Annons

FRÄSNING: Robotar och CNC-maskiner i effektiv kombination

Robotar versus CNC-maskiner är en kamp som allmänt har varit rätt ojämn till CNC-maskinens fördel när det gäller noggrannhet och skärkraft. Däremot är robotarna mer flexibla och måhända också mindre dyra när det gäller investeringskostnaden. Så hur ser läget ut i robotar vs CNC? Och kan man kanske vinna fördelar på att kombinera de båda?
Under det fräsningsseminarium på robotutvecklaren KUKAs Techcenter i Göteborg under förra veckan visade KUKA och en rad samarbetspartners upp vilka möjligheter det finns med att låta en robot ta över moment med i alla fall något mindre krav på exakthet.
– Vi talar om en noggrannhet i storleksordningen tiondels millimetrar, sa Niclas Fager, Key Account Manager på KUKA under sitt anförande på fräsningsseminariet. Seminariet genomfördes tillsammans med System 3R, Tebis och ISCAR. Inbjudna var cirka 25 kunder som representerade olika företag i verkstadsindustrin – bland andra Volvo Cars och Brogren Industries.

Förutom olika föredrag fick de under dagen bland annat även se hur en robot av modellen KUKA KR60 HA, under en oavbruten arbetscykel på sju minuter mer eller mindre sömlöst växlade mellan moment som fräsning, borrning och gradning.

Enligt Niclas Fager är syftet med att lansera robotar för den här typen av bearbetning inte att försöka konkurrera ut CNC-maskinerna. Men de båda maskinslagen har fördelar av olika slag och om de kombineras finns flera vinster att göra.
– En CNC-maskin klarar noggrannheter som är hundra gånger exaktare.

Men robotar kombinerade med rätt mjukvara och verktyg är ett kostnadseffektivt komplement som kan hantera något enklare operationer, som borrning, gradning, gängning och enklare fräsning. Förutom bearbetning av metall är robotar lämpade för exempelvis att fräsa ut modeller i frigolit som används vid tillverkning av betongelement.

Även för exempelvis träindustrins bearbetning är robotar effektiva liksom för att skapa modeller och detaljer inom byggnadskonstruktion och arkitektur.

Fager pekar också på möjligheten att använda KUKA:s robotar inom additive manufacturing.
– Med ett extruder-huvud blir roboten i stort sett till en 3D-skrivare.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title