Annons

Produktutveckling: Volvo Cars lanserar XC90 som ”mildhybrid”

Ett nyutvecklat bränslebesparande alternativ med ett nytt system för bromsenergiåtervinning, som tillsammans med företagets befintliga förbränningsmotorer skapar en ny integrerad elektrifierad drivlina.
Se där intressanta nyheter i Volvo Cars uppdaterade version av bästsäljande stora SUVen XC90, företagets flaggskepp. Sammantaget lösningar som markerar ett av utvecklingsstegen i företagets elektrifieringsstrategi.
Både bensin- och dieselmodellerna ska erbjudas som lätthybrider, "mildhybrider" kallas tekniken ibland inom Volvo. Lätthybriderna saluförs modellnamnet "B" och med hjälp av en elmotor kan man återvinna en större del av bromsenergin. Den kombinerade elmotorn/generatorn är remdriven och fungerar även som startmotor.
Den nya elektrifierade drivlinan gör att förarna kan sänka bränsleförbrukningen och utsläppen med upp till 15 procent vid körning under verkliga förhållanden.

När det gäller det nya brake-by-wire-systemet samverkar det med energiåtervinningssystemet för att minska bränsleförbrukningen och utsläppen genom att återvinna rörelseenergi vid inbromsningar.
Lanseringen av de nya XC90 ”B”-märkta bilarna utgör kort sagt, ”ett stort steg för Volvo Cars i elektrifieringsambitionerna”, menar bolaget självt. De nya ”B”märkta bilarna kompletterar Volvos befintliga elektrifierade alternativ, plug-in hybriden T8 Twin Engine, på nya XC90.

Subtila uppgraderingar av exteriören. På utsidan har XC90 fått subtila uppgraderingar av den ursprungliga prisbelönta exteriören, som nya fälgar, exteriörfärger och en modern ny grill för att bara nämna några.
På insidan är interiören sig lik, men där den största nyheten kanske är att bilen nu kan fås med en rad olika stolsrads- och sittplatskonfigurationer.
XC90 kan fås med valfritt antal platser som passar människors preferenser och livsstilar, från den fyrsitsiga varianten Excellence och den sjusitsiga familje-SUV:en till den helt nya sexsitsiga konfigurationen. Nya interiörmaterial, inklusive en ullblandning, erbjuder ytterligare alternativ för att sätta sin egen, unika prägel på bilen.

En omvandlingsprocess som inleddes 2015. Baserat på Volvos egenutvecklade plattform, drivlina och säkerhetsteknik markerade XC90 av årsmodell 2015 starten på Volvo Cars omvandling. Bilen introducerade varumärket Volvos nya frontdesign, som kännetecknades av strålkastarna Tors hammare, och XC90 introducerade även företagets SPA-plattform (Scalable Product Architecture).
De världsunika teknologierna och innovationerna som lanserades i och med Volvos andra modeller i 90- och 60-serien mellan 2015 och 2019 har även letat sig in i XC90.
Volvos mest exklusiva SUV har följaktligen blivit mer och mer avancerad sedan den presenterades, med över 320 000 exemplar sålda världen över hittills.

Varnar för fordon som närmar sig. När det gäller säkerhet kan XC90 nu erbjuda förarna hjälp med att styra i både City Safety och BLIS-systemet, som upptäcker och varnar för fordon som närmar sig bakifrån. City Safety med autobromsteknik är fortfarande det enda systemet på marknaden som kan upptäcka fotgängare, cyklister och stora djur.
Oncoming Lane Mitigation-systemet som först presenterades på XC60 finns nu även i XC90, medan Cross Traffic Alert-tekniken nu även erbjuder autobroms.
Allt detta, tillsammans med säkerhetsburen som utgör kärnan i den passiva säkerhetstekniken, gör XC90 till en av de säkraste bilarna på vägen och understryker Volvo Cars orubbliga engagemang för att utveckla säkrast möjliga bilar.

Flera uppdateringar av infotainmentsystemet. Medan XC90 var den modell som var först ut att erbjuda integration av Apple CarPlay stödjer den nu även Android Auto. Infotainmentsystemet Sensus har genomgått flera uppdateringar de senaste åren, och samtliga av dessa har införts i XC90. På marknader där den erbjuds är musikströmningstjänsten Spotify integrerad i XC90.
Versionen av XC90 modellåret 2020 kommer att börja tillverkas i maj på Torslandafabriken och finns nu att beställa på alla Volvo-marknader världen över.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title