PTC-chefen hävdar vidare att effekterna av COVID-19-sjukdomen och pandemin har dramatiskt påskyndat detta oundvikliga skifte.
– Absolut, säger han. PTC’s kundundersökningar tyder på en 25 procentig ökning av intresset för SaaS PLM sedan pandemin startade. Med Arena i portföljen kommer vår vår ledarposition att stärkas betydligt, när vi fortsätter att omdefiniera framtiden för vår bransch.
Nu kan det givetvis diskuteras vem som har ledarpositionen, men alldeles oavsett detta så ligger PTC lång framme bland de företag som analytikern CIMdata brukar kalla för ”PLM mindshare leaders”; en lista som sett till intäkter toppas av Siemens, med Dassault som tvåa och PTC som trea sett till respektive bolags intäkter.
cPDm STÖRSTA ANDELEN AV PTC’S INTÄKTER
Sett till cPDm-intäkter (”collaborative Product Definition management, ”PDM”), vilket är den sub-PLM sektor som Arena Solutions tillhör, drog PTC 2019 in en ca nära 33-procentig andel av sin totalintäkt på detta område. Relativt sett var detta en större andel av totalintäkten på PDM än någon av bolagets konkurrenter. Med Arena Solutions i bagaget lär denna andel stiga betydligt mer än vad man hade mäktat med att växa till andelen med via organisk tillväxt.
Men för Jim Heppelmann är detta troligen av sekundär betydelse. Vad man kan lägga upp på bordet ifråga om SaaS PLM och Saas CAD, idealiskt i kombination, är av betydligt större betydelse. Det är i detta, molnet kombinerat med SaaS, som han ser bolagets stora framtidskap. Det ska påpekas att man bland PLM-branschens större konsumenter, t ex inom automotive och aerospace, varit lite skeptiska till fulla molnsatsningar. Men trenden är att detta motstånd är på väg att nötas ner och att allt fler bolag står beredda att göra resan till molnet, samtidigt som man förändrar sina licensinvesterings-modeller från evighetslicenser till att köpa tjänsterna, utnyttjandet av mjukvarorna i molnet.
Sammantaget kokar investeringen som PTC nu gör ner till att man kan kalla sig för marknadsetta när det gäller kapaciteten att leverera en kombination av CAD och PLM som SaaS-tjänst. I alla fall i det ögonblick man skapat en bra och välfungerande integration mellan Onshape och Arena i molnet.
För de som känner Jim Heppelmann är detta inte något som initialt kommer att ta särskilt lång tid. Minns hur fort det gick att få till det första ”Smart Factory-paktetet” tillsammans med Rockwell; mindre än ett år efter partnerskapet inletts. Heppelmann är kort sagt inte en person som vilar på hanen om han tycker att något borde ske snabbt.
Vilka är ARENA SOLUTIONS?
Vilka är då Arena Solutions? För de som följer PLM&ERP News spalter är Arena ingen okänd storhet, även om bolaget tillhör branschens miundre spelare, sett till intäkternas storlek.
Arena har sitt huvudkontor i Foster City, Kalifornien och har mer än 1 200 kunder inom elektronik-, högteknologi- och medicintekniska industrier, inklusive innovatörer i världsklass som Nutanix, Peloton, Sonos och Square. Dessutom kommer Arena i stor utsträckning att utöka PTCs närvaro på den attraktiva mellanmarknaden, där SaaS-lösningar blir standard.
– Som SaaS PLM-pionjär såg vi först att ingenjörer och produktutvecklare skulle dra nytta av ett nytt paradigm i sitt sätt att samarbeta och driva produktinnovation, säger Craig Livingston, Arena Solutions VD och koncernchef. Vi var tidigt ute och föregick egentligen vad marknaden kunde ta till sig den första tiden. Men de senaste åren har vi sett en accelererande marknadsmottaglighet och efterfrågan. Detta förvärv bekräftar vår ursprungliga vision och vi är glada över att gå med i en etablerad ledare inom CAD och PLM som kan påskynda vår marknadsrörelse till SaaS.
Livingstone hävdar vidare att produktutvecklingsplattformen Arena Solutions förenar PLM, kvalitetshantering och kravhantering, på ett sätt som gör det möjligt för alla deltagare genom hela produktdesignen och tillverkningsprocessen – liksom över en utökad leveranskedja – att arbeta tillsammans i en säker molnmiljö med hög tillgänglighet.
Arena har hur som helst alltid siktat högt, bolaget var först ut på PLM-sidan med en molnnativ lösning och man har steg för steg stärkt plattformens kapabiliteter, senast med köpet av Omnify PLM för ca två år sedan (man gav då 46 miljoner kronor, eller 6 miljoner dollar för Omnify).
EBOM SVENSK STRATEGISK PARTNER TILL ARENA
För svenska läsare är partnern eBOM en icke okänd spelare. Bolagen hade initialt en återförsäljar- och VAR-relation, som för ett par år sedan byggdes ut till ett mer strategiskt partnerskap. Det som då attraherade Arenachefen, Craig Livingstone och hans medarbetare, till att fördjupa samarbetet var framför allt det svenska bolagets framgångsrika affärsmodell, som går ut på att tänka globalt, men ha en lokal approach anpassad till lokala vanor, språk och kultur.
Dagens annonserade affär lär följas av fler kommentarer, men är sammanfattningsvis en intressant satsning med siktet på att skapa PLM-marknadens vassaste SaaS och molnspelare.
Intäktsmässigt förstärker Arena PTC med i närheten av 50 miljoner dollar, eller 430 miljoner kronor. En icke föraktlig summa, som också förväntas öka ordentligt de närmaste åren, då bolaget deklarerat att man haft tvåsiffriga tillväxttal de senaste åren, 2019 inkluderat enligt PTC’s pressmaterial. Pengarna för köpet får PTC fram dels via det egna kassaflödet och dels via lån från redan beviljade faciliteter.
LÖSNINGAR MED STOR POTENTIAL
Tittar man historiskt på PTC’s viktiga satsningar under Jim Heppelmanns styre så präglas de av teknologiskt vision, hajpat intresse, men tämligen tröga processer när det gällt att etablera lösningarna på marknaden i form av installerade applikationer. Man har haft en hygglig tillväxt när det gäller sånt som IoT – ThingWorx-plattformen – och AR (Augmented Reality) med Vuforia-plattformen. Men det där riktigt stora genombrottet har låtit vänta på sig. I dagsläget står dessa lösningar för (2019) ca 28 procent av PTC’s total intäktskaka på när 1,3 miljarder dollar.
Potentialen är emellertid synnerligen stor och i kombination med en färdigpaketerad CAD-PLM-SaaS-plattform i molnet kan tillväxten när och om det vänder bli exponentiell.