Annons

ERP & CRM: Storaffär i Microsoftsfären när Orango och eCraft går ihop med Fellowmind

Att vara stor och stark har sin betydelse på affärssystemsidan som på så många andra områden. Inte minst i skenet av de stora strukturella förändringar som är igång sedan några år; digitaliseringen, automatisering, ”intelligensiseringen” och hur överraskande det än kan tyckas – den tilltagande överflyttningen av affärssystemen till molnet. Det senare har under många år varit ett centralt budskap, men de stora aktörernas retorik till trots är det inte förrän under det senaste året det tagit verklig fart.
Jätten Microsofts huvudbudskap under eventet EMEA Directions för en tid sedan var, ”det är NU molnet händer”, signalerar för många av branschen spelare, VARs och IVS’ inluderade, att ska man vara med när den stora migrationsströmmen till molnet nu tagit fart gäller det att förse sig med resurserna som krävs att hantera kundernas behov när det hela tar rejäl fart.
Se där en bakgrund till dagens besked från Fellowmind, Orango och eCraft, att man med stöd av kapital från investeraren, FSN Capital, går ihop för att bygga en, ”ledande europeisk plattform inom Microsoft Business Application och Digital Workplace.”
Sammanslagningen innebär att de tidigare medlemmarna i Fellowmind - holländska CRM Partners, Pulse och AXtension, tyska CRM Partners och svenska Endeavor - nu får sällskap av Orango och eCraft.

Den nya plattformen kommer att bygga vidare på Fellowminds varumärke och med de tre bolagens gemensamma ”ideologiska” vision där den individuella medarbetaren befinner sig i centrum och med målet att hjälpa kunderna i sin digitala transformation.
Emiel Putman, VD för Fellowmind, säger att man har märkt av en ökad efterfrågan bland kunderna kring en mer integrerad approach till sin digitala transformation.

”Det är först nu molnet verkligen börjar hända”
Detta stämmer väl överens med Microsofts syn på saken, som den presenterades under bolagets senaste europeiska EMEA Directions event. I viss mån har onekligen en överströmning mot molnet varit på gång under flera år, absolut. Men den stora migrationsströmmen har börjat nu, under det senaste året. Samtidigt finns på ERP-arenan en viss tröghet, även om den inte är lika seg som den har varit på PLM-sidan. Men parallellerna finns där; löptiden som krävs för att transformera är längre än man kan vara benägen att tro att döma av retoriken, inte bara från Microsoft, utan alla de stora spelarna med SAP, Oracle och andra.
Men det är alltså först på senare tid ”molnet verkligen händer.” Naturligtvis har det talats om länge i de europeiska företagen om detta, men den verkliga effekten har ännu inte börjat komma förrän nu.

Det finns flera orsaker till att detta inte sker mer brett och snabbare, men bland annat är det en fråga om resurser och kapacitet. Många Microsoft-partners har helt enkelt haft svårt att ta på sig fler större implementeringsprojekt än de som för närvarande pågår, trots behovet. Detta kan i sin tur bero på att vissa Value Added Resellers (VARs) har haft svårt att anpassa sig tillräckligt snabbt och att ett växande antal människor inser att de måste arbeta med integrationer och Independent Software Vendors (ISVs). Transformationen till molnet är en komplicerad process som måste planeras noggrant och kompetenta resurser måste finnas nära till hands. Om inte kommer implementeringen av molnlösningar att ta längre tid än väntat.

Tar sikte på att bli 2 500 anställda i gruppen
Allmänt kan noteras att Orango är en av Sveriges främsta specialister på affärssystemet Microsoft Dynamics 365 och man har idag medarbetare på sju orter i Sverige.
När det gäller eCraft är det en ledande leverantör av Microsoft Dynamics på den finska marknaden med 290 medarbetare fördelade på sex kontor.
Klart är också att alla företag inom gruppen fortsätter arbeta under sina egna namn och varumärken vid sidan av sitt medlemskap i Fellowmind.
Den nya konstellationen gör att Fellowmind nu har 1 000 anställda i fyra europeiska länder och en total omsättning på 125 miljoner euro.
Genom FSN Capital kommer den fortsatta planen att växa genom förvärv att intensifieras och den strategiska visionen är att under de kommande fem åren skapa en plattform med fokus på Microsoft Business Applications och Digital Workplace som ska stödjas av en arbetsstyrka på 2 500 personer.

FSN tror på en förstärkningseffekt
när fler kompetenser kommer ihop
Varför satsar FSN Capital på den här konstellationen? Marcus Egelstig på FSN konstaterar självklart att man tror starkt på att skapa en unik och större plattform.
– En som sätter människor i centrum och som har ett tydligt fokus på deras gemensamma framtid, säger han. Vi är imponerade av den starka marknadsposition och den kompletterande kompetensen som varje bolag för med sig. Vi är säkra på att denna sammanslagning kommer att resultera i ett ännu starkare erbjudande till medarbetare, kunder och teknikpartners. Nu ser vi fram emot att sätta igång samarbetet och att stötta framtida tillväxtplaner.

Fellowmindchefen är förstås med på tåget.
– Absolut, tack vare sammanslagningen med eCraft och Orango kan vi nu på ett bättre sätt vägleda våra kunder på deras digitala transformationsresa.
Han hävdar också att man med FSN som en strategisk partner får ett starkt stöd för sin framtida tillväxt.
– De förstår sig på vår marknad och delar vår tro på att sätta människan i centrum.

Endeavors VD, David Axelsson, är inne på samma spår:
– Vi ser stora möjligheter att hitta nya spännande samarbeten med de nya företagen i gruppen. Att tillsammans kunna bredda utbudet med kombinationen ”Customer Engagement” och ”Finance & Operation” samt stärka vårt erbjudande inom ”Business Central” kommer gynna våra kunder.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title