Annons

Siemens NX och Solid Edge positioneras som ”CAD-marknadens mest innovativa”, i färsk analytiker-utvärdering

...men Autodesks lösningar AutoCAD, Inventor och Fusion-plattformen har högsta tillväxten. Att kampen om ledarpositionerna på CAD-området idag mer än någonsin står mellan de fyra stora PLM- och CAD-utvecklarna behöver ingen tvivla över. Vi talar alltså om Dassault Systemes CATIA/SOLIDWORKS, Siemens Digital Industries Softwares NX CAD/Solid Edge, PTCs Creo/Onshape och Autodesks AutoCAD, Inventor- och Fusion. Men vem har ledningen i racet in mot framtiden?
Frågan är inte helt lätt att besvara och beror i hög grad på vem man frågar, vad plattformen ska användas till, och vilket perspektiv man anlägger: allt ifrån marknadsandelar/licensstorlek och high-end eller mainstream till utvecklingsinriktning och teknisk plattform. I dagens artikel ska vi titta lite närmare på vad några välrenommerade analytiker kommit fram till i utvärderingar av Siemens NX och Solid Edge (SE):
• Dels analytikern Frost & Sullivan, som nyligen publicerat en utvärdering, ”Frost Radar: Mechanical Computer-aided Design, 2025”
• Dels PLM-specialisten CIMdata, som i en kommentar har fokuserat på NX X och en blandad SaaS- och molnvinkel, ”Siemens NX X: SaaS-Based MCAD (Commentary).”
Allmänt är NX CAD marknadsmässigt särskilt stark inom automotive, aerospace & defense, maskindesign och medicinteknik. Utvecklingsmässigt är anslaget strategiskt mer evolutionärt än revolutionärt, d v s man jobbar med kontinuerlig utveckling för att säkerställa sin ledande position, snarare än att revolutionärt vända upp och ner på existerande processer och kunnande hos sina kunder.
Användnings-mässigt utnyttjas NX för bl a alla typer av design (parametrisk och direkt solid/ytmodellering), teknisk analys (statisk; dynamisk; elektromagnetisk; termisk och fluid). Både high-end-lösningen NX och mainstream-motsvarigheten, Solid Edge, finns som SaaS- och molnlösningar, då med suffixet ”X”.
Välbekanta styrkor i Siemens-miljöerna är sånt som öppenheten och integrationen med övriga delar i marknadens kanske rikaste program-portfölj, Xcelerator; kombinerat med kopplingarna till tillverkningssidan och smart fabriksautomation. Exempel på mjukvaror i Xcelerator-sviten är Teamcenter (PLM), Simcenter-plattformen (Simulering & Analys), Polarion (ALM, ”mjukvaruhantering”), Siemens EDA (electronik-design), Opcenter (OT, ”verkstadsautomation), Mendix (low/no-code-plattform) m fl.
Så, hur står sig NX/SE-lösningarna? I en grafisk illustration byggd som en cirkel med fyra tårtbitar och med en lodrät axel som positionerar lösningarna dels i ett ”tillväxt-index” och dels en vågrät axel för ”innovations-index”, når Siemens topposition för den innovativa biten, medan man hamnar något lägre på ”tillväxt-axeln”, där Autodesks tre mjukvaru-lösningar toppar.
I Frost Radar’s utvärdering konstateras bl a att Siemens NX/Solid Edge har uppnått toppbetyget i innovationsindex och presterat bra i tillväxtindex. Några av företagets unika egenskaper inkluderar, ”de många tillägg som är tillgängliga för att utöka kapaciteten hos NX; flexibiliteten i licensiering och Siemens elektronikdesign-styrka, vilket möjliggör sömlöst MCAD-ECAD-samarbete.”
Detta emedan CIMdata när det gäller NX-X framhåller att, ”genom sitt DesignCenter levererar Siemens fullständig, transparent kompatibilitet över sina MCAD-lösningar – datamodellerna är identiska bland NX, NX-X och Solid Edge/SE X – inga datamigreringar, uppdateringar eller translationer behövs.”
”Ta en titt på NX-X,” rekommenderar CIMdata – varför?

Först ska vi titta övergripande på metodiken i analytikern Frost & Sullivans ”Frost Radar CAD, 2025”.
I undersökningen har Frost & Sullivan analyserat totalt mer än 35 företag på  MCAD-marknaden. Av dessa har nio företag och deras lösningar valts ut för ytterligare analys baserat på sitt ledarskap och i detta ”benchmarkats” över tio (10) tillväxt- och innovationskriterier. Efter detta har programutvecklarna placerats i  positioner motsvarande resultaten i  FrostRadars grafiska modell. Vi kan av rättighetsskäl inte visa upp modellen.
De presenterade företagen är (i alfabetisk ordning): Alibre, LLC, Autodesk, Dassault Systèmes, IronCAD, Kubotek Kosmos, PTC, Shapr3D och Siemens (Siemens Digital Industries Software).

