Annons

SAP tar upp IBMs kastade handske inom blockchain

IBM har tittat en hel del på och dragit igång satsningar inom blockchain-konceptet. Föga överraskande är även tyska IT-jätten SAP inne på på detta spår. Teknologin är lovande på flera sätt, inte minst för att man ska kunna följa produkter genom hela kedjan från tillverkning till leverans. Man kan i detta vinna ledtider genom ökad kontroll och möjligheter att effektivare styra logistiken; alltihop effekter som på sista raden inte bara kan leda till snabbare flöden, bättre kvalitet och nöjdare kunder, utan också lägre kostnader.
SAP har i skenet av dessa potentiella vinster bildat ett konsortium med flera partners för att skapa applikationer för en molnbaserad blockchain-plattform: SAP Cloud Platform Blockchain.

Tanken är att få ihop ett rakt igenom automatiserat system för logistikkedjan. Företagen ska på den nya SAP-plattformen kunna bygga egna affärsapplikationer. Det ska, tänker man sig, både ska göra det enklare att följa varorna och öka säkerheten i autenticiteten när det gäller till exempel läkemedel och livsmedel.
I dagsläget har man hunnit så pass långt att SAP Cloud Platform Blockchain ligger i pilotläge.

Bra potentiella affärsvinster. SAPs chef över bolagets affärsområde ”Supply Chain and Manufacturing”, Hala Zeine, konstaterar att man i sina kundundersökningar bland företag som använder blockchainlösningar i molnet, sett goda möjligheter att skapa vinster via konceptet.
– 92 procent av dem ser blockkedjan som en potentiell affärsmöjlighet och 63 procent uppger att det i synnerhet gäller inom leveranskedjan. SAP:s kunder kopplar först upp sig till sina molnbaserade applikationer. Därefter kopplar de applikationerna till sin blockkedjeplattform, säger hon till IDG News.

I konsortiet kring plattformen ingår tunga marknadsspelare på logistiksidan som HPE, Intel och UPS. Summa summarum talar vi om mer än 25 företag som ingår; företrädesvis inom IT, livsmedelsproduktion, läkemedel och frakt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title