Annons

Sandvik och BEAMIT lanserar unika 3D-printade komponenter i rostfritt stål

Sedan 2019 äger Sandvik en betydande andel i BEAMIT Group – Europas ledande AM-tjänsteleverantör som stöder krävande industrier med avancerade metallkomponenter. Genom att lägga till BEAMIT-koncernens funktioner – inklusive en av de mest omfattande AM-maskinparkerna i branschen – blir det Sandvik kan leverera mycket intressant, speciellt för kunder som vill producera komponenter i större skala.
– Vi är mycket glada över att kunna lansera den här kraftfulla kombinationen av ett överlägset material och de disruptiva fördelarna med additiv tillverkning, säger Michele Antolotti, teknik- och FoU-chef på BEAMIT Group. Efter att ha redan utvecklat utskriftsparametrar för en-lasermaskiner fortsätter vi nu att utvidga vårt gemensamma erbjudande till att omfatta ännu större applikationer. Med den djupa materialkompetensen inom Sandvik och BEAMIT Groups kapabiliteter, är vi nu i en unik position för att förse t ex offshoreindustrin med en rad affärskritiska fördelar när det gäller komponentprestanda och snabb produktion lika.

ETT METALLPULVER SOM STICKER UT
När det gäller att motstå hårda element finns det en materiell familj som utan tvekan sticker ut. Osprey 2507 är tillverkat och optimerat för 3D-printning av de ledande materialexperterna på Sandvik Additive Manufacturing och är en super duplexlegering som har utmärkt korrosionsbeständighet och enastående mekanisk hållfasthet.
Sandviks rostfria superduplexstål används redan framgångsrikt i starkt frätande miljöer, som havsvattenutsatt offshore-energisektor och i krävande kemisk bearbetning. Super-duplexstål, som huvudsakligen används i form av sömlösa rör, plattor och stänger, har visat sig vara en utmaning inom tillsatstillverkningen – fram till nu.
– Sandvik är den första aktören som erbjuder 3D-printade superduplexkomponenter till marknaden, säger Mikael Schuisky, VP manager på Sandvik Additive Manufacturing. Medan många har försökt och misslyckats är vi mycket nöjda med att kunna skriva ut komponenter i en standard som inte bara uppfyller, men överträffar den hos flera konventionellt tillverkade motsvarigheter.

Medan många har försökt och misslyckats är vi mycket nöjda med att ha komponenter utskrivna till en standard som inte bara uppfyller, men överträffar den hos flera konventionellt tillverkade motsvarigheter, säger Mikael Schuisky, VP manager på Sandvik Additive Manufacturing.

SJU STEG FÖR LYCKAD AM-INDUSTRIALISERING
Till bakgrunden hör också att Sandvik redan presenterat en ”impeller re-invented” – ett lättare, snabbare och mer effektivt tillverkad offshore-lösning, utvecklad i samarbete med energigiganten Equinor och norska Eureka Pumps. Nu pågår projekt över olika marina segment – där super-duplex rostfritt stål är det material man ska välja – i all fall enligt Sandviks ”Plan it, Print it, Perfect it-metod”, enligt vilken 3D-utskrift bara är ett av de sju stegen man måste behärska för att lyckas med industrialiseringen av additiv tillverkning.

Johan Wallin, produktchef för super duplex på Sandvik Additive Manufacturing, kommenterar saken med följande uttalande:
– Sandvik har drivit materialutvecklingen av duplex rostfria stål sedan lång tid – inklusive super duplex och hyper duplex – som är en av våra flaggskepps-materialfamiljer. Med gemensamma krafter har vi tillsammans med BEAMIT, och genom att kombinera de ”ärftliga” fördelarna med additivt tillverkning och de överlägsna egenskaperna hos Osprey 2507, kunnat ta sikte på att driva implementeringen av AM i ett antal industrier där effekten av optimerade, korrosionsbeständiga komponenter, såväl som on-demand produktion av reservdelar är potentiellt enorm.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title