Annons

Rittal fortsätter i Industri 4.0-spåret: Satsar 2,7 miljarder på smart fabrik

I början av januari rapporterade PLM&ERP News om Rittals investering i tyska Rittershausen, där man förnyat sin produktionsanläggning med Industri 4.0 framför ögonen. Det blir en toppmodern fabrik som primärt kommer att producera företagets nya stora kapslingssystem VX25. Denna anläggning är byggd på principerna för Industri 4.0 och förväntas stå helt klar år 2020. Den totala investeringen har nått 120 miljoner euro, eller drygt 1,3 miljarder kronor. Men det stannar inte där.
Idag berättar bolaget att man gått vidare och gjort sin största enskilda investering, totalt 250 miljoner euro (ca 2,7 miljarder kronor), för att skapa världens mest avancerade anläggning för sina nya AX kompaktapparatskåp och KX smålådor. Det är anläggningen i Haiger som nu är byggd helt enligt principerna för Industri 4.0.
– Den nya tillverkningsenheten kommer att utveckla framtida konkurrenskraft för våra kunder och vår egen verksamhet, säger professor Friedhelm Loh, ägare och koncernchef för Friedhelm Loh Group, där för övrigt också mjukvaruutvecklaren för el-CAD, EPLAN, är ett av dotterbolagen.

De nya tillverkningslokalerna med 24 000 kvadratmeter golvyta kommer snart att rymma mer än 100 högteknologiska maskiner. Tillsammans kommer de dagligen att tillverka runt 9 000 AX kompaktapparatskåp och KX smålådor och årligen bearbeta cirka 35 000 ton stål.

Tillverkning i en smart fabrik
Utrustningen kommer i hög grad att vara automatiserad och producera individuella arbetsstycken och sammansättningar med exceptionell effektivitet. I slutet av processen slås de individuella sammansättningarna automatiskt samman och en QR-kod appliceras. Detta möjliggör identifiering av produkten såväl som vidarebehandling hos kunden.
Maskinerna och hanteringssystemen kommunicerar med varandra och även med styrsystem på högre nivå via moderna Industri 4.0-kapabla kommunikationsnätverk. Material och komponenter kommer att flyttas med hjälp av 20 automatiskt styrda fordon. Packning, märkning och överföring till distributionscentralen utförs också automatiskt. Kunskapsbaserade ”inlärningssystem” möjliggör förutsägbart underhåll, förebyggande av fel och minimering av driftstopp.
Automatiserad orderhantering och uppföljning garanterar kontinuerlig tillgänglighet av standardprodukter och tillbehör i det närliggande globala distributionscentret, vilket skapar en digital ”end-to-end” processkedja, från konfiguration och konstruktion från kundens sida till slutproduktens leverans.

En ny arbetsvärld i Haiger
– De erfarna medarbetarnas kompetens och förmågor är en av nycklarna till framgången för smarta fabriker: system kan bara lära sig och få intelligens om de undervisas systematiskt av människor, förklarar Friedhelm Loh. Rittal utbildar proaktivt medarbetarna i digitala färdigheter genom kurser som hålls på Loh Academy.

Digitalt värdeskapande hos kunden
Digital transformation har skapat nya utmaningar när det gäller själva produkterna, tillverkningsmiljön och tillgängligheten. Rittal har därför omprövat och omformat sitt erbjudande i linje med Industri 4.0 krav och tillhandahåller effektivt stöd för hela värdekedjan för tillverkning av apparatskåp och ställverk, från konstruktion till beställning till automation. Den digitala produkttvillingen levererar högkvalitativa data för hela design-, konfigurations- och tillverkningsprocessen. Efter den framgångsrika lanseringen av Blue e+ kylenheter och VX25 stora kapslingar är AX- och KX-produkterna nu en integrerad del av denna strategi.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title