Annons

PLM-konsulten TECHNIA ångar på kraftfullt i simulerings- och analysspåret – köper Dassault-bitarna i Testhouse Nordic

Var det någon som tvivlade på kraften i simulerings- och analyssidans ökande betydelse i allt produktframtagningsarbete? Det gör man i alla fall inte på Addnodeägda, ledande Dassault Systemes-partnern och PLM-konsulten TECHNIA, och skälen är mycket goda: CAE-verktygen - som simulering & analysverktygen sorteras under ifråga om PLM-paraplyet - fortsätter att växa i trakterna av 10 procent om året ifråga om världens bolags satsningar på relaterad mjukvara. Räknat utifrån intäkterna hos de globalt och lokalt viktiga CAE-utvecklarna så stod de enligt analytikern CIMdatas 2022-rapporter, under 2021 (de senaste siffrorna), för nära 14 procent av PLM-investeringarna med totalt 8,3 miljarder dollar, motsvarande drygt 87 miljarder kronor. CAE-sidan är därmed den näst största sub-PLM-domänen.
TECHNIA var tidigt ute med att inse denna trends ökande betydelse i takt med att allt mer av produktutvecklings- och tillverkningsarbetet digitaliseras; en satsning som resulterat i att man byggt upp en av marknadens starkaste fästen för djup simulerings- och metodikkunskap på området relaterat till Dassault-mjukvaror – TECHNIA Simulation. Bland de senaste årens förvärv, som bygger upp fundamentet i detta, finns JBLs Dassault-simuleringsrörelse, brittisk-amerikanska Claytex, polska BudSoft och SIMULIA-specialisten Scanscot. Men det finns flera bredare köp där simuleringsklapabiliteter finns med i kontexten.
Idag avslöjar TECHNIA-chefen, Magnus Falkman, att man gjort ett nytt intressant förvärv på CAE-sidan. Den svenska PLM-konsulten tillkännagav idag att de utökar divisionen TECHNIA Simulation inom Norden, genom att köpa Dassault Systèmes-verksamheten från Testhouse Nordic, nämligen 3D-mjukvara för elektromagnetisk simulering, CST Studio Suite och Opera.
Elektronikområdet är i de flesta perspektiv ett av de mest växande och kommersiellt intressanta när allt fler produkter utrustas med denna typ av lösningar. Inte minst syns detta ifråga om EDA-verktygens ökande betydelse: Electronic Design Automation är den enda domän som är större än CAE på sub-PLM-arenan. Kompetens på elektromagnetisk simulering är en av nyckelbitarna i detta. TECHNIA är definitivt rätt ute här. Ingen köpeskilling anges.

Det nyligen utökade TECHNIA Simulation-teamet kommer att sträva efter att bygga relationer, ge exceptionell kundservice och banbrytande ingenjörskonst med hjälp av en ledande portfölj av mjukvara, inklusive SIMULIA och 3DEXPERIENCE, skriver bolaget i pressmaterialet.
TECHNIA Simulation-teamets poäng är att man tillhandahåller FEA på toppnivå, icke-linjär och avancerad simuleringsprogramvara, utbildning och rådgivning. I detta dedikerade team med mer än 65 simuleringsexperter i 16 länder finns hög kapacitet att ge relevanta råd och stödjer innovation med en mängd specialistkunskaper och erfarenhet.

Utökad lokal närvaro
Allmänt stärker förstås dagerns annonserade köp TECHNIA Simulations erbjudande som  global leverantör av premium simulerings-mjukvara, tjänster, utbildning och support. Detta samtidigt som man utökar den lokala närvaron för nya och befintliga kunder i Norden. Särskilt intressanta är de kompetens- och kundområden som förvärvet av Testhouse Nordic tillför TECHNIA.
– Inte minst är bolagets kunnande inom elektromagnetik en central punkt, ett område som i skenet av de flesta produkters och systems ökande inslag av elektronik bra växer i betydelse, säger Magnus Falkman till PLM & ERP Nerws.

Testhouse Nordic grundades 2005 och är en leverantör av elektroniska test-, mät- och simuleringslösningar som betjänar flyg- och försvarsindustrin, fordonsindustrin, metrologi, forskning, akademi, industriell utrustning och data-/telekommunikationsindustri.
– TECHNIA Simulations team har sett en snabb tillväxt under de senaste åren. Vi har satt ihop ett extraordinärt team med expertis på toppnivå inom avancerad simulering, och vi är glada över att ytterligare stärka vår närvaro i Norden med förvärvet av Testhouse Nordics Dassault Systèmes-verksamhet, summerar Magnus Falkman.

Struktursimulering i Dassaults 3DEXPERIENCE-miljö.

Vässar supportnivån för Dassault-kunderna
Testhouse Nordics CEO, Thomas Westerlund, tillägger att, ”vi ser detta som ett utmärkt tillfälle att förbättra supportnivån för våra Dassault Systèmes-kunder genom att ge tillgång till TECHNIAs världsomspännande simuleringsexperter.”

Parallellt konstaterar Johan Kölfors Global Simulation Director på TECHNIA att man fortsätter att bevisa sitt engagemang för kunderna:
– Detta genom att stärka det globala erbjudandet om TECHNIA Simulation. Vår omfattande, holistiska rådgivning och support för SIMULIA-portföljen, inklusive CST Studio Suite och 3DEXPERIENCE-plattformen, ger våra kunder oöverträffad simuleringsförmåga.

Generellt har Dassault Systemes skaffat sig en utmärkt position på CAE-området med en marknadsposition som den i monetära termer tredje största globala aktören på simuleringssidan med intäkter på nära en miljard dollar. Under 2021 växte DS simuleringsintäkter med över 12 procent och man landade enligt CIMdata på 937 miljoner dollar, motsvarande ca 9,5 miljarder svenska kronor, och en marknadsandel inom Simulering & Analys på 11,3 procent. Bara Ansys och MathWorks är större inom segmentet.
Hur mycket av TECHNIAs intäkter som kommer från Simulerings- och Analys-området framgår inte, men enligt PLM&ERP News tidigare research ligger det idag på en bit under 10 procent av totalen, som 2021 var 1277 miljoner kronor.
– För vår del handlar satsningen bl a om att att vi ska bli bäst i världen på digitala tvillingar. I detta är simulering en framgångskritiskt del. Men vår syn här är liksom Dassaults holistisk. Det är i helheten man som PLM-användare kan få ut den fulla potentialen av ett system eller en plattform, säger Magnus Falkman.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title