Annons

Storaffär inom ljussimulering när ANSYS köper OPTIS

CAE- och simuleringsvärldens största företag, ANSYS, blir ännu större. Idag meddelade bolaget att man köper OPTIS. Denna franska programutvecklare är en av de ledande leverantörerna av programvara för simulering av ljus, mänsklig syn och fysikbaserad visualisering. Alltså områden som är synnerligen intressanta inom självkörande bilar.
Köpet av OPTIS kommer att bredda ANSYS multifysikbaserade portfölj till det allt viktigare området för optisk simulering. I nästan ett halvt sekel har ANSYS varit ledande inom tekniska simuleringslösningar, säger Eric Bantegnie, VP på ANSYS. Och precis som ANSYS är OPTIS en teknologisk ledare. Tillsammans levererar vi genomgripande lösningar för ingenjörssimulering samtidigt som vi utvidgar området till att omfatta nästa generations användarcase inom sånt som kamera- och LiDAR-utveckling för autonoma fordon.
Ingen köpeskilling har avslöjats.

OPTIS har huvudkontor i La Farlède, Frankrike, och utvecklar fysikbaserad programvara som simulerar ljus och mänsklig syn. Medan andra leverantörer tittar på ljusets estetiska effekter är OPTIS baserad på vad man beskriver som, ”den verkliga fysiken för att ge ljus den mest exakta simuleringen som är möjlig.
Bland OPTIS kunder hittar man i stort sett alla de större och mest kända bolagen inom fordonsindustrin, som Audi, Ford, Toyota och Ferrari. Men även på flygsidan finns man i ”finrummet” med logos som Boeing, Airbus och GE. Givetvis finns man vidare representerade inom annat som relaterar till optiska fenommen, kristalltillverkaren Swarovski är ett exempel, franska tillverkaren av skönhetsprodukter L’Oreal är en annan.

Blir allt viktigare. Allmänt kan kostateras att simulering inom produktutvecklingsområdet spelar en allt viktigare roll. Inte minst då gällande sensornutveckling i fotspåren av vad som händer i utvecklingen av autonoma fordon.
I detta har ANSYS skapat simuleringslösningar speciellt framtagna för för utveckling av fordonssensorer. Och just här räknar bolaget med att OPTIS-förvärvet kommer att få stor betydelse som verktyg i produktutvecklingsarbetet, liksom att att det kommer att stärka ANSYS kommersiella roll i sammanhanget. Genom att addera OPTIS’ kapabiliteter till ANSYS-portföljen kommer man att kunna täcka det mesta, från synligt och infrarött ljus till elektromagnetik, akustik, radar och LiDAR.

VR-lösningar i portföljen. I pressmaterialet påpekar ANSYS’ Eric Bantegnie, att OPTIS också utvecklat lösningar för fotorealistisk virtuell verklighet och en simuleringsplattform som allmänt kommer att vara synnerligen betydelsefull och hjälpa till att påskynda utvecklingen av autonoma fordon.
Med hjälp av denna VR-ryggrad – i kombination med ANSYS-lösningar – kan bilproducenter simulera de miljöer som gäller för autonoma fordon, inklusive vägar, väder och enkelriktade gator.

– Att kombinera OPTIS’ fysikbaserade lösningar för optisk simulering med ANSYS breda portfölj kommer att vara en konkurrensfördel för våra kunder och hela industrin, konstaterar Jacques Delacour, OPTIS VD och koncernchef.

 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title