Annons

Självkörande bilar: Svenska Zenuity växer i hela världen

Sedan de skapades under 2016 har svenska Zenuity vuxit extremt snabbt. Bolaget har på kort tid blivit en av de ledande utvecklarnae av mjukvara för självkörande bilar (Autonomous Driving, AD) och förarassisterande teknik (ADAS, Advanced Driver Assist Systems). Och företagets system fortsätter att skapa tillväxt och expansion: Nu etablerar Zenuity en så kallad Tech Hub i Silicon Valley, där jakten på världens främsta medarbetare fortsätter.

En ny kollega om dagen – så har vardagen sett ut under första året hos Zenuity, utvecklingsföretaget som nu vuxit till dryga 600 medarbetare – dubbla storleken sedan starten. Tillväxten sker inte bara vid största kontoret i Göteborg utan också vid filialerna i München, Detroit, Shanghai och nu också i Santa Clara, Kalifornien.

Delar lokaler med Ericsson. I Santa Clara, i hjärtat av Silicon Valley, delar Zenuity lokaler med samarbetspartnern Ericsson. Santa Clara är känt för sina många utvecklingsföretag inom Automotive och Telecom vilket öppnar för fler och större samarbeten över tid, med såväl etablerade som nya partners.

Chef för den nya Tech Huben i Silicon Valley är Martta Lystila, med ett förflutet inom högteknologisk innovation hos företag som Nokia, VMWare och senast från ett företag inom Car Multimedia. Zenuitys Martta Lystila känner också väl till utmaningarna i branschen och bidrar också med ett omfattande eget nätverk.
– Vi erbjuder en perfekt kombination av spännande teknik, fantastiska människor och en unik företagskultur, säger hon och tillägger: ”Inledningsvis blir vi på det nya kontoret ett litet tajt team om högst ett tiotal personer. Utöver att söka nya samarbeten och intressant talang kommer vi att fokusera på så kallad ’technology scouting’ – att ta reda på vad som är på gång och nytt och hett.”

Rötter i Volvo Cars och Autoliv. Det är viljan att förverkliga visionen om självkörande bilar som driver den snabba tillväxten. Zenuity är en renodlad mjukvaruutvecklare som har sina rötter i de mest innovationsdrivna delarna av Volvo Cars och Autoliv (numera Veoneer), varifrån såväl nyckelkompetens som kapital och patent överfördes i april förra året. Zenuity verkar dock på marknaden som ett helt fristående bolag vilket innebär att man utvecklar och säljer system, via Veoneer, till biltillverkare världen över.

Hög energi, engagemang och passion har snabbt satt Zenuity på kartan och mer än 100 spontanansökningar kommer in varje vecka. Många vill arbeta i Zenuitys så kallade självstyrande team, där nya arbetsmodeller och modulbaserade lösningar snabbt har etablerat bolaget som en ledande aktör både när det gäller AD (Autonomous Driving, system för självkörande bilar) och ADAS (Advanced Driver Assist Systems, förarassisterande teknik).

Många kompetenser efterfrågas. Kompetenserna som krävs för att jobba i bolaget är mångfacetterade. Allt från utvecklingsingenjörer, IT-strateger och matematiker till algoritmexperter och specialister inom artificiell intelligens efterfrågas, liksom forskare inom en rad områden. De många spontanansökningarna till trots, finns fortfarande ett antal intressanta och högspecialiserade öppningar att fylla.

Ytterligare cirka 100 personer förväntas få jobb hos Zenuity under återstoden av 2018. Zenuity har redan över 600 medarbetare vid kontor i Sverige, Tyskland, USA och Kina.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title