Annons

PLM: ”Fusion 360-plattformen vinner användare från SOLIDWORKS,” hävdar Autodeskbasen på Autodesk University 2022

Autodesks produktdesignplattform Fusion 360 används främst på Windows-baserade datorer, men en webbläsarbaserad version gör den användbar på alla enheter, inklusive surfplattor. Precis som PTCs Onshape är webbläsarbaserade Fusion en molnapplikation, det vill säga kräver ingen nedladdning eller installation utan fungerar på alla enheter som stöder en webbläsare. Browserbaserade Fusion 360 blir nu tillgänglig för användning inom industrin.

Mer MCAD och elektronik – mindre AEC i rampljuset
Uppmärksamheten på Autodesks MCAD-applikationer välkomnades av mekanik- och produktdesigners och ingenjörer vid Autodesk University, i motsats till tidigare år när AEC-produkter och deras applikation var i rampljuset.
Autodesk introducerar i och med eventet också två nya tillägg för Fusion 360, en av Ansys för simulering och analys och dessutom ModuleWorks för tillverkning. Tilläggen gör Fusion-plattformen närmare att bli en one-stop-shop för hela produktdesign- och tillverkningsprocessen.

Signal Integrity Extension från Ansys analyserar PCB (printat kretskort) för elektrisk prestanda.

Att integrera Ansys elektromagnetiska kapacitet i Fusion 360 kommer att ge el-CAD-användare möjligheten att utföra ”nära nog realtids” PCB-analyser inom Fusion 360-gränssnittet.
Med produktdesign, som idag ofta är en blandning av mekanisk och elektrisk konstruktion, passar det bra med denna mjukvaruplattformensom har både mekaniska- och elektriska designkapaciteter. Roopinder Tara noterar:
”Efter att helt ha absorberat Eagle PCB-designprogramvara och nu med Ansys som tillhandahåller PCB-simulering, har Autodesk plockat upp Fusion 360 till allt bredare kapabiliteter för mekanisk design (MCAD) och simulering (FEA, Finita Element Analys). ANSYS-integrationen bygger på Autodesks nyligen släppta Ansys Electronics Database.”

Nyheter på CAM-området
Men det händer också saker på CAM-sidan. Tidigare i år erbjöd Autodesk avancerade algoritmer för att skapa verktygsbanor från ModuleWorks med förbättrad 5-axlig bearbetning och ytterligare avancerade tillverkningsmöjligheter från ”PowerMill in i Machining Extension”, som att lägga till roterande ficka, roterande kontur och automatisk multi-axis degrading.
Autodesk samarbetar vidare med CloudNC för att påskynda skapandet av verktygsbanor. Användare kan t ex ladda upp en solidmodell av en del och CloudNC kommer att bestämma verktyg, hastigheter och vägar och returnera koden. CAM APIet har förbättrats, hävdar Autodesk, för att möjliggöra integration med framtida mjukvarupartner.

Denna värmekartsmodell av en pedal från cykeltillverkaren PEMBREE identifierar snabbt komponenter med högre miljöpåverkan

Hållbarhets- och miljörelaterat i fokus
Miljö och hållbarhet har varit andra områden i fokus under Autodesk University. Bland annat berättar man om en plug-in från Makersite, som kan ta fram kostnad och miljöpåverkan för en del, med hänsyn till typen och mängden material som används.
” Vi tar med hållbarhetsinsikter i den tidiga designprocessen med Makersite, ett AI och datahanteringsföretag som driver hållbara produkt- och leveranskedjebeslut i stor skala,” skriver Autodesk i ett pressmeddelande och fortsätter:
”Vårt partnerskap kombinerar Makersites miljökapabiliteter och kostnadsdata med Fusion 360s produktdesigndata.”

Fusion 360-användare kommer att kunna klicka på en knapp för att få Makersite att beräkna miljö- och kostnadseffekterna av en produkt eller komponentdesign och få rekommendationer angående dess globala uppvärmningspotential, förväntade kostnader och förslag på alternativa material från en lista över material som deras företag har tillgängligt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title