Annons

SIMULERING & ANALYS: De viktigaste förbättringarna i nya COMSOL Multiphysics 6.1

Men vi ska börja med att peka ut en kärnfunktionalitet som ger COMSOLs Multiphysics-lösning en användbarhetsmässigt spetsigare position än de flesta av konkurrenterna. Det handlar om kapaciteten att skapa godtyckliga multifysik-kopplingar. Dett betyder att vissa multifysik-lösningar är bättre än andra på att reflektera den verkliga världens interaktioner. COMSOLs, Ed Fontes, hävdade i en tidigare PLM&ERP News-intervju att företagets lösning är unik i detta. Genom att användaren kan formulera en godtycklig multifysikkoppling kan programmet generera en fullt kopplad matematisk modell (en PDE, Partiell Differential Ekvation).
Först när detta är klart diskretiseras PDEerna med finita element och differenser för att sedan generera en numerisk modell.
– Vårt inbyggda bibliotek av PDEer, som representerar de fysiska lagarna, kan inte bara kopplas godtyckligt utan kan också kombineras med användarens egna PDEer. När de numeriska modellerna sedan skapas automatiskt, gör COMSOL ingen skillnad mellan inbyggd och användar-PDE, förklarade Fontes och tillade att konkurrenterna alltid har underliggande numeriska modeller som grund, d v s, de kan inte i samma utsträckning anpassas till godtycklig multifysik.
– Det är inte heller möjligt att formulera egna godtyckliga PDEer, när den underliggande numeriska modellen saknar denna flexibilitet, sa COMSOLS utvecklingschef.

Detta sagt ska vi titta på konkreta förbättringar i Multiphysics 6.1, så här ser de viktigaste förbättringarna ut:

Strömnings- och strukturmekaniska simuleringar
Den här versionen har stora uppgraderingar av produkterna för simulering av strömnings- (CFD – Computational Fluid Dynamics) och strukturmekanik. CFD Module inkluderar nu avancerat turbulent flöde med ”detached eddy simulation” (DES). Detta ger samma noggrannhet som för ”large eddy simulation” (LES) med avsevärt mindre krav på datorkraft. En ny och snabb metod för mekanisk kontakt ingår i Structural Mechanics Module och MEMS Module. Den introducerar ny funktionalitet för solider, skal och membran med fullt stöd för självkontakt. Det finns en ny metod för att beskriva material till tunna strukturer som gör det lättare att analysera packningar, limskikt och ytbeläggningar

Strukturanalys i version 6.1 med den nya metoden för mekanisk kontakt. Visualiseringen visar spänningen och deformationen i de två metallrören.

Design av givare för ljudprodukter
Version 6.1 utökar ytterligare programvarans möjligheter för modellering av högtalare och mikrofoner i hemelektronik med ytterligare funktionalitet för mikroakustik. ”Vi har en stor och växande grupp av användare bland ledande utvecklare av ljudteknologi. De använder vår mjukvara för att analysera allt från högtalare i smarta telefoner till hörsnäckor och hörapparater. Funktionaliteten i den här releasen kompletterar simuleringsmiljön i Acoustics Module med analys av elektrovibroakustik för mikrogivare och mikroakustiska system, säger Mads Herring Jensen, teknikansvarig för akustikprodukter på COMSOL.

En visualisering av strålningsintensiteten från en mikrohögtalare i en smartphone. Denna simulering använder den nya funktionaliteten för termoviskös akustik som finns i version 6.1.

Analysverktyg för fordonselektrifiering
COMSOL fortsätter att tillhandahålla kraftfulla simuleringsverktyg för ingenjörer som arbetar med elektrifiering av fordon. Användare av Battery Design Module kan nu bland annat skapa modeller för termisk rusning för att kunna bedöma batteriets tillförlitlighet och säkerhet.
– Jag är stolt över vårt nya användargränssnitt för batteripaket, säger Henrik Ekström, tekniskt ansvarig för elektrokemi på COMSOL. Det kommer att vara mycket användbart för batteriutvecklare som är intresserade av laddnings- och urladdningsdynamik och simuleringar av värmeregleringssystem för batteripack.
AC/DC Module innehåller ny funktionalitet för snabb layout av motorlindningar och magnetmatriser för ett smidigt arbetsflöde inom design och analys av elmotorer.

En elektromagnetisk simulering av en elmotor. Den nya funktionaliteten i version 6.1 gör arbetsflödet för analys av elmotorer snabbt och exakt.

Ytterligare höjdpunkter

  • Versionskontroll av rapporter och CAD-assemblies i Model Manager
  • Automatisk förenkling av importerade ECAD-layouter för snabbare mesh och lösning
  • Topologioptimering med tillverkningsregler för fräsning
  • Flerdimensionell interpolation och kvantifiering av omvänd osäkerhetsskattning
  • Magnetohydrodynamisk simulering med ett bibliotek av flytande metaller
  • Flödesmätaranalys som innefattar kopplade piezoelektriska, strukturella, akustik- och vätskeflödeseffekter
  • Simulering av akustisk streaming där ultraljud inducerar vätskerörelse
  • Analys av bränslecellsprestanda som inkluderar effekter av bränsleföroreningar
  • Simulering av elektrostatisk urladdning (ESD) och förutsägelse av skador framkallade av blixtar på elektroniska komponenter
  • Termisk analys av satelliter i omloppsbana

6.1 finns tillgänglig nu för nedladdning
COMSOL Multiphysics, COMSOL Server, och COMSOL Compiler finns för följande operativsystem: Windows, Linux och macOS.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title