Annons

Sweco-chefen är svenskt näringslivs mäktigaste kvinna

Veckans Affärer utser varje år svenskt näringslivs 125 mäktigaste kvinnor. Högst upp på årets lista finns Åsa Bergman, VD och koncernchef för Sweco.
- Jag känner mig stolt och hedrad över utmärkelsen. Jag ser det också som en utmärkelse för Sweco och för det vi står för som företag. Att vi är ett modernt och jämställt företag och det faktum att vi är med och planerar framtidens hållbara städer och samhällen i hela Europa”, säger Åsa Bergman.

Åsa Bergmans Sweco planerar och utformar framtidens samhällen och städer. Resultatet av arbete blir enligt visionen ”hållbara byggnader, effektiv infrastruktur och tillgång till el och rent vatten.” Med 15 000 medarbetare i Europa genomför bolaget uppdrag i 70 länder varje år. Sweco är kort sagt det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 16,9 miljarder. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm.
– Just nu har vi ungefär 27 000 olika bygg- eller infrastrukturprojekt som pågår någonstans runt om i Sverige, säger Åsa Bergman.
Mätt i siffror var 2017 bolagets fjärde bästa år på raken och under samma period har Sweco också ungefär fördubblat sin omsättning.

Fokus på digitaliserng och hållbarhet.
Juryns motivering till att utse Åsa Bergman till näringslivets mäktigaste kvinna lyder:
”Hon styr över 15 000 medarbetare i 70 länder i Europas ledande företag i branschen. Med fokus på urbanisering, digitalisering, globalisering och ökad miljömedvetenhet är det hon som leder arbetet med att skapa framtidens samhälle”.
Dagens utmärkelse är f ö inte Åsa Bergmans första: 2012 utsågs hon till Årets Ledarutvecklare av chefsorganisationen Ledarna. 2017 tilldelades hon det internationella priset Leading Women Award av World Business Council for Sustainable Development – en utmärkelse som uppmärksammar kvinnliga ledare som visar vägen mot en jämställd och hållbar framtid.

Atomicos Sophia Bendz.

Hon blev Årets Techprofil.
Utöver Näringslivets mäktigaste kvinna utses även mäktigaste styrelseproffsen, börs-vd:arna, entreprenörerna, direktörerna, investerarna, samhällsförändrarna och techprofiler. På de senare området utsågs Atomicos Sophia Bendz till Årets Techprofil.
Motiveringen var: ”En spindel i det snabbt växande och allt starkare svenska technätet. Som en av de allra först anställda på det tyngsta svenska bolaget är hon idag som affärsängel och riskkapitalist med och formar en hel bransch.”
Sedan 2016 jobbar hon på Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapital¬bolag Atomico som har investerat i namnkunniga nordiska bolag som Klarna, Truecaller, Mapillary och Supercell. För två år sedan stängde Atomico sin fjärde fond och tillika en av Europas största techfonder på 6,5 miljarder kronor.
Därtill är Sophia Bendz numera en av Sveriges mest profilerade affärsänglar. I den privata portföljen finns bland annat startupbolagen Karma, Sana Labs, Simple Feast, Dogbuddy och Digiexam.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title