Annons

PTC förlänger och fördjupar avtalet med Rockwell kring PLM och smart fabriksautomation

Sett i ett helhetsperspektiv är ett i raden av PTC-chefens, Jim Heppelmann, kloka drag att fördjupa kopplingarna mellan bolagets PLM-applikationer och tillverkningsområdet. Trenden inom produktframtagning har över tid varit att få processerna som ingår i detta att hänga ihop. Produktutvecklings- respektive tillverkningsbitarna är bärande pelare här, liksom digitaliseringen och sammankopplingen av verktygen som behövs för detta.
Det var i skenet av detta som PTC agerade 2017 när man annonserade ett sånt partnerskap med en av världens tre dominerande automationsföretag, Rockwell Automation. Visst hade PTC redan flera till verkstadsgolvet relaterade lösningar som ThingWorx (IIoT), Vuforia (Augmented Reality) och Kepware (kopplingar till automationsenheter för datakontroll), men det breda och mer djupgående automationsanslaget mot framgångskritiska produktionsdomäner, som MES (Manufacturing Execution Systems) och MOM (Manufacturing Operations Management), saknades som fasta programmoduler. Det hade däremot Rockwell, som dock inte hade samma PLM-relaterade kapabiliteter som Heppelmann kunde erbjuda. Att få ihop dessa bitar skulle i ett slag inte bara vässa båda företagens gemensamma kapabiliteter, utan också skapa en möjlig framgångsväg för att utmana de klara ledarna på helhetslösningar som inkluderade en sömlös resa mellan PLM-bitarna och lösningarna för tillverkningsautomation, Siemens Digital Industries. Ett win-win-läge för partnerna, som gjorde slag i saken. För att verkligen se till att arbetet kom igång och präglades av ett djupt engagemang köpte Rockwell in sig i PTC med $1 billion.
Veckans nyhet är att detta samarbete nu förlängts och utökats: PTC och Rockwell Automation utökar relationen med fokus på IoT och Augmented Reality för tillverkning.
- PTC har haft en produktiv och fördelaktig relation med Rockwell Automation under de senaste åren, och vi är glada att kunna förlänga det, säger Heppelmann, i en kommentar, och fortsätter: "Våra IoT- och AR-lösningar ger verkligt värde till Rockwells tillverkningskunder för användningsfall som tillgångsövervakning, förutsägande underhåll och kvalitetsinspektion. PTC-samarbete med Rockwell Automation fortsätter att vara en win-win för tillverkare som vill förbättra effektiviteten och produktiviteten i sina fabriker."

Som ett resultat av den annonserade förlängningen kommer Rockwell Automation alltså att fortsätta att sälja PTCs IIoT/IoT-mjukvaraThingWorx, inklusive tillverkningslösningen Digital Performance Management (DPM) och augmented reality-programmet Vuforia (AR) till nya och befintliga kunder över diskreta- och process-tillverkningsvertikaler.
– Rockwell fortsätter att utnyttja PTC-mjukvara som en viktig komponent i våra globala kunders digitala tillverkningslösningar, säger Blake Moret, styrelseordförande och CEO för Rockwell. ”Vid sidan av våra förstklassiga Operations Management-lösningar är vi fortfarande entusiastiska över PTCs innovativa lösningar och vilken inverkan dessa teknologier har på kundvärdet.”

Kan PTC räknas in bland PLM-utvecklarna med starka tillverkningslösningar?
Samarbetet mellan Rockwell och PTC innebär allmänt att PTC kan räknas in bland PLM-utvecklarna som är konkurrenskraftiga även relaterat till fabriksautomations- och tillverkningsområdet med kopplingar till domäner som MES och MOM (Manufacturing Execution Systems och Manufacturing Operation Management), vid sidan av PLM-bitarna.
”Jag menar att så är fallet,” skriver PLM&ERP News’ chefredaktör, Verdi Ogewell, i en artikelserie kring MES och MOM på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com, som publiceras inom kort. ”Frågan som sådan aktualiserades av min första av tre artiklar kring respekterade analytikern Gartners senaste magiska kvadrant för MES, daterad april 2023. Den grundläggande utgångspunkten i artiklarna är: Hur går det för de tre stora inom PLM, Siemens, PTC och Dassault Systemes, när det gäller MES och MOM? Hur står sig dessa välkända leverantörer gentemot de teknologiska trenderna? Det finns flera intressanta svar på detta, men en av de mest spännande och väl genomarbetade aspekterna i utvecklingen står analytikern Gartner för.”

I den första artikeln–”Siemens Strongest in MES Among the Big Three PLM Developers says Gartner”- behandlades Siemens och deras positionering i Gartners Ledarkvadrant. I den kommande artikela är turen kommen till kombinationen PTC/Rockwell, där Rockwell positioneras i den s k ”ledarkvadranten”. Gartner behandlar i sin utvärdering huvudsakligen Rockwell som en fristående MES/MOM-utvecklare, och nämner mer i förbigående kopplingarna till PTC och PLM, men det finns goda skäl att betrakta de båda gemensamt i detta hänseende. Hur då?
Missa inte den kommande artikeln om saken på ENGINEERING.com. Publiceringen kommer att annonseras även på våra sociala mediekanaler, LinkedIn och Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title