Annons

PLM: PTC-partnern PDSVISION slutför investering med stor potential inom AR

Vi ska titta lite närmnare på Finitysviten nedan, men först en kort diskussion kring värdet av AR-teknik.

Vilken är den industriella nyttan med Augmented Reality?
Det är numera lite av en ”DJ-show” när de stora PLM-utvecklarna genomför sina användarevent, PTCs fjolårsevent i Boston, USA, LiveWorx 19 var inget undantag. Eventet inleddes med en färgsprakande laserljusshow ackompanjerad av dunkande discobasar med en volym som leder tankarna till en Swedish Housemaffia-konsert, snarare än industriellt IT-stöd.
Men icke desto mindre var det senare ämnet vad det hela landade i och PTC-chefen, Jim Heppelmann, gjorde det hela extra spännande ur svensk synvinkel: han lyfte fram blågula lastbilskoncernen Volvo Group, som ett ledande exempel på vad man kan göra med PTCs lösningar inom CAD, PLM och IIoT. Men framför allt demonstrerades hur man nu börjar använda AR, Augmented Reality, ”på riktigt” på verkstadsgolvet. Och Volvo Groups Bertrand Felix var med på noterna.
– Med AR kan vi exempelvis förbättra kvalitetskontrollerna av motorerna, berättade Felix, intervjuad av Jim Heppelman på scenen. Heppelmann gick sedan ner till en Volvo-lastbil och en urlyft motor och kunde med en surfplatta visa hur mjukvaran identifierade den individuella motorn, delarna som ingick, och han kunde dessutom plocka fram 3D-bilderna av respektive komponent och samtidigt kontrollera att allt var med och satt på rätt plats.
Därmed har man tagit viktiga steg mot en digitalt sammanhållen utvecklings- och tillverkningskedja. Man är inte där ännu på Volvo Group, men jakten på den digitala tråden är i full gång och PTC är den katalysator och leverantör av huvudverktyg man satsar på.

Redan 2018 menade Gartner att AR-teknologin kommit en bra bit på väg genom ”Trough of disillusionment” och befinner sig numera på väg upp genom ”Slope of Enlightenment”. Denna utveckling talar för att PDSVISION tajmat sitt köp av Finity väl.

En teknologi på G enligt analytikern Gartner
AR-tekniken är alltså på G i ledande industriella aktörer som Volvo. Men det finns en rad andra exempel på hur tekniken nu börjar komma upp på vad analytikern Gartner i sin s k ”hype cycle curve” kallar för ”the slope of enlightenment” för att i nästa skede komma upp på kurvans ”plateau of productivity”. Det senare innebär att de industriella ART-applikationerna mer frekvent omsatts i användbara och produktiva verktyg som kapar ledtider och ökar kvaliteten.
Men detta med AR spänner över en rad områden vid sidan av den rena produktutvecklings- och tillverkningssidan. Man kan t e x idag se en rad exempel på hur teknologin börjat omsättas och användas som applikationer på underhålls- och serviceområdet ute hos slutanvändarna. Tänk dig att du behöver byta en komponent som sitter i ett elskåp. Via IoT-monitorering, AR-glasögon och kopplingar till PLM-systemet kan man på distans visa för en servicetekniker – eller bara en ”vanlig”, icke-kunnig medarbetare – hur en komponent i skåpet ska bytas ut. T ex genom att visa en exploderande vy i 3D som systemet hämtar upp från PLM-systemet och som sedan appliceras på elskåpet som ett överliggande, genomskinligt lager.
Det här är bara några exempel på industriella värden som kan uppnås – det finns massor med andra, men till sist kokar det ner till att AR-tekniken har en enorm inustriell och kommersiell potential.

