Annons

PTCs molnbaserade CAD-mjukvara Onshape tar nya kraftfulla kliv med lösningar för PCB-design och CAM

PTCs köp för att utöka Onshapes ursprungliga CAD-verktyg med hjälpfunktioner är en signal om den tilltro man hyser inför spridningen av och den kommersiella kraften för PLM-lösningar i molnet och enligt en SaaS-hyresmodell. Inköpen av Migenius, ECAD/MCAD och Arena Solutions har i detta resulterat i sånt som Render Studio, PCB Studio och andra PLM/PDM-verktyg för Onshape-användare. Enligt samma logik kan CloudMilling-förvärvet förväntas resultera i en CAM Studio-modul. Precis som med andra Studio-moduler kan Onshape Pro- och Enterprise-prenumeranter också förvänta sig att få tillgång till de nya CAM-funktionerna utan extra kostnad.

– Onshape är en ren moln- och SaaS-lösning, det har varit kärnkoncept från start, kommenterar PTC-basen, Jim Heppelmann, de senaste framstegen för moln-CAD-mjukvaran.

PTC-chefen Jim Heppelmann: ”Framtiden ser ljus ut för Onshape”
En slutsats kring den potentiella framgången för denna utveckling är att en stor del av B2B-mjukvaruindustrin har redan flyttat till SaaS. Lika klart är att CAD- och PLM-industrin också börjar visa tecken på att flytta till SaaS.
– Alla PLM-utvecklare och på en rad företag pratar man om denna utveckling, säger PTC-chefen Jim Heppelmann till PLM&ERP News. Han fortsätter:
– Onshape är en ren moln- och SaaS-lösning, det har varit kärnkonceptet från start. Efter att ha skapats av samma team som utvecklade SolidWorks, är det funktionellt likt SolidWorks, med skillnaden att SolidWorks är inte är från start molnbaserat.

Han påpekar vidare att man ska bära i minnet att Onshape är mycket nyare och ännu inte lika moget som alternativen. Men å andra sidan är satsningen från PTC nu mycket tung och utvecklingsbanan, inte minst med nytillskott som PCB Studio och inom en snart framtid en integrerad CAM Studio, gör att framtiden funktionalitetsmässigt ser mycket ljus ut.
– Vi ska också komma ihåg att CAD-köpare som prioriterar en SaaS-leveransmodell kommer att se Onshape som unikt kraftfull och attraktiv, säger Heppelmann och tillägger att PTCs Creo- och Windchill-erbjudanden migrerar till SaaS, med Atlas PLM-plattform som härrör från Onshape, så jag förväntar mig att vi i detta har en SaaS-fördel jämfört med med vad konkurrenter som Siemens med NX och Solid Edge kan lägga upp på bordet.

Lanseringen nyligen innebär att PCB Studio, nu blir tillgänglig för alla Onshape Professional- och Enterprise-användare.

Stöd för industristandardiserade filformat i PCB Studio
Så långt PTC-chefen, som förväntat är positiv till utvecklingen. Inte minst då den nytillagda PCB Studio-modulen. Lanseringen nyligen innebär att PCB Studio, nu blir tillgänglig för alla Onshape Professional- och Enterprise-användare. Här finns stöd för industristandardiserade PCB-filformat och dedikerade kretskortskomponentbibliotek, vilket PTC i pressmaterialet menar, ”gör denna nya funktion det enklare än någonsin att samarbeta med ingenjörer som designar printade kretskort.”

Man noterar vidare att Onshape PCB Studio  gör det enkelt att skapa modeller med ECAD-filer som referens.
”PCB Studio hjälper dig att skapa former för kretskort med hjälp av Onshape, exportera de modeller som skapats i Onshape i ett IDF-format och skicka dem till en elektriker för att använda för att skapa PCB-designer i ett ECAD-system. Du kan också importera ECAD-filer i IDF-, IDX- och Eagle-format och använda dem för att skapa Onshape Part Studios och Assemblies för användning som referens när du skapar kapslingar för kretskorten.”

En egen CAM-modul kan finnas på plats inom 6 månader
När det gäller CAM-området och förvärvet av CloudMilling, som grundats av Mike Johnson och Rylan Johnson, kan man som sagt också förvänta sig att en CAM-modul inom en inte allt för avlägsen framtid dyker upp som Onshape-modul.
CloudMilling genererar verktygsbanor för 2- till 5-axliga fräsjobb.

Joe Dunne, senior chef för tekniska partnerskap på PTC, berättar att CloudMilling-förvärvet var resultatet av lycklig timing.
– Det de byggde blev väldigt bra och företaget blev också tillgängligt. Det dikterade våra beslut, säger han. CloudMillings molnbaserade arkitektur bidrog också till beslutet.

Slutligen ska sägas att Onshape i och för sig redan har samarbeten med tredjepartsleverantörer på CAM-sidan och det kommer man att fortsätta ha.
– Vi är i och för sig nu inställda på att leverera våra egna CAM-verktyg, men vi vill att våra partners ska fortsätta att utveckla CAM-verktyg, kommenterade Joe Dunne. Vi föredrar att ha en öppen marknad och har inget emot att konkurrera med dem.
Dunne uppskattar att det kan ta ungefär sex månader att korrekt anpassa och integrera teknologierna.
Det ska bli intressant att fortsatt följa Onshapes färd framåt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title