Annons

Breaking News: SOLIDWORKS-grundaren Jon Hirschtick säljer CAD-lösningen Onshape till PTC för 4,5 miljarder kronor

Klart är också att Onshape ännu inte är någon stor lösning sett till antalet användare. Det handlar om drygt 5 000 kommersiella användare. Den senare gruppen är alltså de som betalar hyra, prenumererar, på de intäktsgenererande ”proffsvarianterna” av Onshape i molnet.
Vid sidan av denna grupp finns också en betydligt större bas av användare som utnyttjar Onshapes kostnadsfria instegsmodell, som präglas av mindre omfattande möjligheter i att utnyttja alla mjukvarans kapabiliteter, inkluderat sånt som delningsmöjligheter, PDM och simulering.

PTC-chefen, Jim Heppelmann, menar att SaaS-modellen på CAD- och PLM-marknaden snabbt kommer att utvecklas mot att bli branschens bästa praxis i dessa och de flesta andra programdomäner. Han påpekar vidare att SaaS-modellen för kunderna möjliggör snabbare arbete, förbättrat samarbete och innovation, med lägre kostnader och utan en IT-infrastruktur att administrera och underhålla.

Än så länge en förlustaffär, men med god potential
När PLM&ERP News intervjuade Hirschtick för ett par år sedan konstaterade han att man behövde ca 10 000 kommersiella användare för att verksamheten skulle gå runt. Detta har man sålunda i dagsläget inte nått, varför det pris, 4,5 miljarder, som Heppelmann betalar för lösningen, kan tyckas tämligen högt. Å andra sidan menar PTC-chefen att detta koncept har framtiden för sig med gigantisk potential, vilket gör att beloppets storlek trots allt kan vara motiverat.
Tilläggas kan i sammanhanget att PTC – som en gång i tiden skapade och sålde världens första parametriskt uppbyggda lösning, Pro/ENGINEER – också köpt CAD-mjukvara tidigare. Minns den s k direktediteringsteknologin som man tog in i sin arsenal med förvärvet av CoCreate för många år sedan.

Men när det nu gäller Onshape pekar PTC i pressmaterial på att lösningen, ”är den första produktutvecklingsplattformen byggd på ’Software-as-a-Service’ (SaaS), som förenar robust datorstödd design (CAD) med kraftfulla datahanterings- och samarbetsverktyg (PDM).”
Man uttrycker också en förväntan att detta köp ska, ”påskynda PTCs förmåga att locka till sig nya kunder med ett SaaS-baserat produktutbud och positionera företaget för att dra nytta av den oundvikliga branschövergången till SaaS.”

Jon Hirschtick tillsammans med förre SOLIDWORKS-chefen, John McEleny, som är medgrundare till Onshape.

Har lockat till sig när 1,5 miljarder i riskkapital
Onshape, som har Boston som sitt huvudsäte, grundades 2012. De namn som förekommer i bolagets grundarskara är alla välbekanta för SOLIDWORKS-användarna. I stort sett har Hirschtick också allmänt personellt fått med sig en rad av sina tidigare SW-medarbetare till sitt nya projekt. Men bolagets grundare är trion Jon Hirschtick, John McEleney och Dave Corcoran, alla tekniska uppfinnare och tidigare chefer i SOLIDWORKS.
Hirschtick har också i de initiala faserna lyckats locka till sig ett stort investeringskapital och man har till Onshape säkrat mer än 150 miljoner dollar i finansiering från ledande riskkapitalföretag.
Som framgår av ovanstående har företagets programvara erbjudits i en SaaS-modell, vilket gör det tillgängligt från alla uppkopplade platser eller enheter och eliminerar behovet av dyr hårdvara, mjukvaruinstallation och administrativ personal att underhålla.
Inom ramen för trenden med distribuerade och mobila utvecklingsteam av designers, ingenjörer och andra som kan dra nytta av produktens molnkaraktär, gör Hirschticks lösning att de kan vässa samarbetet och dramatiskt minska tiden som krävs för att ta fram nya produkter – samtidigt som de håller sig uppdaterade med den senaste programvaran.
– Vi på PTC har fått rykte om oss att framgångsrika i att ta fram innovativa mjukvarulösningar som driver företagens tillväxt, säger Jim Heppelmann. Med utgångspunkt i den starka drivkraft vi har med våra CAD- och PLM-plattformar ser vi att framtiden till stora delar kommer att vara buren av SaaS-koncept. Dagens affär kommer att stödja vår tillväxt i detta område.

