Annons

ROCKWELL Automation-affären: Bra för PTC, men Siemens och DS blir tuffa ”nötter att knäcka”

Är PTC på väg in i en ny guldålder? PLM&ERP News’ chefredaktör, Verdi Ogewell, ställer idag frågan i en analys av detta den ”parametriska 3D-CADens fadershus” efter beskedet att automationsföretaget Rockwell köper in sig i PTC med en miljard dollar. Artikeln publiceras på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com, under rubriken: “The Rockwell Automation Deal: Great for PTC, But Siemens and Dassault Remain Hard Nuts to Crack.”
Klart är att PTC efter de senaste årens IoT-rally tillsammans med Rockwell skaffat sig en unik position där man t o m kan rubba balansen högst upp i PLM-toppen. Enligt analytikern CIMdatas rapport från 2017 gällande de tre stora PLM-aktörerns direkta mjukvaruintäkter är Dassault Systèmes och Siemens PLM de tydliga dominaterna, medan PTC på har avsevärt lägre intäkter och marknadsandelar.
Men PTCs Jim Heppelmann är övertygad om att dels det senaste avtalet med automationsjätten Rockwell och dels det nya partnerskapet med simuleringsledaren ANSYS kan ändra på styrkeförhållanden.
- Om det här är den kommande "guldåldern", tror jag att det kommer en "platinaålder" eftersom det bästa ännu återstår, säger PTC-chefen, Jim Heppelmann, på Ogewell direkta fråga.
Och han har en poäng – framför allt den nya strategiska alliansen med Rockwell är bara en av flera indikatorer på PTCs framsteg de senaste åren. Deras IoT-, IIoT-, AR-, PLM- och CAD-områden har utvecklats bra och kombinerat med nya affärsmodellen – baserat på en hyresmodell istället för evighetslicensiering – har man tagit ett jättekliv. Företaget närmar sig kort sagt en punkt där saker och ting kan förändras på ett dramatiskt sätt.
I detta spelar givetvis också det nya partnerskapet med ANSYS på CAE-sidan en viktig roll, men det är framför allt Rockwell-avtalet som kan ge en avgörande knuff i konkurrenshänseende. Automation är en kritisk punkt i dagens digitaliserade produktframtagningsprocesser och är en komponent som PTC behöver för att etablera en komplett industriplattform.
Men konkurrensen är tuff, dels från PLM-ledaren Dassault, men framför allt Siemens Digital Factory-division, som redan har avancerade digitala lösningar (som Siemens Virtual Commissioning) på plats.

Men det är stor skillnad mellan en ”förlovning”, som den nya Rockwellalliansen idag är, och ett ”giftermål”.
Rockwell kommer att göra en investering på 1 miljard dollar i nya PTC-aktier. Rockwells ordförande och koncernchef, Blake Moret, kommer att gå med i PTC: s styrelse. Detta talar för ett djupt engagemang mellan Rockwell och PTC; men kan det ses som ett första steg mot en fusion?
– Nej, säger Heppelmann. Jag ser investeringen som ett ”utropstecken” på det kommersiella partnerskapet. Rockwell Automation investerar 1 miljard dollar i PTC för att cementera det kommersiella partnerskapet och för att de tror att PTCs börskurs fortsätter att öka och de i detta ser en bra avkastning på investeringen i sig.

Sett i ett konkurrensperspektiv är det en mycket god idé att stärka kapabiliteterna relaterat till automation. Detta gäller särskilt inom automotive- och flyindustrierna, där både PTC och Rockwell är starka. Men kampen är hård och Dassault, men framför allt Siemens, kommer att bli svåra ”nötter att knäcka”.
Utan tvekan kommer är Rockwell Automations miljarddollarsatsning – styrelseplatsen i PTC icke att förglömma – långsiktig och att att båda parter tar förhållandet seriöst bevisas inte minst av att styrningen av relationen övervakas från högsta nivå. Samtidigt är PTCs ledare mån om bolagets integritet. Företagen kommer att samarbeta, men inte ha kontroll över varandra.
– Med sitt omkring nioprocentiga ägande, kontrollerar Rockwell inte PTC, och har inte heller möjlighet att blockera eller tvinga på oss några strategiska drag som vi inte gillar under den kommande resan, konstaterar Heppelmann.

LÄS HELA ARTIKELN PÅ vår amerikanska systersajt, www.ENGINEERING.com – klicka på rubriken:

The Rockwell Automation Deal: Great for PTC, But Siemens and Dassault Remain Hard Nuts to Crack

 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title