Annons

SAPs högste chef, Bill McDermott, ersätts av två CEOs – möt kvinnan som nu tar klivet upp i SAP-toppen

SAPs Bill McDermott har beslutat att inte förlänga sitt kontrakt och avgår som CEO. SAP:s styrelseledamöter Jennifer Morgan och Christian Klein har utsetts till nya verkställande direktörer och ska nu gemensamt leda bolaget i enlighet med styrelsens beslut. Jennifer Morgan har senast varit ansvarig för SAP Cloud Business Group och Christian Klein har varit verksamhetschef (COO).
Bill McDermott kommer att vara kvar i en rådgivande funktion till slutet av året för att underlätta övergången.

McDermott kom till SAP år 2002. Under hans tid som chef för Nordamerika kunde SAP öka sin marknadsandel avsevärt i regionen och sätta företaget på en tillväxtkurs. Han ledde senare SAP:s globala kundverksamhet och valdes in i verkställande styrelsen år 2008. 
Under de tio år Bill McDermott varit vd har han lett bolaget till kraftig tillväxt, bland annat genom en utökning av lösningsportföljen och övergång till molnet. Nyckeltal som marknadsvärde, omsättning, vinst, medarbetarengagemang och miljömässig hållbarhet har under hans ledning ökat avsevärt sedan 2010.

Jennifer Morgan och Christian Klein tar över
Jennifer Morgan och Christian Klein har båda lång erfarenhet av mjukvarubranschen och speciellt inom mjukvara för företag. Båda sitter i SAP:s verkställande styrelse.
* Jennifer Morgan kom till SAP 2004 och fungerade senast som chef för SAP Cloud Business Group med ansvar för Qualtrics, SAP SuccessFactors, SAP Ariba, SAP Fieldglass, SAP Customer Experience och SAP Concur. Hon valdes in i SAP:s verkställande styrelse år 2017. 
– Jag kunde inte vara mer tacksam mot Hasso Plattner och förvaltningsrådet för att de litade på mig och Christian när det gäller att leda SAP in i nästa kapitel. Vi accepterar utmaningen med en hög grad av ödmjukhet, men också med en uppriktig övertygelse om att det bästa är ännu för SAP, säger Morgan och fortsätter: 
– Vi har de bästa och mest begåvade kollegorna i världen, som ger oss så mycket förtroende för vägen framåt. Bill McDermott har inte bara varit en enormt bra ledare, utan också en mentor och en förebild för så många av oss. I Bill står vi på axlarna på en jätte och ser fram emot att bygga vidare på hans arv om framgång. 

Klein har en 20-årig SAP-karriär bakom sig
* Christian Klein började sin karriär på SAP för över 20 år sedan som student. Han har senast varit SAP:s verksamhetschef och också ansvarat för produktutveckling av affärslösningen SAP S/4HANA. Tidigare arbetade han som SAP SuccessFactors ekonomichef och SAP:s controlling-chef. Christian Klein valdes in som verkställande styrelseledamot år 2018.
– För en person som jag, som började min karriär i SAPs korridorer, är detta den högsta ära jag kan tänka mig; att bli co-CEO tillsammans med Jennifer. Hasso Plattner har gett oss en enorm möjlighet och vi är verkligen tacksamma för honom och styrelsen, förklarade Klein. 
Han tillade att SAP har den mest omfattande lösningsportföljen i branschen och ser framför sig ett fortsatt avancemang mot att kunna ge världens företag de smartaste tänkbara IT-lösningarna. 
– Vi har en enastående möjlighet att avsluta det vi startade och leverera det intelligenta företaget. Det här är det bästa sättet att hedra vår föregångare, Bill McDermott. Vi kommer alltid att sträva efter att vara ledare som får fram det bästa i människor som Bill alltid har gjort, säger han. 

Oväntad avgång
Trots att Bill McDermotts avgång kommer lite oväntat vart ändå listan kort över tänkbara efterträdareoch co-CEOs:
– Varje VD drömmer om att kunna överföra ett företag till nästa generation utifrån en betydande styrkeposition, kommenterar McDermott saken. När man tittar på var vi var kontra var vi är, kunde jag helt enkelt inte vara mer stolt över vad detta företag har uppnått under det senaste decenniet. Jag är kort sagt tacksam för möjligheten att ha fått leda ett av världens bästa företag. Men nu är det dags för alla att börja ett spännande nytt kapitel och jag är övertygad om att Jennifer och Christian kommer att göra ett enastående jobb. Jag ser fram emot att stödja dem när de är färdiga 2019 och lägger grunden för 2020 och därefter. Till varje kund, partner, aktieägare och kollega som investerade sitt förtroende för SAP kan jag bara vidarebefordra min inre tacksamhet och bestående respekt. 

McDermott kom ursprungligen till SAP 2002.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title