Annons

STARKT MOMENTUM: Siemens på väg att passera tvåmiljarders-vallen med PLM-lösningen Xcelerator som SaaS i molnet

Hemmelgarn lyfte på konferensen också fram hur en rad företag från globala industriledare till startups använder Siemens mjukvara för att skapa och utnyttja branschens mest omfattande digitala tvilling för att digitalt transformera och hantera globala utmaningar.

Grunden för detta är att bolaget sedan några år befinner sig i vad som skulle kunna beskrivas som ett teknologiskt stim, där man inte bara köpt och organiskt adderat en rad kapabiliteter till sin Xcelerator-portfölj (PLM-plattformen) utan framför allt som få andra i branschen integrerat funktionerna till en väl sammansvetsad och sömlös helhet. Xcelerator är kort sagt idag en av marknadens mest omfattande och integrerade portfölj av mjukvara, tjänster och en applikationsutvecklingsplattform designad för att hjälpa företag att skapa och utnyttja digitala tvillingar som en bas.

En visualisering av den digitala tråden och den digitala tvillingen på Lockheed Martin Aeronautics. Uppdragen som bolagets kunder utför är komplexa. Med den fortsatta utvecklingen av avancerad teknologi och användningen av data för att göra förutsägelser om komplexa system, siktar Lockheed Martin Aeronautics på att ta sig in i en unik position för att dra nytta av informationen över den digitala tråden via Xcelerator-portföljen. Det är där digitala tvillingar kommer in. ”Det är ingen ny idé”, säger USAs flygvapens chefsforskare Richard Joseph. ”Vad som har förändrats är den enorma mängden data som finns tillgänglig om de fysiska systemen och, ännu viktigare, den kraftigt ökade datorkraften som är tillgänglig för att köra digitala simuleringar.” Genom att dra full nytta av dessa digitala transformationsmöjligheter och behandla data som en strategisk tillgång kommer Lockheed-teamet att driva standardisering av den komplexa teknologin hos digitala tvillingar för att inte bara främja förståelsen över hela produktens livscykel, utan också möjliggöra interoperabilitet i hela branschen. Xcelerator-portföljen kommer att spela en nyckelroll i detta. Lockheed Martin F-35 Lightning II eller Joint Strike Fighter (JSF) och dess digitala tvilling på bilden ovan är ett femte generationens stridsflygplan, med stealth-teknik.

XaaS en avgörande faktor för Lockheed Martin
Med molnversionen av Xcelerator, XaaS har också portföljen blivit mer tillgänglig, skalbar och flexibel, med ett hyreserbjudande som drar fördel av molnteknologin för att tillhandahålla kraftfulla nya funktioner över hela Xcelerator-portföljen.
Bara som ett synnerligen intressant exempel på hur positivt XaaS tagit emot bland existerande och potentiella kunder kan nämnas att kapabiliteterna på molnområdet och via XaaS var en av de avgörande faktorerna som gjorde att världens ledande Aerospace & Defense-företag, Lockheed Martin, för de militära delarna (Aeronautics) av sitt produktframtagningsarbete valde att satsa på Xcelerator som huvudlösning i alla delar av utvecklings- och tillverkningsarbetet.
Siemens lyckades demonstrerar för Lockheed Martin Aeronautics (LHA) hur företaget effektivt kunde utnyttja leveranser av molntjänster.
– I ett exempel visade vi hur cykeltidsminskning kan förbättras genom att inte bara leverera en ny uppsättning digitala funktioner till ingenjören, utan även hastigheten där de nya förmågorna kommer i händerna på dem som designar, bygger och underhåller plattformen, berättade Dale Tutt, talesman för Siemens på Aerospce & Defense-området i en tidigare intervju (klicka på rubriken för att läsa hela Verdi Ogewells artikel med Dale på engineering.com: The Lockheed Martin Aeronautics Win: Integration is the Secret to Siemens’ Success in Aerospace & Defense).

