Annons

Sandviks senaste köp: OptiMine-plattformen är som ”hjärnan” och Newtrax IoT som ”nervsystemet”

Sandvik annonserade nyligen köpet av det kanadensiska bolaget Newtrax, som utvecklar och levererar av teknologi för trådlösa uppkopplingar avsedda för monitorering av gruvdrift under jord. Systemen kan övervaka sånt som händer allt ifrån människor till maskiner och miljön i största allmänhet.
− Genom att inkludera Newtrax i Sandvik-familjen stärker vi ytterligare vår ledande position inom automation och digitalisering, säger Henrik Ager, chef för Sandvik Mining and Rock Technology.
Köpet är intressant av flera skäl. Dels för att det förstärker Sandviks digitala verktygslåde för analys och optimering av produktion och processer i gruvor, dels för att kombinationen mellan Newtrax teknologi inom trådlös uppkoppling skapar en kraftfull och effektiv lösning för ökad säkerhet och effektivitet inom gruvbrytning under jord. Principiellt är det också ytterligare ett steg på Industri 4.0-resan inom gruvnäringen och stärker i detta Sandviks position som en av marknadsledarna.

Nätverksoberoende ger flexibilitet
− Genom att kombinera vår OptiMine lösning med Newtrax erbjudande kan vi hjälpa kunderna till ett mer effektivt utnyttjande av deras resurser. Lösningen är oberoende av ett specifikt nätverk eller visst märke av utrustning, vilket ger en flexibel lösning för kunden, säger Patrick Murphy, chef för divisionen ”Rock Drills and Technologies” inom Sandvik.

Partnerskap gav blodad tand
I pressmaterialet berättar Sandvik att Newtrax har sitt huvudkontor i Montreal, Kanada, och bolaget under 2018 genererade bolaget intäkter om cirka 26 miljoner kanadensiska dollar med 120 anställda. Beloppet motsvarar i svenska kronor ca 180 miljoner.
Klart är också att Sandvik redan under fjolåret ingick ett partnerskap med det kanadensiska bolaget; en samverkan som alltså verkar ha givit Sandvik blodad tand. Just den svenska spelarens OEM-oberoende digitala OptiMine-plattform fungerar smidigt och kan lätt integreras med Newtrax system för trådlös IoT för att tillhandahålla all relevant data ifrån en källa och leverera både realtids- och intelligenta insikter för att vässa verksamheten.

Sandviks utbud av digitala verktyg för analys och optimering av produktion och processer i gruvor ska nu kompletteras med den teknologi inom trådlös uppkoppling som erbjuds av Montrealbaserade Newtrax som grundades 2008.

Hjärnan och nervsystemet…
Newtraxchefen Alexandre Cervinka, konstaterade också snabbt att man hade en stark tro på att partnerskapet med Sandviks OptiMine kunde hjälpa bolagets kunder att snabbt och effektivt realisera sina avgörande mål för gruv- digitalisering.
– Sandvik delar våra kärnvärden, sa han och fortsatte: ”Detta partnerskap kommer i slutändan att ge mer värde till vår gemensamma kunder snabbare och till en lägre kostnad.”

Om man med en liknelse ska beskriva värdet av kombinationen mellan bolagens lösningar så är OptiMine-programvara som ”hjärnan” och Newtrax IoT som ”nervsystemet”, som kan sköta övervakningen av maskiner, människor och miljö.
– Kunderna kommer att ha allt de behöver för att utnyttja kraften i maskininlärning och mer effektivt inse värdet av sina digitala investeringar, sammanfattade Patrick Murphy saken.

Ska drivas som oberoende enhet
Hindustan Zincs Sindesar Khurd-gruva i Indien är den första gruvan att implementera integrerade Newtrax- och OptiMine-lösningar för att driva sin digitala omvandling .
Sammanfattningsvis noterar Sandvik att Newtrax att drivas som en oberoende affärsenhet inom divisionen Rock Drills and Technologies inom affärsområdet Sandvik Mining and Rock Technology.
Transaktionen förväntas slutföras under andra kvartalet 2019. Parterna har enats om att inte offentliggöra köpeskillingen. Affären har en något positiv effekt på Sandviks vinst per aktie från start.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title