Annons

ROBOTICS: Ny cobot från FANUC ”tar lösningen till nästa nivå”

Nu kommer FANUCs nya lättviktsrobot CRX till Europa. Lösningen levererar enligt robotutvecklarens pressmaterial, en rad lösningar för olika användningsområden baserat på enkel programmering utan att för den skull ge avkall på pålitlighet och säkerhet.
- CRX-10iA slutar omedelbart att röra sig vid minsta kontakt med människor. Om den stöter i ett hårt föremål backar den automatiskt, exemplifierar FANUC Nordics VD, Cerold Andersson.

Det var i december förra året som Fanuc presenterade nya CRX10iA för allmänheten för första gången på mässan IREX i Tokyo. Sedan dess har intresset varit stort för nästa generation av FANUCs kollaborativa robotar. CRX-10iA är en lätt och smidig kollaborativ robot med en lyftkapacitet på tio kilo.CRX-10iA är revolutionerande inom branschen. Användarvänligheten gör att i princip vem som helst kan använda sig av den inom en mängd olika områden. Naturligtvis utan att ge avkall på säkerhet och driftssäkerhet.
– Här finns automatiserade direktresponsiva säkerhetslösningar, men operatörer kan t ex också manuellt skjuta bort roboten. Dess smidiga och eleganta design skyddar mot klämskador, vilket gör CRX-10iA till den perfekta robotkollegan inom produktion, säger Cerold Andersson och tillägger att CRX-10iA är certifierad enligt säkerhetsstandarden ISO 10218-1.

HASTIGHET BEROENDE PÅ ANVÄNDNINGSOMRÅDE
För att öka robotens användningsområden kan den användas dels i samarbetsläge med en hastighet på maximalt 1000 millimeter per sekund, och dels i fristående läge med hastigheter upp till 2000 millimeter per sekund. Ett lägesbyte är användbart exempelvis nattetid eller under helger då roboten kan utföra uppgifter ensam utan mänskliga operatörer.
Användarvänligheten hos CRX-10iA märks redan vid installation då både roboten och styrenheten, som bara väger 40 respektive 20 kilo, kan enkelt flyttas till rätt plats för hand.
Den nya pekskärmen har ett tydligt utformat användargränssnitt med grafiska symboler, och enkel programmering med ”drag and drop”-funktion. Därför kan även nybörjare inom robotprogrammering enkelt skapa egna arbetsprogram för roboten. Med en knapptryckning kan operatören enkelt ändra gränssnittet till att visa en traditionell teach pendant, eller ansluta en iPendant till CRX-10iA. Självklart möjliggör iPendant och teach pendant även mer komplex programmering. För att lära roboten den önskade rörelsesekvensen, kan operatören även manuellt leda roboten till rätt rörelsepunkter.

REGELBUNDNA MJUKVARUUPPDATERINGAR
Användaren kan göra mjukvaruuppdateringar till CRX-10iA på egen hand och därmed öka robotens funktionalitet. För anpassning av gripare, sensorer eller kameror tillhandahåller FANUC utvecklingskit till mjukvaran som möjliggör snabb och enkel anslutning till tillbehör från tredje part.
Gällande pålitlighet så uppfyller CRX-10iA de högsta kvalitetsstandarderna exempelvis industristandarden IP67, vilket innebär att den kan lasta och lossa maskiner där det finns fukt. Inte heller slipdamm eller andra små partiklar utgör något problem för roboten. Både styrenheten och styrplattan är utformade för att uppfylla IP54 standard.”

LÅNG OCH UNDERHÅLLSFRI ANVÄNDNING
Särskilt imponerande med CRX-10iA är den långa livslängden. Roboten är konstruerad för att klara sig utan underhåll de första 8 åren under förutsättning att den används på ett korrekt sätt. För kunden innebär detta både låg total ägandekostnad (TCO) och minimalt med driftsstopp i produktionen.
Naturligtvis tillhandahåller FANUC samma omfattande kundsupport för CRX10iA som för resterande produktsortiment. ”Lifetime maintenance” och ”Service first” innebär att FANUC lagerför reservdelar och fortsätter tillhandahålla service för alla sina produkter så länge kunder fortsätter att använda dem. Detta gäller även avvecklade produkter.
Standard och lång räckvidd
CRX-10iA finns i två versioner: en standardmodell (räckvidd på 1249 millimeter) och en modell med längre arm (räckvidd på 1418 millimeter). Att automatisera uppgifter som palletering, skruvdragning, svetsning, plock av delar ur hyllor eller från transportband och packa dem i lådor, eller lastning av råvaror i en CNC-maskin och lossning av dem när de är färdiga är inga problem för nya CRX-10iA
– Den feedback vi hittills fått på CRX-10iA är mycket positiv. VI har bland annat hört at precisionen vid handguidning är något långt utöver det vanliga för den här typen av robotar, avslutar Andersson. Vi är mycket stolta över vår nya ”kollega” och ser fram emot att få visa upp den för allmänheten så snart som möjligt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title