Tutt fortsatte:
– XaaS spelar en avgörande roll för att möjliggöra den här typen av fördelar och möjliggör skalning av kapacitet över hela företaget eller inom ett specifikt program. När vi började föra den här diskussionen med LHA kunde vi inom molnmiljön visa hur snabbt vi kan ge dem nya lösningar och hur snabbt människor kan få fart på de nya lösningarna. Jag tror att många företag har fastnat i att detta är ett paradigm som är svårt att ta sig igenom och inser verkligen inte att vi i en molnmiljö som XaaS kan implementera lösningar snabbt, att de är enkla att konfigurera och att vi kan göra organisationen operativ mycket snabbare.
– Efter att ha varit med om flera av dessa migrationer tidigare, är min personliga erfarenhet att, ja, det kan vara svårt. Men det vi gjorde nu var att visa att det finns andra sätt att göra det här, sätt som verkligen kan hjälpa dig att gå igenom dessa processer mycket snabbare, summerade Tutt.  

STOR PLM-SATSNING. Världens femte största bilkoncern, sydkoreanska Hyundai KIA Motors (HKMC) har valt lösningar från Siemens Xcelerator för nästa generations PLM, och ersätter befintliga lösningar genom att byta från Dassault Systemes, CATIA (chassi, kaross, m m), PTCs Windchill (PDM) och Creo (drivline-CAD) till Siemens Digital Industries NX för CAD och till Siemens PLM-svit Teamcenter på PDM-sidan. Hyundai KIA Motors har jobbat i Dassault’s CATIA-miljö i närmare 40 år, inte minst på karosseri-design-sidan. Nu byter man ut CATIA V5 mot Siemens Digital Industries Softwares NX CAD.

Från Hyundai KIA till Nemo’s Garden
Men som sagt, det är inte bara inom. A&D-området man drar nytta av XaaS. Hemmelgarn konstaterade under MAC att över hela världen använder företag av alla storlekar lösningar från Xcelerator-portföljen för att lösa sina affärsutmaningar och skapa konkurrensfördelar. På MAC 2022 lyfte Siemens t ex fram hur den italienska startupen Nemo’s Garden och specialister på autonom havsdatainsamling, Saildrone, drar fördel av tillgängligheten för Xcelerator-as-a-Service för att höja sina utvecklingsinsatser och för att innovativa snabbare. Globala biltillverkare som Hyundai KIA och Daimler Truck har båda valt Siemens Xcelerator som plattform när de utforskar koldioxidneutrala framtider.
– När jag först såg Siemens digitala tvillingteknologi blev jag fascinerad. Nemo’s Garden är ett unikt system och vi måste anpassa oss till varje miljö där det ska installeras. Om du kan modellera den miljön virtuellt innan du börjar, du kan förutse utmaningarna och ta itu med dem på bästa sätt, säger Luca Gamberini, medgrundare, Nemo’s Garden, och fortsatte:
– Vi har sett fördelar med att förstå flödet av vatten runt formerna på våra biosfärer. Vi har en större förståelse för stresspunkterna på strukturen runt biosfärerna. Vi förstår också hur solstrålningens olika interaktioner, temperaturen och allt de fysiska faktorerna, agerar på växterna. Allt tack vare den digitala tvillingens förmåga att replikera vårt system.”

NX CAD på XaaS-plattformen
Siemens lägger som sagt också till sin design- och ingenjörsmjukvara NX till XaaS med nya NX X. Det är en paketerad lösning som kombinerar funktionerna hos Siemens NX-programvara, centraliserad lagringskapacitet och inbyggt samarbete levererat via branschledande värdpartners. Med NX X hanteras mjukvaruuppgraderingar, säkerhetskopiering och hårdvarukrav av Siemens och dess värdpartners, vilket säkerställer att mjukvaran är uppdaterad och körs på ledande hårdvara.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title