”Ett logiskt steg för PTC”
Man kan vidare konstatera att detta förvärv är ett logiskt nästa steg i PTCs övergripande affärsmodell, vars första del var företagets övergång till abonnemangslicenser, som slutfördes i januari 2019.
– Jag menar, säger Heppelmann, att SaaS-modellen på CAD- och PLM-marknaden snabbt kommer att utvecklas mot att bli branschens bästa praxis i dessa och de flesta andra programdomäner.
Han påpekar vidare att SaaS-modellen för kunderna möjliggör snabbare arbete, förbättrat samarbete och innovation, med lägre kostnader och utan en IT-infrastruktur att administrera och underhålla. Men även för programutvecklaren finns det goda följder för verksamheten:
– Ja, SaaS-modellen har visat sig generera en mer stabil och förutsägbar intäktsström, fortsätter Heppelmann. Vi noterar också att den ökar kundlojaliteten.
PTC-basen tillägger att Onshape kommer att fungera som en affärsenhet inom PTC, med nuvarande ledning, som rapporterar direkt till Jim Heppelmann.
– Jag är mycket nöjd med att ha fått över ett så talangfullt team av tekniska och skickliga affärsledare till vårt företag och ser fram emot att ta vår verksamhet till nästa tillväxtnivå, säger Heppelmann.

– Jag är mycket nöjd med att ha fått över ett så talangfullt team av tekniska och affärsskickliga ledare till vårt företag och ser fram emot att ta vår verksamhet till nästa tillväxtnivå, säger Heppelmann.

Hirschtick: ”Vi delar PTCs vision”
– På Onshape delar vi PTCs vision för att hjälpa organisationer att förändra hur de utvecklar produkter, säger Jon Hirschtick. Vi och PTC tror att produktutvecklingsindustrin närmar sig ”tippunkten” för SaaS. Attraktionskraften i denna typ av erbjudande kommer att i allt större omfattning att innebära en övergång i utnyttjandet av CAD- och datahanteringsverktyg till SaaS. Denna modell kommer att förbättra deras konkurrenskraft.
CAD i molnet har många poänger, fortsätter han.
– För det första är detta den enda fullt ut molnbaserade CAD-mjukvaran. Självklart betyder också molnplattformen att den är mer kostnadseffektiv än traditionella lösningar, liksom att det där med uppgraderingar helt försvinner. Vi släpper kontinuerlig och i en jämn ström nya uppdateringar med korta mellanrum. Det för med sig att alla användare direkt – i samma sekund som den nya releasen släpps – jobbar med samma version; den senaste. Konstruktörer och designers kan med Onshape jobba tillsammans i sina team via webbrowsers, smartphones eller surfplattor.

Byggt på Amazons moln
”Ideologiskt”, om uttrycket tillåts, är affärsmodellen fokuserad på att leverera det man gör bra, och det man gör bra är framförallt att producera ett lättillgängligt, habilt CAD-verktyg med diverse tangerande funktioner. När det gäller sånt man inte gör lika bra så samarbetar man med likasinnade företag för att få till sekundära tjänster som FEA (Finita Element Analysis), rendering och andra verktyg som behövs i appbutiken.
Man har för sin moln-CAD-lösning lagt upp en modern databasarkitektur, ett lika modernt API och tillfört integrerad produktdatahantering; allt byggt på AWS-moln (Amazon Web Services) och man är i detta väl positionerat för att klara de senaste trenderna inom produktutveckling (digitalisering, analys, styrning, etc).

Exempel på Onshapes gränssnitt.

Både direkt- och parametrisk editering
När det gäller konstruktionsarbetet erbjuder Onshape en kombination av direkt- och parametrisk modellering i CAD, upplagt i ett enda geometriskt system som tar modellen genom hela konstruktionsprocessen, från koncept- och detaljdesign till produktionsdokumentation. 3D-direktmodelleringsfunktionerna, dess gren- och sammanslagningsfunktion och dess realtidsupplägg gör det lätt för användarna att arbeta tillsammans i ett dokument.
Men det finns mer: Onshape erbjuder också en ny typ av datahantering – inbyggd i CAD-systemet och med transparent leverans i molnet. Det här är ett framsteg, även om Solid Edge från Siemens PLM var tidigare ute med att erbjuda inbyggd PDM. Men generellt är det så att PDM under lång tid betraktats som en ”add on-lösning”.
Onshape verkar ha tänkt tvärtom och, ”faktiskt byggt upp ett CAD-system kring PDM snarare än att följa den traditionella vägen”, som PLM-bloggaren Oleg Shilovitsky uttrycker saken.
Klart är i alla fall att datahantering blir allt viktigare för tillverkningsföretag varför ny hanteringsteknik av produktdata är synnerligen intressant.
Vi kan också konstatera att Onshape, faktiskt tillsammans med Dassault Systemes, är det enda bolaget som bygger sin databasmodell på ett aggregat system, istället för det överlägset vanligaste: en filbaserad lösning.