Siemens CAD-lösningar – en allmän bakgrund
Sammantaget hamnar alltså Siemens NX och Solid Edge i en sammanvägd utvärdering som ledande lösningar vad avser innovation i ”Frost Radar:Mechanical Computer-aided Design, 2025-rapporten”. I Frost Radar’s utvärdering konstateras bl a att Siemens NX/Solid Edge har uppnått toppbetyget i innovationsindex och presterat bra i tillväxtindex, även om man inte toppar positionsmässigt ifråga om tillväxt. Några av företagets unika egenskaper inkluderar enligt utvärderingen, ”de många tillägg som är tillgängliga för att utöka kapaciteten hos NX; flexibiliteten i licensiering och Siemens elektronikdesign-styrka, vilket möjliggör sömlöst MCAD-ECAD-samarbete.”
Allmänt och som en kortare bakgrund ska sägas att både NX och Solid Edge alltså har en stark och växande närvaro i molnet, med ungefär 25 % av installationerna SaaS (Software-as-a-Service). Gemensamt för dessa SaaS- och molnversioner av Siemens CAD-mjukvaror är att de har suffixet ”X” efter namnet.  Detta är i sin tur liktydigt med att de är Xcelerator-as-a-Service-lösningar, med molnet som teknisk plattform och SaaS som affärsmodell.
Xcelerator-as-a-Service-portföljen betyder enligt Joe Bohman, EVP och Siemens globalt ansvarige för PLM-lösningen Teamcenter, att man nu sammanför de kraftfulla funktionerna i bolagets rika mjukvaruportfölj genom specialbyggd teknologi och serviceupplevelser som är, ”skräddarsydda för industriernas och enskilda användares krav.”
Denna expansionen av molntjänst-portföljen har sedan saken offentliggjorts, bl a under Siemens Realize Live-event i Las Vegas ifjol, laddats med bl a NX-X, den nya och mycket intressanta appen för tillverkning och verkstadsgolv Zel X, MOM och MES-mjukvaran Opcenter X, simulerings- och analys-plattformen Simcenter X och Teamcenter X Essentials (PDM).

När det gäller NX/SE generellt är välbekanta styrkor i Siemens-miljöerna är sånt som öppenheten och integrationen med övriga delar i marknadens kanske rikaste program-portfölj, Xcelerator; kombinerat med kopplingarna till tillverkningssidan och smart fabriksautomation. Exempel på mjukvaror i Xcelerator-sviten är Teamcenter (PLM), Simcenter-plattformen (Simulering & Analys), Polarion (ALM, ”mjukvaruhantering”), Siemens EDA (electronik-design), Opcenter (OT, ”verkstadsautomation), Mendix (low/no-code-plattform) m fl.

Rendering på toppnivå. Mercedes är ett av de stora bolagen inom automotive som satsat fullt ut på NX CAD.

Omfattande konfigurerbarhet för bredast tänkbara användning
Detta sagt, konstaterar Frost & Sullivan i sin ”Radar-utvärdering” att NX och Solid Edge som Siemens Digital Industries Softwares två MCAD-lösningar täcker dels high-end-området och dels mainstream-sidan. NX är high-end-lösningen med omfattande funktioner vid sidan av ”ren” CAD med sånt som simulering, CAM och annat.
Kärnkomponenter i NX är, ”designmodellering, som innehåller dels allmänna designverktyg, möjligheter för monteringsmodellering och användardefinierade funktioner.” Vidare pekar analytikern på processpecifika modelleringsverktyg, som inkluderar designfunktioner för exempelvis plåt, kretskort (PCB och IC) och annat.
För industriell design finns funktioner för högkvalitativ fotorealistisk rendering och avancerad yt-analys. Liksom features för produktvalidering, med optimerings- och övervakningsfunktioner.
”Dessutom har den verktyg för datautbyte – translatorer för att importera och exportera data från NX och ett brett utbud av APIer för användare att köra sina applikationer och skapa integrationer,” skriver analytikern.

Intressanta påpekanden i övrigt är att NX kan konfigureras med tilläggsmoduler för att förbättra dess kärnfunktioner, mekaniska, elektriska, process- och automationsmöjligheter; kapabiliteter man konstaterar, ”tillåter företag att skräddarsy sin lösning efter sina behov och har flera höjdpunkter som ligger i linje med de viktigaste tekniska trenderna på marknaden.”

