Integration och samspel med andra system är en del av vad Jim Heppelmann anser vara en nödvändighet för framtiden. Han vet att världen för realisering av industriprodukter handlar om att hantera IT-mångfald och det finns flera bevis på hans beredvillighet att materialisera detta. Om det finns intäkter att hämta är PTC-basen med på tåget och det är inte bara de kortsiktiga vinsterna som styr detta.
PTC samarbetar gärna med konkurrenter om det finns något att vinna. Man ska nog inte ha några illusioner om att rent pekuniära bitar är tunga argument i sammanhanget, men det finns också viktiga långsiktiga skäl som bidrar till viljan att samarbeta med de största spelarna på IT-arenan. Beslutet att ansluta sig till SAPs partnerprogram för HANA Cloud-plattformen är bara ett exempel på denna hans pragmatism. Heppelmann vill sälja sina saker och om han kan hitta nya kunder i konkurrenters molninfrastrukturer, så kommer han satsa på det. Amazon AWS, Azure eller SAP HANA Cloud – överallt där det finns rimligt stora vinster att hämta ansluter han gärna PTC. Även om det i fallet med SAP, exempelvis, faktiskt handlar om en direkt PLM-relaterad konkurrent. SAP PLM är bland marknadens större aktörer på området, men Heppelmanns självförtroende – baserat på bolagets egna PLM-svits, Windchill, kapabiliteter gör honom mindre orolig för att tappa något till den tyska affärssystemgiganten.
– IT-världen präglas världen av diversitet, säger han i PLM&ERP News TV-program ”Ansikte mot Ansikte”, som finns publicerat på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com (”The Aces Up Jim Heppelmann’s Sleeve: Face to Face with PTC’s CEO – TV Report”). Kunderna har flera olika lösningar, kan vi bidra till att dessa fungerar smidigt ihop är det bra för användarna och de kommer väl ihåg vem det var som gjorde det möjligt. Det finns exempelvis ett antal konton där vi jobbar tillsammans med SAP, Airbus är bara ett exempel där vi står för konstruktionsmjukvaran och framtagning av eBOMen (Engineering Bill of Materials) medan SAP via sin ERP-lösning står som utfärdare av mBOMen (”manufacturing BOM”).
”För kundernas bästa.” – Jag tror att världen förändras här. PLM är mycket viktigt för PTC, kanske lite mindre viktigt för SAP. Men när jag tänker på vad vi kan göra tillsammans med företag som Airbus, Zdef eller någon annan gemensam kund, för att förändra hur processerna fungerar och att vår teknik fungerar bättre, tror jag det gör oss båda glada.
Kärnan i budskapet från Heppelmann är att vi kommer att se allt mer samarbete med alla. Världen blir inte mer homogena, säger han med udden riktad mot tuffa konkurrenterna Dassaults chef, Bernard Charles, som är välkänd för sådana sorters ”monolitiska” ambitioner.
ThingWorx och Azure IoT. Tillbaka i det nysignerade partnerskapet med Microsoft kring Azure, menar Heppelmann attman genom detta kan kapitalisera på bolagets komplementära teknologier och tillsammans hitta möjligheter inom olika industriella sektorer, tillverkningssidan inkluderad.
Överenskommelsen mellan PTC och Microsoft innebär att man kommer att anpassa teknik och expertis i båda företagen för att, ”leverera en robust lösning för industriell IoT och digital produktlivscykelhantering.”
Kärnan i lösningen är Microsoft Azure IoT och ThingWorx Industrial Innovation Platform, som tillsammans ger användarna möjlighet att innovera sina produkter och deras drift med ”state-of-the-art” IoT-kopplingar, rik kontextualisering, kapabla affärssystemupplägg och ett allt bredare användarengagemang via tekniker som ”mixed reality”. Kring dessa tjänster, menar man, kommer PTCs lösningsportfölj, inklusive CAD-mjukvaran Creo och PLM-sviten Windchill för design, tillverkning och service och Microsofts HoloLens-kapaciteter inom ”mixed reality” att kunna bidra till innovativa stora genombrott.
Snabbare, skalbart och globalt. Microsoft Azures VP Jason Zander, påpekar att PTCs val av Microsoft Azure som sin ”föredragna molnplattform” för tillverkning är central. PTC kommer att erbjuda en hostad tjänst av ThingWorx levererad på Azure. Via denna kan användarna utnyttja Azure-tjänster, som exempelvis Azure IoT Hub.
Allt detta ger i Azuremiljön ett antal fördelar som hastighet, säkerhet, skala och global räckvidd. ThingWorx, i kombination med Microsoft Azure IoT, kommer att ge kunderna snabbare tid till en produktionsklar lösning, snabbare itereringar och förfiningar, tillgång till en mängd tekniska data och ökad flexibilitet, menar Zander.
– Vi är glada över att Azure nu blir PTCs föredragna molnplattform för att bidra till att accelerera digital omvandling i IoT, särskilt för kunder inom tillverkningsindustrin, säger Microsoft Azures VP. Genom att kombinera PTCs plattform med Azures hastighet, skalbarhet och intelligens kommer kunderna att kunna accelerera industriell innovation.
Colfax-caset. Slutligen pekar man i pressmaterial ut ett exempelföretag där nyttan av samarbetet kommer att bli stor: Colfax. Det handlar om ett ledande, diversifierat industriteknologibolag, som utvecklar produkter och tjänster kring gas- och fluidhantering och tillverkningsteknik. Colfax kommer att använda PTCs ThingWorx och Microsoft Azure för sina företagsövergripande IIoT-initiativ (Industrial IoT).
– Att dessa två branschledare går ihop kring sina teknologier och presenterar en slagkraftig samverkan är logisk, säger Ryan Cahalane, VP för digital tillväxt på Colfax. Med ThingWorx och Azure kommer vi att kunna dra nytta av de möjligheter som finns inom IoT för att på så sätt växa och skala upp verksamheten.