar över hela eller delar av tillverkningen till additiva processer, säger Paolo Guglielmini, CEO för MSC Software.
– Det förbättrar våra Smart Factory-lösningar genom att minimera tiden till printning, tillägger han.

AMendates grundarkvartett: Från vänster till höger: From left to right: Dr. Gereon Deppe, CFO, dr. Thomas Reiher, CEO, Steffen Vogelsang, CTO, Anne Düchting, COO och ”Sales & Support”.

Stärker MSC på ett explosivt växande område
Med detta förvärv är MSC bättre positionerat för att erbjuda sina kunder en plattform för att stöda paradigmskifte från generell optimeringsteknik till en innovativ mjukvarulösning för 3D-printing.
Den senare teknologin har slagit igenom stort under de senaste åren och är idag på väg att industrialiseras för att möjliggöra en effektiv produktion av högkomplexa komponenter och ge sina användare många fördelar, från materialbesparande och viktminskning och till en effektivare och kostnadssänkande produktion. AMendates teknologi eliminerar i detta ineffektiva manuella insatser, som på ett högst signifikant sätt kortar ner dagens arbetsflöden. Sånt som tidigare kunnat ta upp till månadslånga in satser med traditionella metoder kan slutföras på dagar. som annars skulle ta flera veckor.

Grundades för bara ett år sedan
Om AMendate ska sägas att bolaget grundades så sent som 2018 av ett team av erfarna forskare från Paderborn University och Direct Manufacturing Research Center (DMRC) i Paderborn, ett industriellt och akademiskt konsortium som startades 2008 av Boeing, maskintillverkaren EOS och andra kommersiella partners.
AMendate-transaktionen förväntas stängas tidigt under tredje kvartalet.
– Med MSC som en av de mest kända utvecklarna för mjukvarulösningar i CAE, är vi otroligt glada att presentera vår generativa designteknologi för potentiella kunder, säger Thomas Thomas Reiher, VD och grundare, AMendate GmbH. Integrationen av AMendates programvara i MSCs etablerade simuleringsteknologier, som Simufact och MSC Apex, kommer att göra det möjligt för oss att ytterligare förbättra vår teknik ännu snabbare och göra sina fördelar tillgängliga för en global publik.

Någon köpeskilling avslöjas inte av Hexagon.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title