Annons

Svensk startup utvecklar världens första 3D-metallskrivare för rymden

Procada heter ett spännande svenskt startup-bolag på 3D-printingsidan. Som sådant är detta område idag ”tättbefolkat” med nya bolag som vill ta andelar av den expansiva marknad som den additiva teknologin utvecklats till. Men det finns något i Procadas approach som gör dem särskilt intressanta: De tänker utveckla världens första 3D-metallskrivare för rymdförhållanden.
Detta är nu inget helt lätt företag. För att bygga reservdelar i tyngdlöst tillstånd krävs teknik som är snabb, precis och med låg vikt. Men Procada Innovatum Startup är fast beslutna att lösa ekvationen. Kommer de att lyckas? Ja, en god indikation är att de antas till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden för att få stöd i arbetet.

Senast år 2033 beräknas världens första bemannade rymdtur till Mars avgå. Då ska Procadas 3D-skrivare finnas ombord, om startupbolagets planer går i lås. Skrivaren ska hjälpa rymdteamet att bygga reservdelar och verktyg i metall, eller i värsta fall delar till rymdskeppets skrov – om det skulle gå sönder.
– Den första 3D-metallskrivaren i rymden ska komma från oss! Säger Petter Hagqvist, medgrundare till Procada.
Hittills har reservdelar i rymden skapats med hjälp av 3D-skrivare i plast, men i framtidens krävs metall och bättre förutsättningar.
– De 3D-metallskrivare med pulver som finns idag fungerar inte i tyngdlöst tillstånd, säger Petter.

Forskningbaserad trådteknik som använts till raketmotorer
Till skillnad från dagens pulverteknik kommer Procadas skrivare använda en form av trådteknik. Tekniken har utvecklats i ett forskningsprojekt mellan GKN Aerospace och Högskolan Väst i Trollhättan och har redan använts till raketmotorer.
– Tekniken finns men inte som en färdig skrivare. Idag används ett specialbyggt system som kräver manuellt arbete av en expertoperatör, säger Petter.

Kommer även kunna användas på jorden
Grundarteamet Petter Hagqvist och Almir Heralic har forskat och doktorerat inom just mät- och styrsystem och ser stor potential med skrivaren även utanför rymden.
– Procadas mål är att bidra till en hållbar produktion och transporter här på jorden. Där tror vi att 3D-skrivare i metall kommer spela en avgörande roll. Att vi också fokuserar på rymdapplikationer ger oss ett starkt incitament till att optimera skrivarens pålitlighet, robusthet, och automationsgrad, säger Almir Heralic, medgrundare till Procada.
.– Vår teknik kommer kunna användas i en rad olika branscher här på jorden och bidra till kostnadsbesparingar, mindre materialåtgång, kortare ledtider, möjlighet till viktoptimering men också övergripande lägre miljöpåverkan, säger Almir.

Stöd från ESA BIC för att komma i gång
Tidigare i år antogs Procada till Innovatum Startups inkubator i Trollhättan, för att få stöd att utveckla sin produkt. Nu antas de till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC.
– Det känns fantastiskt bra att bli antagna till ESA-BIC och ges rätt förutsättningar att utveckla den produkt som vi drömt om, avslutar Petter.
– Det ska bli spännande att följa Procadas resa. Deras produkt kommer göra skillnad stor både i rymden och här på jorden, och ligger helt rätt utifrån vad vi eftersöker i rymdinkubatorn, säger Deborah Lygonis, affärscoach och ansvarig för ESA-BICs filial på Innovatum Startup i Trollhättan.

FAKTABOX – ESA BIC Sweden
Den nationella rymdinkubatorn ESA BIC Sweden startades 2016 på initiativ av Rymdstyrelsen och ESA, European Space Agency. Inkubatorn drivs av Innovatum Startup i Trollhättan, Arctic Business Incubator i Luleå och Uppsala Innovation Centre. För att söka till ESA BIC får företaget vara maximalt fem år och ha en affärsidé som nyttjar befintlig alternativt utvecklar ny teknik inom rymdindustrin, liksom bolag som använder sig av satellitdata. Antagna startups erhåller över en halv miljon kronor för produktutveckling. Dessutom affärsutveckling, nätverk och tillgång till många av ESAS IP-rättigheter inom rymdteknik, elektronik och säkerhet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title