Annons

Ravemas ägare köper Nordens största SOLIDWORKS-återförsäljare, PLM Group

Teknikhandelskoncernen, LMT Group, köper Dassault SOLIDWORKS största nordiska återförsäljare PLM Group. Det är dagens stora nyhet inom PLM. LMT äger Ravemabolagen - med verksamhet i Sverige, Norge och Finland - och Din Maskin med verksamhet i Sverige och Norge. Koncernen har ca 185 anställda och omsätter ca 900 miljoner.
Tillsammans med PLM Group kommer LMT Group att skapa en solid och stark plattform som bas för bolagens framtida konkurrenskraft.
- Förvärvet är i linje med vår strategi att satsa på handel mot industrin där teknikfrågor och tillhörande kompetens är kärnan, det ger oss också möjlighet till nya produkt- och marknadsområden, säger Jörgen Fredsson, CEO på LMT Group.

PLM Group är Dassault Systèmes SolidWorks största partner inom lösningar för produktinnovationer i norra Europa med över 5 000 industrikunder i Norden och Baltikum. Sedan 2014 är PLM Group också återförsäljare av 3D-skrivare från 3D Systems, HP och MarkForged.

Från CAD-återförsäljare till PLM-konsult. PLM Group omsätter ca 350 miljoner, har ca 136 anställda och över 20 års erfarenhet att hjälpa sina kunder att snabbare och mer kostnadseffektivt tillverka innovativa kvalitetsprodukter. Bolagets svenska gren, som ursprungligen grundades av värnamosonen, Martin Poulsen, har under de senaste åren expanderat sin expertis inom PLM-området ordentligt. Dansken Jess Frandsen har också gjort en betydelsfull insats när man steg för steg byggt upp denna ursprungligen svenska CAD-aktör till en nordisk och baltisk huvudrollsinnehavare i PLM-landskapet; de senaste åren under CEO, Jan Lundströms ledarskap.
Den ursprungliga affären byggde på återförsäljarskapet av världens första desktopbaserade 3D CAD-lösning, SOLIDWORKS, och det bolag som ursprungligen hette MP Engineering. Idag har detta vuxit till en av Nordens större PLM-koncerner, som alltså inte bara har 3D CAD på programmet, utan det mesta som relaterar till industriellt IT-stöd. Bl a är man idag också återförsäljare av Dassault Systems stora PLM-plattform, 3DEXPERIENCE.
Samgåendet med LMT Group kommer överraskande, men innehåller en stor och sund skopa affärslogik baserat på en utveckling som i allt större omfattning pekar mot uppbyggnaden av kompletta produktframtagningssystem, där inte PLM-bitarna på produktutvecklingssidan står ensamma, utan kopplas ihop med med tillverkning och automation.
Tillsammans med LMT Group kan vi skapa och erbjuda ytterligare lösningar inom Industri 4.0 och digitalisering till våra kunder,säger Jan Lundström.
Kombinationen LMT – PLM Group har goda förutsättningar att bli en stark spelare, som inte minst kan bidra till att skapa avancerade, sömlösa helhetslösningar, kanske t o m manifesterade i paketlösningar, kring PLM och automation.
Det ska dock konstateras att detta är en tuff utmaning, men med de muskler och resurser som kan allokeras inom ramen för den nya ägarkonstellationen behöver detta inte bli ett begränsande problem.

LMT-bolagen ledande inom sin genre. Bolagen i LMT Group är ledande inom sin genre och levererar produktionslösningar genom maskiner, automation, verktyg, industriförnödenheter och tillhörande eftermarknad till nordisk verkstadsindustri.

”Bolagen vill skapa ett unikt värde för kunden och bygga upp långsiktiga affärsrelationer samt ta ett helhetsansvar i processen. Detta gör man genom ledande produkter och leverantörer såsom Mazak, Hoffmann Group, Prima Power samt kompententa och kreativa medarbetare,” skriver man i en pressrelease.

LMT Group är framför allt inriktad mot den nordiska verkstadsindustrin som leverantör av avancerade verktygsmaskiner, förebyggande underhåll och service. Affärsområdet erbjuder också verktyg, mätutrustning och industriförnödenheter.
Kunderna är bland andra underleverantörer till fordonsindustrin, företag i energisektorn, gruvindustri, tillverkare inom plåtteknik som arbetar med vitvaror, elektronik och ventilation samt allmän verkstadsindustri.

Men som sagt det mest intressanta med LMT är ur uppbyggnadsperspektivet av helhetslösningar Ravema-bolagen.
Ett exempel som visar bolagets ”industriideologiska inriktning” är Ravemas Smart Automation-lösning. Det handlar om snabb och enkel robotprogramering integrerat i Mazak Smooth. Ravema har tillsammans med sina samarbetspartners tagit fram ett system där man slipper lämna Mazaks välkända Smooth-gränssnitt för att programera roboten. Allt sköts enkelt och till stora delar helt automatiserat när maskinen programmeras.
Adderar man till detta bolagets dokumenterade, mångåriga kunskap och erfarenhet av att skräddarsy kostnadseffektiva lösningar med högkvalitativa robotar och lättmanövrerade styrsystem, klarnar bilden av en god potential för ett brett produktframtagningssystem. Poängen ligger i ihopkopplingen mellan produktutvecklings- och produktionsförberedande lösningar med automations- och maskinsidan. Inom ramen för ett och samma företag finns goda förutsättningar att skapa vassa lösningspaket.

Omsätter 11 miljarder. Klart är också att LMT Group är en stark marknadsspelare, som har som långsiktigt mål att bygga en bred och stabil plattform inom värdebaserad teknikhandel. Totalt har koncernen 1 400 anställda och omsätter 11 miljarder kronor.
– Genom att bygga gruppen inom olika teknikområden med liknande affärsidéer skapar vi utrymme och kraft för framtida tillväxt inom respektive bolag. Detta ökar också vår marknadsnärvaro samt möjlig penetration inom framtida tillväxtområden såsom 3D-printning, noterar Jörgen Fredsson.

 LMT Group är ett av sju helägda innehav i det familjeägda Liljedahl Group.
Liljedahl Group är även största ägare i det noterade bolaget Bufab AB.

 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title