Annons

”CAD och PLM som SaaS-lösningar blir det nya normala,” säger PTCs Jim Heppelmann

Klart är också att PTC-chefen får medhåll av respekterade analytiker i sin syn på utvecklingens väg. Enligt oberoende PLM-analytikern Gartner är den totala SaaS-marknaden på väg mot att överstiga 120 miljarder dollar 2021 – alltså totalt mer än 1000 miljarder kronor.
Eftersom produktutvecklingsmarknaden reagerar på COVID-19-pandemin har de som är tidiga i insikten av effekterna av SaaS-fördelarna, särskilt när det gäller digitala omvandling, ett försteg som kan ge goda vinster när utvecklingen mot virtuell produktutveckling och tillverkning utvecklas i denna riktning.

Med köpen av de nya mjukvarorna från Arena Solutions och Onshape kombinerat med sånt som man hade sedan tidigare på SaaS-sidan, skapar PTC nu egen SaaS-enhet.

PTC FÖRSTÄRKER SaaS MED EGEN DIVISION
Vi ska också notera att PTC samtidigt med stängningen av Arena Solutions-köpet har utökat sin affärsenhet för SaaS, som nu alltså nkluderar Arena, Onshape och PTCs AR-plattform Vuforia (augmented reality-teknik). Den utökade affärsenheten kommer att ledas av den långvarige globala försäljningslchefen för PTC, Mike DiTullio. Han ersätts på den post han frånträder av Jamie Pappas.
Pappas har lett bolagets regionala försäljning i Asien, Europa och senast i Nordamerika, och har drivit genomgående starka resultat i varje roll.
– Utbyggnaden av vår SaaS-affärsenhet gör att vi kan fokusera på att integrera Arena-teamet i PTC och utnyttja den expertis som vi har i vår SaaS-portfölj, kommenterar Heppelmann organisationsförändringarna. Mike DiTullio har visat sin förmåga att anpassa organisationer för att driva tillväxt, och jag är övertygad om att han i den här nya rollen kan hjälpa oss att dra nytta av vår SaaS-teknikledande position. Jamie Pappas är en skicklig veteranförsäljningsledare inom PTC, och jag är lika övertygad om en smidig och smidig övergång när han tillträder sin nya roll. PTC har turen att ha en så stark bänk med försäljnings- och affärsledarskap.

TVÅ TUNGVIKTARE INOM CAD OCH PLM DISKUTERAR FRAMTIDEN. Till vänster SOLIDWORKS-grundaren, Jon Hirschtick, vars nya skapelse Onshape, PTC köpte och som nu blir en viktig pelare i PTCS’s SaaS-paket Atlas. Den andra pelaren blir Arena PLM.

SKAPANDET AV PTC’S SaaS-PAKET ATLAS
Arena PLM blir enligt de planer som PTC presenterat ena delen i en paketerad lösning kallad Atlas. Den andra tunga biten i denna SaaS-uppställning från PTC blir alltså moln-CAD-mjukvaran Onshape. Skaparen av denna relativt unga aktör är däremot en veteran på CAD-området: Jon Hirschtick, alltså mannen som i mitten av 90-talet skapade en av CAD-områdets absolut största succéer, SOLIDWORKS.
När PTC annonserade köpet av Hirschticks nya skapelse – det då fem år gamla moln-CAD-bolaget Onshape för 470 miljoner dollar, motsvarande drygt 4,5 miljarder kronor – blev det andra gången han lyckades sälja en ny unik teknologi. SOLIDWORKS var när den debuterade på marknaden 1995 världens första desktop-CAD-lösning, som gjorde det möjligt för alla att använda 3D-tekniken i sitt designarbete.
Men Onshape är också unikt, som den första 3D CAD-lösningen utvecklad för molnet under ett SaaS-koncept, ”Software-as-a-Service”. Man hyr kort sagt mjukvaran via nätet. 
Poängen med Hirschticks Onshape är inte att CAD-teknologin i sig är av det märkvärdigaste slaget. Nej, istället handlar det i första hand om hur lösningen distribueras och hur enkel den är att börja jobba med. Man kan i detta trots allt utnyttja ganska avancerad 3D CAD, simulera och dela modeller utan att behöva installera någon programvara på den egna datorn, eller att ens behöva lagra något på den. Allt man behöver är en nätkoppling och browser. Sen kan man direkt börja jobba, även om det förstås också går att jobba offline. 
– Förvärvet av Arena är det logiska nästa steget i PTCs strategi att vara SaaS-industriella ledare, säger Heppelmann. Ett stort första steg var förvärvet av Onshape, SaaS-ledaren inom CAD, och samarbetsformgivningsmöjligheter. Arena gör det möjligt för oss att avrunda lösningen med full PLM-kapacitet och leverera den enda kompletta CAD + PLM SaaS-lösningen i branschen.
Tillsammans kommer dessa två lösningar att vara pelarna som bär Atlas-paketet.

Exempel på Arena PLM’s gränssnitt. Bolaget har gått bra de tuffa tiderna till trots och växte tvåsiffrigt under 2020 med avseende på totalintäkterna.

ARENA DROG IN STRAX UNDER EN HALV MILJARD KRONOR IFJOL
Slutligen ska noteras att Arena Solutions, specialiserat på PLM för high-tech-sidan, avslutade kalenderåret 2020 med cirka 50 miljoner dollar i intäkter, motsvarande ca 425 m,iljoner kronor, vilket speglar tvåsiffrig tillväxt under 2019. Inte alls illa givet den tuffa situation som skapats för PLM-utvecklarna. Man är med dessa siffror dock en av de mindre spelarna på PLM-området, sett i perspektivet av intäktsstorlek. Detta hindrar nu inte att de intäkter man tillför PTC kommer att ha en god inverkan på bolagets tillväxt på PLM/PDM-sidan.
Totalt 2019 drog PTC på PDM-sidan in 32,3 procent av sina intäkter, en siffra som kan komma att stig kraftfullt i samband med att man integrerar Arena PLM och Onshape och blir klara med en väl paketerad helhetslösning för SaaS och molnet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title