Annons

Siemens tar sats mot molnet med SaaS och PLM-portföljen Xcelerator som tjänst

Siemens har tagit upp saken i en blogg-post på sin hemsida. Det är Steve Hartman som diskuterar kring Xcelerator Cloud och bakgrunden till erbjudandet om SaaS. Så här skriver Hartman:
”En innovatör får egentligen aldrig slut på idéer: Möjligheterna till förändring i denna nya lättillgängliga mjukvaruvärld är oändliga. Innovatörer behöver leverantörer och partners, och de behöver ett team för att arbeta sammanhållet i ett ekosystem som främjar samarbete. Dessa företag, från de minsta nystartade till de största, måste vara tillräckligt flexibla för att kunna anpassa sig till varje beställning. Man måste ha en lösning som kan fungera och möta varje kunds behov och inte tvingas till att använda en samling tjänster och lösningar där man bara utnyttjar en handfull erbjudandena.”

När det gäller Siemens SaaS industriappar får man i Xceleratorportföljen tillgång till
en rad flexibla, specialbyggda, molninbyggda applikationer – var som helst och när som helst. Små och medelstora företag kan nu skala upp, samarbeta och öka produktiviteten i alla team, leverantörer och kunder med lättanvänd molntillverkningsprogramvara för de mest grundläggande till komplexa molntekniska lösningarna.

Föreställ dig i detta läge att företaget är lika tillgängligt för alla sina existerande och potentiella leverantörer, leverantörer, partners och kunder. Tänk dig en lösning där alla dina ingenjörer arbetar samtidigt med nästa produktlansering – oavsett om det är du som är produktdesigner, simuleringsingenjör eller dataanalytiker. ”Är det här företaget du,” undrar Hartman och kommer fram till poängen:
Med introduktionen av Xcelerator Cloud och SaaS-uppställningen av mjukvarukapabiliteterna i portföljen möjliggörs i ett slag ovan omtalade flexibilitet och tillgänglighet på de flesta tänkbara mjukvaror som behövs i modern produktframtagning.

VAD FÖRETAG
BEHÖVER FÖR ATT LYCKAS
Vad digital transformation är blir alltid vanskligt att definiera på ett sätt som täcker alla möjliga alternativ. Det blir svårt helt enkelt för att inget enskilt företag är som alla andra, och därför är behoven olika i samband med digital transformation. När det gäller design, eller konstruktion om man vill, och utveckling av produkter och processer, optimering och till och med företagskultur har Hartman och Siemens trots allt tagit fram tre krav som om de uppfylls hjälper företag att nå framgångsrika teknikuppställningar – vilka då?

  1. En kapabeldigital tvilling.
    ”Att kombinera den verkliga världen och den digitala världen handlar om hur tillverkare kommer att minska risken, påskynda utvecklingstiderna och få sina produkter till marknaden snabbare,” skriver Hartman och tillägger att den digitala tvillingen kan hjälpa tillverkare att skapa en realtidsoptimerad produktframtagningsloop och dela de förändringar som följer av denna inom sitt ekosystem. Och dessutom få feedback.

Han hävdar vidare att en digital tvilling kan riva ner silos och låta flera tekniska domäner arbeta tillsammans, simulera produkten och göra uppdateringar och ändringar i realtid via ett säkert nätverk.
”Detta samarbete minskar inte bara produktutvecklingstiden utan hjälper till att upptäcka problem tidigt i processen när problemen är enklare och mer kostnadseffektiva att åtgärda.”
Till saken hör förstås att man med Xcelerator Cloud får möjlighet att skapa och använda omfattande digitala tvillingar, oavsett företagsstorlek:
”Alla kommer att dra nytta av förbättrade möjligheter för design, tillverkning av programvara och IoT-lösningar samtidigt som de säkerställer ett säkert, formellt och ad-hoc-samarbete.”

En digital tvilling kan riva ner silos och låta flera tekniska domäner arbeta tillsammans, simulera produkten och göra uppdateringar och ändringar i realtid via ett säkert nätverk.
  1. Anpassningsbara/personliga lösningar.
    Hur kan detta se ut. Skribenten exemplifierar med företaget Surf Loch, ett bolag med åtta anställda, som använder digital- och automationsteknik för att revolutionera surfbranschen. Man designar vågsystem för surfare i en vågpool och har i detta diametralt skilda förutsättningar jämfört med en toppbiltillverkare med hundratusentals anställda, otaliga leverantörer och fabriker över hela världen. Var och en kräver den lösning som bäst uppfyller deras behov.

Att vara anpassningsbar är mer än att bara förändras med tiden, det är förmågan att möta anpassningskrav, lokala föreskrifter och se till att leverantörernas design uppfyller dina standarder och gynnar dina kunder. Anpassning innebär att man får tillgång till programvaran och tjänsterna för specifika behov och inte använder en handfull lösningar samtidigt som man betalar för en stor portion programvara som inte behövs. ”SaaS,” hävdar Hartmann, ”låter dagens företag få tillgång till de verktyg de behöver när de behöver det. Det möjliggör tekniska möjligheter på begäran.” Bland implikationerna av detta finns t ex ett behov av lågkod-lösningar (som Siemens Mendix) och plattformskompatibilitet som gör att även de med liten eller ingen teknisk erfarenhet kan hjälpa till att omvandla företaget till ett digitalt företag.

  1. Ett öppet ekosystem.
    Vad händer när man öppnar dörren för ett samarbete? Bland annat innebär det nya samarbetsnivåer. Denna tillgänglighetsnivå finns i Siemens-miljöerna och betyder att man kan samla sina team kring en enda ”sanningskälla” och utnyttja högpresterande datorer var som helst och när som helst.
    ”Ingenjörer kan designa tillsammans i ett säkert nätverk, så att alla arbetar med de senaste versionerna, oavsett teknikdomän, fysisk plats eller enhet. Denna användarvänlighet planterar fröna till ingenjörer fria att innovera och att vara kreativa. Genom att bryta ned silor kommer tekniska domäner att fungera sammanhållet, spara pengar och leverera bättre prestanda.”

Tänk dig att du är en stor apparattillverkare, som utvecklar en ny diskmaskin. Designingenjören hanterar stil och funktionalitet och samarbetar över molnet med designern, som arbetar med en annan ingenjör för att simulera prestanda.
Ett öppet ekosystem låter dem ge feedback i realtid om de senaste revideringarna.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title