Verktyg för immersiv, omslutande design kommer allt mer och Siemens är ett av företagen som ligger långt framme i denna teknologi, som bl a tros komma att vara en av grundstenarna i det industriella metaverset. Med hjälp av 3D-glasögon kan man t ex kliva direkt in i 3D-modellerna för att studera, utvärdera och ändra på designer efter önskemål.

Immersiva CAD för industriella metaverse
En spännande inriktning inom CAD-området är de senaste årens trender kring utveckling av immersiva, omslutande lösningar. Med hjälp av 3D-glasögon eller för all del vanliga datorer eller surfplattor kan man kliva direkt in i 3D-modellerna för att studera, utvärdera och ändra på designer efter önskemål. Den här typen av lösningar anses komma att få stor betydelse, inte minst relaterat till industriella metaverse, där olika intressenter i utvecklingsteam tillsammans och i realtid kan titta på och jobba med samma modell.
Här framhåller Frost & Sullivan t ex NX Immersive Explorer, som är en Siemens-lösning för uppslukande visualisering och designgranskning. Dessutom har Siemens, som PLM&ERP News tidigare rapporterat, lanserat NX Immersive Designer, en lösning utvecklad i samarbete med Sony som utnyttjar Sonys XR-huvudmonterade display, SRH-S1, som tillåter användare att direkt manipulera och redigera i den virtuella verkligheten, visualisera simuleringar i sammanhanget för att samla in viktig feedback och minska prototypkostnaderna och generera nya samarbetsmöjligheter.”

NX lösning för konsekvens-analys på hållbarhetssidan sätter miljökonsekvens-bedömning i hjärtat av produktdesign-processen, vilket möjliggör smarta beslut baserade på korrekt och uppdaterad data. Den nya modulen tillåter organisationer att beräkna, se och utvärdera effekterna av sina designbeslut baserat på en mångsidig och omfattande uppsättning av 30+ miljöpåverkan.

Vassa moduler för hållbarhetsrelaterad designarbete
Andra trender av stor betydelse i designarbetet och produktutvecklingen över huvud taget handlar om hållbarhetssträvandena. Frost & Sullivan noterar att Siemens NX har lösningar för detta också: modulen NX Sustainability Impact Analysis. Med hjälp av denna kan användare utföra hållbarhetsberäkningar baserat på mer än 30 miljöpåverkande faktorer, what-if-analyser och materialvalsoptimeringar. Allt drivet av maskininlärning. Notabelt är också att, ”systemet utnyttjar Siemens Digital Logistics för att bedöma effekten på transportrelaterade koldioxidutsläpp och Teamcenter (PLM-plattformen) för att fastställa miljömål och krav för design.”

Maskininlärning och AI är för övrigt också bitar som renderar bolaget beröm i ett innovationsperspektiv. Bolaget har investerat tungt i AI och generativa design-kpapabiliteter:

”NX Command Prediction har ett AI-aktiverat användargränssnitt som kan förutsäga och tillhandahålla kommandon baserat på användarnas mönster, och NXs generativa designprogramvara har inbäddad topologioptimering som drivs av konvergent modelleringsteknik,” skriver analytikern i sin utvärdering.

”Få CAD-spelare har samma integrerade bredd”
Sammantaget ger Frost & Sullivans utvärdering en verifiering av det som tidigare varit allmänt känt: Företaget har utvecklat tilläggsmoduler och kapabiliteter baserat på Xcelerator-portföljens synnerligen rika lösningsflora. Få spelare på PLM-marknaden har samma integrerade bredd över produktutvecklings- och tillverkningsområdet, sett som sammanvägd funktionsbredd. Mjukvaror och adderande moduler (add-ons), ”ger tillverkare möjlighet att designa delar som kan produceras genom additiv tillverkning och möjlighet att skapa olika typer av prestandaoptimerade gallerstrukturer. Dessutom finns andra relevanta moduler tillgängliga för ytterligare funktioner som simulering, PCB-design och modellbaserad definition,” skriver analytikern.

Relevanta moduler tillgängliga för ytterligare funktioner som simulering och sånt som PCB-design är starka sidor i NX-miljön. Med EDA Bridge kan man t ex definiera sina kretskort-egenskaper och komponentsimulerings-attribut. EDA-bryggan är ett praktiskt verktyg om man behöver tillämpa termiska egenskaper, effektprofiler och simuleringsstrategi för sitt PCB-kort och komponenter.