Vad kostar Onshape att använda?
Onshape erbjuder allt ifrån gratislösningar till professionella upplägg med utbyggda funktionella kapabiliteter. Båda varianterna, gratis och betald, ger tillgång till full funktionalitet, men den kostnadsfria lösningen har gränser för datalagring och även för antalet dokument som en användare kan komma åt när som helst. Fördelen med gratisnivån är att den gör det enkelt för de som vill att dela arbeten i kollaborativa upplägg. Lite som andra företags viewerlösningar, fast mer kapabla än att bara erbjuda de som exempelvis är partners i produktutvecklingsarbetet möjlighet att titta på, vrida och vända och zooma för att kunna ha synpunkter på 3D-modeller och ritningar.

Simulering i Onshapemiljön.
  • Vill man ha ett verktyg att arbeta lite bredare i väljer man STANDARD-lösningen, som kostar 1 500 dollar om året, eller 125 dollar i månaden motsvarande ungefär 1 200 kronor i månaden. Kostnaden debiteras årligt.
    För detta får man, förutom en utmärkt CAD-lösning, följande:
    – Part- & assembly modellering
    – Ritningskapabiliteter
    – En lösning som funkar på webben och mobilt
    – On-demand utbildning/träning
    – Teknisk support tillgänglig i direktkommunikation
  • För den som vill ha Onshapes avancerade lösningspaket, PROFESSIONAL, stiger priset till 2 100 dollar om året, eller 175 dollar i månaden, motsvarande ca 1700 kronor (beroende på aktuell valutakurs).
    Förutom CAD-lösningen får man då också en komplett datamanagementlösning och följande:
    – Part- & assembly modellering
    – Ritningslösning
    – En lösning som funkar på webben och mobilt
    – On-demand utbildning/träning
    – Prioriterad teknisk support
    – Som sagt också data management
    – En lösning för formell releasehantering
    – Arbetsflödeslösning för godkännande och en notifieringslösning
    – Administrativa verktyg anpassat för företagsnivå
    Inget att installera, inga licensnycklar, inga servicepack…
    Men molnet och browserlösningen är som sagt en stor poäng. Det gör plattformen tillgänglig överallt och på alla moderna enheter som mobiler, paddor och annat. Man behöver förstås inte heller ladda ner någonting, installera något eller fundera över licensnycklar eller servicepack. I molnet, på webben, är alltid den senaste versionen tillgänglig och alltid kompatibel. Man behöver inte ägna tiden åt filhantering eller PDM-problematik.
  • – Check-in, check-out och IT-overhead, som följer med den gamla tidens PDM-system, är historia. OnShapes delning, collaboration och kontrollkapabiliteter är, vågar jag påstå, faktiskt rent revolutionära, säger Jon Hirschtick. Det är väldigt enkelt att dela dokument med leverantörer och partners, liksom att detta med datahantering inte längre är någon huvudvärk. Man sparar dessutom lokalt lagringsutrymme och backup-behoven försvinner. Inga flera borttappade filer eller brutna länkar.

    Konklusion: Kan OnShape bli verktyget som gör skillnad?
    Slutligen kan man fundera kring hur ett verktyg som Jon Hirschticks Onshape kan göra skillnad. Lättillgängligheten, enkelheten att arbeta i lösningen, realtidsfunktionaliteten, den kontinuerligt uppdaterade versionshanteringen … det finns onekligen en del som talar för att detta kan växa till sig ordentligt.
    Märkligt nog är också marknaden för professionella mekanik-CAD-system i 3D faktiskt mindre än man kan tro. Enligt analytikern Ora Research finns det i dagsläget globalt mellan 10 och 15 miljoner ingenjörer som skulle kunna ha nytta av en 3D CAD mekaniklösning.
    Ändå lär antalet kommersiella proffssäten bara ligga strax över en miljon. Orsak: Istället för att göra det själva använder sig många ingenjörer av andra i organisationerna, som är 3D CAD-kunniga när det gäller att hantera en design, för arbetet.
    Med en lättillgänglig och lätthanterad lösning a la SaaS är bland annat av detta skäl potentialen synnerligen stor.

    Men de 5 000 betalande användare man har i dagsläget motiverar knappast priset på 470 miljoner dollar (4,5 miljarder kronor). Gissningsvis går en hel del av pengarna åt till att lösa ut de 144 miljoner dollar som satsats av riskkapitalbolagen, Andreessen Horowitz (80 miljoner dollar) och North Bridge, NEA och Commonwealth Capital Partners (64 miljoner). Och att göra bolaget skuldfritt. Det kan t o m vara så att Hirschtick var tvungen att sälja Onshape för att riskkapitalbolagens tidigare satsade pengar var på väg att sina.
    Detta sagt, är ändå poängen SaaS-kapabiliteten som Heppelmann och Co får på köpet. Man får visserligen, som sagt, inga större kundvolymer att tala om, men är det någon som kan få kommersiell fart i detta projekt så är det just Heppelmann och hans PTC.
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title