Vad handlar PDSVISIONs nya Finitysvit om?
Med tanke på ovanstående framstår PDSVISIONs investering i ett förklaringens sken.
Johan Klingvall beskriver Finity, ”som en svit med lösningar och tjänster som överbryggar klyftan mellan teknik och förbättring av affärsprocesser så att du kan automatisera och utöka 3D-produktdata landskapet.”
För att säkerställa kontinuitet och framtida utveckling i produktfamiljen bekräftar Klingvall också att utvecklaren och AR-experten bakom lösningarna, Pontus Blomberg, har anslutit sig till PDSVISION Group som ”Group AR Manager”.
– Detta förvärv, tillsammans med att Pontus Blomberg anslutit sig till gruppen, är ett ytterligare tecken på vårt engagemang för att stödja våra globala kunder med deras visuella samarbetsutmaningar. Det stärker servicenivån vi kan erbjuda inom ”Industrial AR-sektorn”, ger en djupare förståelse för de utmaningar kunderna står inför samt ökar vår egen portfölj av säkra lösningar. Finity-produktfamiljen kommer att hjälpa till att övervinna sådana utmaningar och bygga ytterligare vår närvaro inom 3D-området.

PTCs AR-teknik på Vuforia-plattformen i full aktion. Genom att fixera t ex en motor kan man via kopplingar till PLM-systemet få fram en detaljerad och exploderad vy över det man vill titta närmare på för att t ex byta en komponent.

Utökar 3D-produktdata-landskapet
Allmänt är också är Finity-produktsortimentet utformat för att hjälpa bolagets kunder att visuellt samarbeta internt och externt genom att dela uppdaterade 3D-produktdata, hjälpa dem att övervinna affärsutmaningar, snabbare, smartare, säkrare och kostnadseffektivare.
Köpet inkluderar Finity Vada och Finity TransFBX, som utgör en del av Finity-familjen av ACT-verktyg (Automated Content Transformation).
– Finity-paketet med AR-lösningar gör det möjligt för våra kunder att utöka 3D-produktdata-landskapet genom att använda och ändra den redan befintliga tekniska kompetensen. Finity gör det också möjligt för våra kunder att gå från att skapa till att generera AR-upplevelser som löser problemen med föråldrade AR-lösningar och tillgodoser de industriella behoven av kostnad, skalbarhet och IP-skydd, kommenterar Pontus Blomberg.

PDSVISION köptes nyligen av ny investeringsfond
Vi ska slutligen också konstatera att investeringsbanker och -fonder under de senaste åpren visat upp ett ökande intresse för värdena som ligger ”dolda” i industriell användning av toppmoderna teknologier, som de som PTC, Siemens, Dassault och andra utvecklat på PLM- och bortom PLM-områdena (Product Innovation Platforms, som de definieras av analytikern Gartner och CIMdata).
I detta sammanhang kunde PLM&ERP News nyligen avslöja att en relativt ny investeringsfond – CapMan Buyouts fond, CapMan Buyout XI, grundad 2019 – gjort en större investering i just PTC-partnern och PLM-konsulten, svenska PDSVISION.
I och med denna deal köpte CapMan en majoritetsandel i PDSVISION, som för övrigt är PLM-utvecklarens, PTC, största partner i Norden. Klart är också att nyckelpersoner i PDSVISION-organisationen behåller betydande andelar i detta företag, som omsätter drygt 300 miljoner kronor om året. Bolagets verksamhet och kundstruktur, med flera kunder som har globala verksamheter, innebär dock att man i princip idag har hela världen som arbetsfält.
– PDSVISION-gruppen har vuxit markant under de senaste åren från en nordisk fokuserad organisation och som nu verkligen arbetar på en global scen, kommenterade koncernchefen, Johan Klingvall, denna affär.
Han fortsatte: ”Tillsammans med CapMan Buyout kommer vi att fortsätta vår resa och utvidga de tjänster och lösningar vi tillhandahåller våra kunder, partners och samhälle.”

Dagens besked om att man slutför Finity-köpet bär onekligen syn för sägen: Teknologiutvecklingsresan fortsätter och PDSVISION tänker ligga i täten.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title