Sammantaget ger detta Siemens ett toppbetyg på innovationssidan: ”Siemens har uppnått toppbetyget i innovationsindex och presterat bra i tillväxtindex. Några av företagets unika egenskaper inkluderar de många tillägg som är tillgängliga för att utöka kapaciteten hos NX, dess huvudsakliga CAD-plattform,” summerar Frost & Sullivan sin utvärdering.

Cloud service icon with options and devices

CIMdata: Fullständig kompatibilitet
Som utlovat i ingressen ska kort titta på PLM-analytikern CIMdatas senaste s k ”Kommentar”, denna gång om Siemens NX-X, alltså SaaS och moln-versionen på CAD-sidan.
Inledningsvis summerar CIMdata bakgrunden så här:
”NX-X är en del av Siemens Designcenter, en mjukvarusvit som samlar sin portfölj av design- och ingenjörsprogramvara inklusive Solid Edge och NX i ett enhetligt erbjudande så att företag av alla storlekar kan designa och samarbeta med hjälp av den branschledande Parasolid-modellerings-kärnan. NX-X är tillgänglig omedelbart och kompletterar NX. Det här leveransalternativet ger mekaniska CAD-funktioner med fullständig datamodell-kompatibilitet – det vill säga att CAD-modellerna, ritningarna och andra data som produceras i var och en kan öppnas direkt och bearbetas utan migrering, uppdatering eller översättning av CAD-modellerna.”

”Ytterligare NX-X-funktioner på gång”
Detta sagt; vad tycker CIMdata om Siemens NX-X-upplägg? Så här konkluderar man saken:
”NX-X i en SaaS-leveransmiljö ger grundläggande fördelar, vilket gör att NX CAD kan användas i en flexibel SaaS-miljö. Kontinuumet av NX och NX-X ger en flexibel och skalbar CAD-distributionsmöjlighet för företags olika behov. Siemens har uppgett att NX-X kommer att fortsätta att expandera med ytterligare funktioner från Siemens-portföljen, såsom att elektrisk design integreras i NX-X SaaS-leveransmodellen.”

INTERKONTINENTALT SAMARBETE. Australiensiska flygplanstillverkaren Dovetail använder Siemens NX X för molnaktiverad CAD för att utveckla framdrivningssystem och motorer av team i Spanien och Australien.

Ett exempel på användning av NX-X som CIMdata refererar till är flygplanstillverkaren Dovetail. Med huvudkontor i Australien med verksamhet i Spanien, är Dovetail för närvarande det enda företaget i världen som konverterar Cessna 208s till noll-emission batteridrivning, och det enda företaget som designar en väteelektrisk eftermontering för Beechcraft King Air, det mest framgångsrika flygplanet i sin kategori. Men hur kommer NX-X in i bilden. CIMdata igen:
”NX-X hjälper Dovetail att utveckla dessa framdrivningssystem med hjälp av sömlösa samarbetsflöden mellan team baserade i Spanien och Australien. Även om mycket har förändrats i flygvärlden, har den grundläggande strukturen för ett flygplan inte förändrats mycket. Därför är det perfekt för affärs- och hållbarhetsfrågor att bygga om kapabla flygplan med en ny generation, nollutsläpps-drivlinor som tar ett betydande steg mot renare flygresor.”

I detta tar man hjälp av NX-X. Behovet av digitala mjukvaror har ökat i takt med hur framdrivnings-systemen designas. Lättillgängligheten i molnet, tillgängligheten över allt i världen underlättar och ökar samarbetet mellan designteamen i Australien och Spanien.
”Det är kärnan i Dovetails förmåga att leverera flygresor utan utsläpp, samtidigt som det gör det möjligt för flygplansoperatörer att minska driftskostnaderna med upp till 40 %,” säger David Doral, CEO för Dovetail Electric Aviation.

CIMdata rekommenderar att ta en titt på NX-X
NX-X kan distribueras till och är lämplig att användas av alla storlekar av organisationer. Token-licensmodellen ger en nivå av flexibilitet som är mycket övertygande för alla företag, men särskilt de som har behov av att hantera sina CAD-resurser mer effektivt.
”Värdet av NX-X för företag av alla storlekar är tydligt. Detta värde är monetärt, men visar sig också i bekvämlighet, flexibilitet och användningsfrihet. CIMdata rekommenderar att företag överväger Siemens lösningssvit när de utvärderar och väljer CAD-lösningar…”

I kommande artiklar ska vi titta på PTCs Creo CAD och Onshape (moln-baserad CAD), Dassault Systemes CATIA och SOLIDWORKS, samt Autodesks AutoCAD, Inventor och Fusion (molnplattformen).

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title