Annons

Prevas fortsätter expandera under nye CEOn – tar sikte på köp av Unibaps industridelar

KONSULTING. Industri- och IT-konsulten Prevas har haft riktigt bra drag i verksamheten de senaste åren. Förvisso under numera avgångne CEOn, Johan Strid, men hans ersättare, Magnus Welén tycks ha tagit upp den kastade ”expansionshandsken”.
Idag meddelar han att man har för avsikt att förvärva en del av Unibap ABs verksamhet. De senare bolaget har sedan 2013 arbetat med att automatisera svensk industri genom sin robotik och AI teknik, men framför allt att utveckla rymdteknik. Denna del av verksamheten har också gått riktigt bra; så bra att den i dagsläget omfattar 90 procent av verksamheten.
I detta finner vi det tyngsta skälet till att bolagets styrelse beslutat att avyttra den resterande 10-procentiga delen. I de förhandlingar med Prevas som följt på detta menar man att den svenska konsulten har den kapacitet man önskar sig, att långsiktigt driva industriverksamheten vidare.
- Vi ser en fin möjlighet att komplettera vårt starka erbjudande inom avancerade visionlösningar genom att addera Unibaps spetskompetens inom AI och visionsteknik. Inom Prevas blir Unibaps industriverksamhet en del av vår kärnverksamhet. Vi ser stor potential i en framtida gemensam tillväxt inom avancerade visionsystem baserade på AI & Machine learning för våra krävande och världsledande industrikunder, säger Magnus Welén.

Generellt beskrivs Unibap som ett högteknologiskt företag som med hjälp av edge computing erbjuder intelligenta AI-lösningar i rymden och på jorden. Men som sagt, den del som intresserar Prevas är den ”jordiska” biten där Unibap är duktigt på att kombinera AI med maskinvision (”syn”), sensorteknik, data och robotik för att hjälpa kunder att effektivisera, kvalitetssäkra och automatisera sina processer.
– Unibap är i ett mycket spännande skede vad gäller vårt rymderbjudanden vilket kräver att vi fokuserar till 100 % på den marknaden. Vi är därför mycket glada att vi tillsammans med Prevas kan gå vidare in i en dialog om vår industriverksamhet. Vi ser mycket positivt på Prevas möjlighet att förvalta och utveckla verksamheten, säger Johan Åman, VD för Unibap.

Fördjupad teknisk kompetens
För Prevas innebär en satsning på Unibaps verkstadsrelaterade verksamhet en klar förstärkning på områden där man redan är starka, främst då inom produkt- och produktionsutveckling där de bland annat är ledande inom digitalisering och automatisering av nordisk industri.
En fortsatt stark trend är att behovet av djup teknisk kompetens ökar. Inte minst behovet av att kunna förstå komplexa problem, hitta och leverera lösningar på dem, och ha förmågan att ta ansvar för dessa.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title