Annons

”Sex gånger snabbare och fem gånger noggrannare:” Klassledande egenskaper i ABBs nya industrirobot SWIFTI

Den är både snabbare och mer noggrann än sina konkurrenter i klassen – ABBs nya samarbetande industrirobot SWIFTI CRB 1300, som lanseras denna vecka. ABB hävdar också att den minskar klyftan mellan industrirobotar och kollaborativa robotar. Den har detta till trots också en högre lastkapacitet - upp till 11 kg - och kan därför användas till många olika typer av produktions- och produkthanterings-tillämpningar – från maskinbetjäning och palletering till plock-och-placering samt skruvdragning.
-Våra kunder är ute efter robotautomation för att få mer flexibla, effektiva och motståndskraftiga processer som motverkar arbetskraftsbristen genom att möjliggöra för sina anställda att utföra mer värdeadderande arbete, säger Andrea Cassoni, chef för affärsenheten Global General Industry Robotics på ABB. Han fortsätter:
- Denna senaste enhet som nu läggs till vår SWIFTI-familj är en mycket exakt kollaborativ robot med en stor lastkapacitet och som är upp till sex gånger snabbare än andra robotar i klassen. Det innebär att den kan användas av både små och medelstora företag samt större tillverkare som är ute efter automatiserade samarbetslösningar för att uppnå nya nivåer av flexibilitet och produktivitet.

ABB skriver i pressmaterialet att, ”SWIFTI CRB 1300 har, med en förstklassig design som backas upp av expertsupport, flera funktioner som kan förbättra produktionseffektiviteten med upp till 44 procent jämfört med andra kollaborativa robotar i klassen.”  Inga dåliga siffror alltså, som innebär att SWIFTI CRB 1300 i en vanlig palleterings-tillämpning kan etablera en hanteringshastighet som gör att den kan hantera upp till 13 lådor per minut, jämfört med de nio lådor som kollaborativa robotar i samma klass klarar. 

Drivs av ABBs styrenhet OmniCore
Detta om hastigheten, men noggrannheten då? Den svensk-schweiziska robottillverkaren uppger här att SWIFTI CRB 1300 drivs av ABBs styrenhet OmniCore C90XT och därmed är upp till fem gånger mer exakt än andra kollaborativa robotar i klassen. Detta gör den idealisk för uppgifter som kräver konsekvent precision och repeterbarhet.
ABB har satt siffror på detta och konstaterar att man med en topphastighet på 6,2 m/s, en lastkapacitet på 7 till 11 kg och en räckvidd på mellan 0,9 och 1,4 kan utföra en rad uppgifter med en högre lastvikt, inklusive skruvdragning, montering, plock-och-placering samt palletering. Med ett skydd mot damm och fukt (upp till IP67) kan den också användas i krävande miljöer, vilket gör den idealisk för maskinbetjäningstillämpningar. 

Säkerhetsaspekterna är högt ställda. SWIFTI CRB 1300 prioriterar operatörssäkerhet med en säkerhetslaserskanner som är integrerad med bolagets säkerhetsmjukvara SafeMove för samarbetande robotar.

I pressmaterialet påpekar ABB vidare att säkerhetsaspekterna är högt ställda. SWIFTI CRB 1300 prioriterar operatörssäkerhet med en säkerhetslaserskanner som är integrerad med bolagets säkerhetsmjukvara SafeMove för samarbetande robotar. Tekniken möjliggör ett säkert samarbete utan det utrymme och de kostnader som hänger samman med installationer av skyddsstaket eller andra fysiska hinder. 
Om laserskannern detekterar en person inne på SWIFTI:s driftområde kommer ABB:s SafeMove-mjukvara automatiskt att sakta ned roboten eller stoppa den helt. När personen går iväg startar robotens rörelser igen och återställs till full hastighet och produktivitet så snart arbetsområdet är helt fritt. Ytterligare en skyddsåtgärd är ett inbyggt interaktionsstatusljus som ger en visuell indikation på cobotens status när någon vistas inne på arbetsområdet. Det är enkelt att integrera skannern och mjukvaran. SafeMoves mjukvarutillägg gör det möjligt för operatörer att snabbt konfigurera en säker arbetszon och andra säkerhetsfunktioner med den handhållna enheten FlexPendant. 

Lättprogrammerad lösning
En nyckelkapabilitet i robotsammanhanget är förstås hur lätt det är att programmera enheterna. Här hävdar ABB att det lika enkelt att programmera SWIFT CRB 1300, som enkelheten att integrera skannern och mjukvaran. Användare kan konfigurera roboten antingen genom att fysiskt guida den genom en process (lead-through-programmering) eller använda ABBs nya mjukvara Wizard Easy Programming. Baserat på enkla grafiska block gör Wizard Easy Programming programmeringen lättillgänglig även för icke-specialister i robotteknik. 

SWIFTI CRB 1300 ingår i en bredare portfölj med kollaborativa robotar som omfattar lastkapaciteter från 0,5 till 11 kg med alternativ som inkluderar de enarmade och tvåarmade YuMi-robotarna, GoFa CRB 15000 och den samarbetande industriroboten SWIFTI CRB 1100 för lastvikter upp till 4 kg.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title