Annons

Svensk tillverkare lanserar lösning för 3D-printade kompositprototyper i kontorsmiljö

Den nya modellen ZYYX Pro II är alltså en svensk¬utvecklad 3D-skrivare för professionellt bruk, som är speciellt framtagen för att producera kompositdelar med extra hög hållfasthet och finish av kompositmaterial som kolfibernylonet ProCarbon eller glassfibernylonet ProGlass.
– Många av våra kunder har uttryckt ett behov av att på ett enklare sätt kunna framställa prototyper i sin kontorsmiljö utan att behöva bygga ett ljudisolerat skrivarrum med utsug. Vi har designat centrala komponenter i ZYYX Pro II för att skrivaren ska vara så tyst som bara är möjligt och med vårt specialgjorda filter är frånluften helt doft och partikelfri. Detta gör ZYYX Pro II till ett perfekt skrivbordsverktyg för mekanikkonstruktion och agil mekanikutveckling. Tillsammans med våra komposit¬material kan mekanikkonstruktören snabbt och iterativt ta fram funktionella prototyper eller tillverka direkt användbara delar för en produktionslina som exempelvis jiggar och fixturer till ett rimligt pris, förklarar Bengtsson

Han tillägger vidare att ZYYX Pro II fyller ett tydligt gap på marknaden – behovet av att skriva ut avancerade material på ett enkelt, säkert och kostnadseffektivt sätt.
– Om ZYYX Pro II-användare dessutom vill kunna skriva ut med enklare material som ZYYX PLA, ZYYX ASA eller ZYYX Flex, så går det också utmärkt. Pro II är alltså en mycket mångsidig maskin som vi är stolta att nu kunna introducera på världs-marknaden!

DRIFTSÄKERHET I FOKUS
En 3D-skrivare för professionella användare måste vara driftsäker. ZYYX Pro II är därför byggd på den beprövade arbetshästen ZYYX Pro. För att om och om igen ge upprepbara resultat har den funktioner såsom automatisk injustering av byggplattan (Auto Levelling), materialövervakning, uppvärmd kammare, materialskyddssystemet proTect™ och nu även en förbättrad mekanik, MagFlex fjäderstålbyggplatta för enklare urtagning av utskrifter, dubbelsidig extruder samt fjärrstyrning över nätverk.

Ett annat förbättrat inslag i ZYYX Pro II är skrivhuvudet SwiftTool24, som liksom tidigare är tillverkat i härdat stål men nu även isolerat med silikonhuva för att göra det mer robust. SwiftTool24 finns i flera olika storlekar och byts på mindre än en minut, vilket minimerar driftsstoppen. Skrivaren är även förberedd för kommande högtemperaturvarianter av SwiftTool24 för att kunna skriva ut i exempelvis PEEK och PEKK.

MAXIMERAR MATERIALKVALITETEN
Viktigt för utskriftskvaliteten, speciellt vid utskrift av kompositmaterial är driftssäkerheten i extrudern, där ZYYX Pro II använder den nya dubbelsidiga extrudern LGX från världsledande svenska komponentleverantören Bondtech. Detta gör att kompositmaterial kan skrivas ut med munstyckstorlekar ned till 0,4 mm och enklare homogena material med munstycken på 0,2 mm, vilket ger mycket fina geometrier.

Lika viktigt för utskriftskvaliteten är kvaliteten på materialet som används för utskrifterna. Därför följer materialskyddssystemet proTect™ med varje ZYYX Pro II. Detta gör att användaren enkelt kan kontrollera och maximera de fuktkänsliga materialens kvalitet och hållbarhet under både användning och lagring.

LUKTFRIA OCH TYSTA
Vi har tidigare i artikeln inne på detta med luktfrihet och tysthet. Perspektivet i detta ligger på hälsa och säkerhet, som är självklara aspekter på alla arbetsplatser.
Här är ZYYX Pro II är precis som tidigare ZYYX-modeller utformad för att vara både tyst och ge ren och luktfri frånluft. Genom ett nytt egenutvecklat och förbättrat filtreringssystem av renrumsklass (HEPA H13 och aktivt kol), som tar bort 99,95 % av ultrafina partiklar och lukter, kan användaren skriva ut säkert med alla våra material, även på sitt eget skrivbord, utan att riskera utsättas för de partiklar och obehagliga dofter som alltid uppstår när filamenten smälter vid utskrift.
Bolaget skriver som sagt också i sin pressanmälan av den nya lösningen att vi talar om en maskin som är tystast i världen.
– Om man ska ha en 3D-skrivare i sin omedelbara närhet, så måste den vara tyst, konstaterar VD Tomas Bengtsson och tillägger att man har designat ett eget tyst nätaggregat och valt ut de tystaste fläktarna på marknaden för att ZYYX Pro II ska bli en knäpptyst 3D-skrivare.
– Det spelar roll när man ska ha sitt arbetsredskap inom armlängds avstånd. Att den sedan är så tyst och säker så att den kan användas i utbildningsmiljöer gör att vi ser stora möjligheter även på utbildningsmarknaden och inom andra liknande segment, tillägger han.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title