Annons

ERP: Östfold Energi uppgraderar till IFS Applications 9

Digitalisering i allmänhet och prediktivt underhåll i synnerhet är drivkrafter när energiföretaget Östfold Energi väljer att uppgradera till den senaste version 9 av IFS Applications. Implementationen kommer att påbörjas under våren 2018 och den nya lösningen kommer driftsättas under fjärde kvartalet i år. Energiföretaget driver idag tio vattenkraftverk, två vindkraftverk och sex värmeverk.
− Vi ansvarar för kritisk infrastruktur och måste ha en komplett översikt över våra system dygnet runt. Vi måste veta att våra kraftstationer kan leverera vad de förväntas när som helst under dagen. Om något oförutsett inträffar måste vi omgående veta exakt vad som ska åtgärdas med den aktuella komponenten, Oddmund Kroken, VD för Östfold Energi.

Östfold Energi är gammal i gården inom IFS Applicationssfären. Bolaget började ursprungligen använda lösningen redan 1999. Men även om man tagit väl hand om underhållet via sin tidigare version har det hänt så pass mycket de senaste åren att vinsterna med att gradera upp var väl värd en satsning. Både enklare användning och prestandaökning, parallellt med nya kapabiliteter ”under ytan”, var viktiga skäl.
− En av anledningarna till uppgraderingen är att vi vill förbättra vårt prediktiva underhåll, etablera effektivare inköpsprocesser och uppköp samt göra vår affärsverksamhet mer digital. Vi vill även ha tillgång till mer realtidsinformation presenterat i ett överskådligt användargränssnitt, säger Heidi Wisur Hansen, Application Manager för ERP-system på Östfold Energi.
Hon påpekar vidare att en annan fördel är att alla i företaget redan är bekanta med lösningen sedan tidigare.

Täcker in alla krav. Östfold Energi tar alltså med uppgraderingen sikte på att stödja affärsprocesser som ekonomistyrning, HR, inköp, projekt och underhåll. Bland IFS kunder är också uppgraderingsandelen på rekordnivå. ARC-analytikern, Ralph Rio, konstaterade exempelvis att den 25 procentiga andel som redan uppgraderat till den nya version (som lanserades 2015) är en, ”helt remarkabel siffra vars like jag faktiskt aldrig hört talas om tidigare”. Det säger något om versionen adderande värde.
En av de stora finesserna i ”nian” är IFS Lobby; vilket är ett rollbaserat användargränssnitt som kan anpassas till de individuella användarnas behov för att öka affärseffektiviteten.
− Den senaste versionen av IFS Applications täcker in alla våra krav samtidigt som behovet för anpassningar elimineras, något som annars gör stora IT-projekt som detta mycket mer kostsamma, säger Oddmund Kroken.

− IFS Applications har alla funktioner som krävs för att hantera Östfold Energis många kraftverk över hela landet. Dagens ERP-system ger ett greppbart värde för komplexa organisationer, vilket våra kunder senare skickar vidare till sina klienter. För Østfold Energi blir resultatet förbättrad kundservice samtidigt som energihanteringen hålls stabil, övervakad, rätt underhållen och perfekt hanterad, säger Glenn Arnesen, VD för IFS i Skandinavien.

MED SIKTET INSTÄLLT PÅ TILLVÄXT. För de som brukar titta på världscupen i skidskytte på TV är IFS-logotypen en bekant syn. Under IFS’ skandinaviska användarevenemang i Oslo hade man därför satt upp en ”inomhus skidskyttearena”. Vi bad IFS-chefen, Alastair Sorbie, att prova de elektroniska lasergevären för att symboliskt, i bildform, skildra hans och IFS mål att ta sikte på tillväxt. Han gick med på att göra det och vi fick några riktigt coola bilder till dagens TV-rapport. Det finns goda skäl till denna symbolik: Under sitt mer än tioåriga ledarskap av IFS har bolaget i snitt haft en nära tvåsiffrig årlig tillväxt. Det är mycket oavsett hur man ser på saken och Sorbie hävdar att den uppåtriktade kurvan kan bli ännu brantare relaterat till de finansiella ”muskler” ägaren sedan ca två år, EQT, har tillfört företaget.

TV-reportage drog rekordtittande! Missa inte att möta Glenn Arnesen live i PLM&ERP News TV-reportage från IFS skandinaviska användarevent i Oslo nyligen. Reportaget har gjort stor succé på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com, med 10 000-tals tittare.
I TV-rapporten och artikeln möter du också IFS CEO och koncernchef, Alastair Sorbie, som för övrigt nyligen annonserade sin avgång. Efter 12 år vid rodret för detta svenska succéföretag går han i pension och överlåter per det kommande kvartalet chefsrollen till den från SAP värvade ersättaren, Darren Roos.
Sorbie berättar i intervjun om vad som är styrkan med bolagets lösningar, vilken betydelse topprankningarna av analytiker som Gartner och ARC har och varför man under fjolåret gjorde fyra tunga köp med bland annat kanadensiska MXI och sitt hittills dyraste företagsförvärv i form av amerikanska fältservicebolaget Workwave.
Vi har också talat med två viktiga IFS-kunder, globala norska industrifärgtillverkaren Jotun – ERP-basen Trond Aune – och svenskägda Polygons COO, Jonas Granath

FÖR ATT TITTA – klicka på rubriken:
ERP Player IFS is in Attack Mode: “Tigers Like Other Tigers” – TV Report

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title