Annons

Skanska ”drömmer stort” om nya digitaliseringsplattformen och Decerno är med på tåget

Addnodekoncernens dotterbolag Decerno är ingen nykomlig i IT- och PLM-branschen. Under drygt 30 år har bolaget drivit hundratals uppdrag på digitaliseringsområdet och är i dagsläget framför allt känt som specialist på Sitecore och Episerver.
Nyligen fick man in ett riktigt prestigeuppdrag: Decerno är utvald som leverantör för utveckling av den nya plattformen för Skanskas framtida ledningssystem. Byggjätten vill effektivisera sin produktion och ett projekt, kallat ”Dream Big”, ska ta bolaget mot målet att ta fram en helt ny och skräddarsydd plattform som gör digitala arbetsmetoder och verktyg till en naturlig del av vardagen för Skanskas anställda.

Till detta kommer alltså Decerno att leverera alla utvecklingstjänster i projektet. Initialt med utgångspunkt från ett åtagande där man etablerar ett korsfunktionellt utvecklingsteam. Utvecklingen kommer att bedrivas enligt agila principer där man arbetar tillsammans med Skanskas projektteam som löpande prioriterar och styr utvecklingen.

Tog fram fullvärdig prototyp. Decerno blev som ett av 30-talet bolag inbjudna att delta i en designsprint under sommaren 2018. Till designsprinten bjöd Skanska in riktigt stora bolag som Apple, Google och Microsoft för att generera idéer. Men också flera mindre innovationsföretag fanns på gästlistan. Utifrån de koncept som togs fram valdes ett antal bolag ut som under hösten fick fortsatt möjlighet att utveckla sina idéer. Som ett av de utvalda bolagen, arbetade Decerno vidare med de koncept man tagit fram under designsprinten och utvecklade sitt koncept till en fullvärdig prototyp som på ett trovärdigt och nyskapande sätt visade hur många aspekter av Skanskas plattform för ett framtida ledningssystem skulle kunna realiseras.

Ny kunskap och nya idéer. Målet med Dream Big är tydligt: Skanskas produktion ska bli effektivare. Sofia Skoglösa är utvecklingschef på Skanska och förklarar värdet av att ta in en extern utvecklingspart som Decerno i arbetet.
– Vi är ödmjuka och inser att vi inte sitter på den här kunskapen. Och vi kanske inte ska sitta på den heller när det finns andra bolag som gör det. Skanska Dream Big handlar om att öppna upp och ta hjälp och få nya kunskaper och idéer. Vi blir bättre tillsammans, konstaterar Skoglösa.

Fredrik Lundin, chef på Decernos designstudio, tillägger apropå detta:
– Våra medarbetare på designstudion har verkligen visat framfötterna. Att bli utvalda i denna tuffa konkurrens är verkligen ett starkt betyg för våra medarbetare som varit med i processen och utformat alla innovativa och kreativa koncept fram till detta steg.


Högprofilerat projekt. – Det känns oerhört roligt att efter ett halvårs koncept- och prototyparbete vara en av de två leverantörer som fått förtroendet av Skanska. Dream Big är verkligen ett högprofilprojekt där vi kommer att få använda hela vår stora bredd med djuplodande kunskaper inom komplexa systemintegrationer och systemarkitektur såväl som webbutveckling, UX och grafisk design, säger Fabian Lyman, vice VD på Decerno.
Dream Big-projektet startade för Decernos del officiellt den 5 februari.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title