Annons

Robotdans med ABBs klassiker IRB 6620 – en nytolkning av Stravinskis ”Våroffer”…

Vad har Igor Stravinskis ”Våroffer” med industrirobotar att göra? På ytan onekligen en motsägelsefull kombination, men det går att få ihop det hela. I en unik uppsättning av detta klassiska mästerverk ska ABB:s stora industrirobot IRB 6620 dansa med Fredrik ”Benke” Rydman på Kulturhuset Stadsteaterns scen i Stockholm i höst. Det är ett nytt koncept inom dansens värld som visar roboten i en annan miljö jämfört med den traditionella industrimiljön.
På sista raden går det ut på att publiken ska få uppleva det senaste inom robotiken i kombination med utvecklingen inom digitalisering med användandet av sensorer och ABB:s mjukvara SafeMove2.

Under föreställningen kommer Fredrik ”Benke” Rydman skapa en unik och helt ny dans som förmedlar känslan av teknik och människa som möts. Föreställningen är som sagt ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och ABB.
– Publiken får uppleva det senaste inom robotik i kombination med utvecklingen inom digitalisering med användandet av sensorer och ABB:s mjukvara SafeMove2, som på ett säkert sätt tillåter människa och robot att samexistera och samarbeta på samma yta. Tekniken gör det möjligt att koreografera robotens rörelser i symbios med den mänskliga dansaren, berättar ABBs Dennis Helfridson, enhetschef för Robotics i Sverige.

Från massproduktion till kundanpassade lösningar. Inom tillverkningsindustrin betyder övergången till massproduktion av kundanpassade lösningar att människor behöver arbeta allt närmare robotar – vilket innebär att tillhandahålla nya delar, ändra program och inspektera nya robotrörelser.
– Människor är mycket närmare tillverkningsprocessen idag, och det är helt enkelt inte produktivt att stänga av robotarna varje gång en arbetare kommer nära, säger Dennis Helfridson.
Bolagets kunder är, menar han, intresserade av lösningar som sätter höga standarder för säkerhet och produktivitet.
– Den här föreställningen kommer bidra till att visa hur vi går in i en ny era av ökat samarbete mellan människor och robotar på ett väldigt fantasifullt sätt.

En annan miljö än den man är van vid för industrirobotar alltså.
– Så är det, avslutar Helfridsson. Den här satsningen är en spännande möjlighet att visa på just detta. Vi är glada över att få den här möjligheten att visa upp det senaste inom robotikens värld. Det är också stimulerande att samarbeta med en helt ny partner – Stadsteatern – där tekniken och det konstnärliga får chansen att mötas.

Premiären för föreställningen är den 7 september på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm med drygt 40 föreställningar fram till den 30 november.

ABB pionjärer på kollaborativ samverkan. Detta med samverkan mellan människa och robot är något av en paradgren för ABB. Man en pionjär inom denna typ av kollaborativ automation i allt från sin tvåarmade robot YuMi, lanserad 2015, till sin nyligen presenterade enarmade YuMi-robot och mjukvaran SafeMove2.
Poängen med SafeMove2 är att lösningen tillåter människor att jobba nära industrirobotar och kan styra robotens hastighet och position i anpassning till den uppgift den utför.
I Benke Rydmans kreativa tolkning används SafeMove2 för att kontrollera robotens rörelser i förhållande till dansarens position genom att sakta ner robotens rörelser när dansaren kommer nära, och genom att tillåta den att återuppta normal hastighet när dansaren är på avstånd.
Programmeringen använder en annan digital ABB-lösning, RobotStudio. Verktyget möjliggör simulering av robotens rörelser i en virtuell miljö, assisterad av VR-glasögon som visar alla tänkbara interaktioner i 3D. Säkerhet är högsta fokus för både ABB och Kulturhuset Stadsteatern, både under föreställningen och under utvecklingen av robotprogrammeringen och själva dansen.

FAKTA i fallet
Robot IRB 6620 – ABB:s industrirobot IRB 6620 används vanligtvis som punktsvets och materialhantering.
Virtual Reality – handlar om att skapa en datorsimulerad verklighet som replikerar en miljö, verklig eller inbillad och simulerar användarens fysiska närvaro.
RobotStudio – En numera klassisk utvecklingsmiljö för ABB:s robotar, som också används för virtuell simulering för att säkerställa applikationer.
SafeMove2 – Säkerhetsprogramvara från ABB för kollaborativa robotar.

 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title