Annons

Rejlers vinner EPCM-kontrakt värt en halv miljard när Infinited Fiber Company bygger ny cirkulär textilfabrik

Teknikkonsulten Rejlers har kammat hem ett storkontrakt i samband med att mode- och textilteknologi-företaget Infinited Fiber Company ska bygga en cirkulär textilfiberfabrik i Kemi, Finland. Avtalet gäller ett EPCM-kontrakt (Engineering, Procurement and Construction Management) för utveckling av den planerade textilfiberfabriken.
Infinited Fiber Company har byggt upp en modell där man bryter ner begagnade textilier till molekylnivå och omvandlar med hjälp av sin patenterade teknik avfallet till högkvalitativ fiber, Infinna. Detta material ser ut som och känns som bomull. Bolagets generella målsättning med verksamheten är att att återvinna textilier, men tekniken kan även användas för andra cellulosa-rika material såsom tidningar, kartong och spannmålsrester.
För Rejlers uppskattas projektet pågå i 22 månader och Rejlers åtagande beräknas uppgå till cirka 50 miljoner euro, alltså drygt en halv miljard kronor. Projektet förväntas starta hösten 2023 och projektförberedelserna inleds under våren. Rejlers i Finland leder projektet, som hela Rejlers Group deltar i. Infinited Fiber planerar att inleda kommersiella Infinna-leveranser från fabriken i Kemi i januari 2026.
– Vi valde Rejlers efter en grundlig urvalsprocess för vår nya flaggskepps-fabrik, en satsning på 400 miljoner euro. Rejlers, med sin ledande expertis som EPCM-leverantör i komplexa projekt, är helt rätt samarbetspartner att stötta oss i att bygga världens första Infinna-fiberfabrik, säger Petri Alava, CEO för Infinited Fiber Company.

Rejlers chef för den finskla rörelsen, Mikko Vaahersalo säger att detta EPCM-projekt har en toppmodern hållbarhets- och innovativ affärsinriktning.
– Det ligger helt i linje med vår strategi att hjälpa våra kunder att genomföra skiftet till ett hållbart samhälle. Rejlers har expanderat avsevärt inom EPC- och EPCM-projekt under de senaste åren, säger Vaahersalo.

Den nya fabriken, som byggs vid det före detta pappersbruket i Kemi, har en kapacitet på 30 000 ton Infinna årligen, vilket motsvarar den fiber som behövs för cirka 100 miljoner t-shirts. Kunder till den planerade fabriken är världsledande klädföretag, som redan lagt beställningar för flera år framöver.

För Rejlers blir dagens annonserade order ett synnerligen viktit inslag i den kommande affärsverksamheten. Bolaget är en av konsultbranschens stora nordiska spelare med i dagsläget 2800 medarbetare inom teknikområden som energi, industri, infrastruktur och fastigheter. År 2022 omsatte bolaget 3,5 miljarder kronor.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title